fbpx

Škof Bizjak se je pri maši za domovino zahvalil najvišjim državnim predstavnikom za uspešno vodenje države

Foto: Twitter/Predsednik republike

V ljubljanski stolnici poteka maša za domovino, na kateri so se zbrali tudi najvidnejši predstavniki države. Koprski škof Jurij Bizjak se jim je v pridigi zahvalil za uspešno vodenje države, posebej v času epidemije koronavirusa. Med drugim je tudi opozoril, da nihče ne sme biti izpostavljen medijskem linču, dokler ne dobi možnosti obrambe.

Bizjak je v pridigi opozoril na zapis v Mojzesovi knjigi Stare zaveze, naj človek ne bo maščevalen in zamerljiv do sonarodnjakov. “Ko pa poslušamo ali beremo naša poročila in naše razprave, ni težko ugotoviti, koliko sovražnosti in napadalnosti, gneva in gnusa, žolča in strupa, zamerljivosti in maščevalnosti nosimo v svojih srcih, jih izlivamo na vse strani in v njih utapljamo drug drugega,” je dejal.

Grozljivo se mu zdi, “s kakšno lahkoto toliko naših sredstev obveščanja nalaga polena na grmado in priliva olja na ogenj, ki že dolgo uhaja izpod nadzora“, je dejal, ob tem pa opozoril na pregovor, da junak ubija z mečem, obrekljivec pa z besedo.

Škof izrazil spoštovanje in občudovanje vsem, ki vsakodnevno prenašajo žalitve in sramotitve
Brez navajanja konkretnega primera je škof opozoril na rimsko navado, da mora imeti obtoženec možnost, da se sooči s tožitelji in da se brani pred obtožbo. “Smatram torej, da tudi v sodobni razsvetljeni in napredni družbi ne bi smeli imeti navade, da bi kakega človeka izročali medijskemu linču, preden se obtoženec sooči s tožiteljem in dobi priložnost, da se brani pred obtožbo. In če se obtožba izkaže za zlohotno in krivično, pade višina kazni, ki bi sicer zadela obtoženca, na ramena tožitelja,” je dejal. Dodal je, da tudi deklaracija o človekovih pravicah med drugim priznava načelo, da ima vsakdo, ki je obtožen kaznivega dejanja, pravico, da velja za nedolžnega, dokler ni spoznan za krivega.

Zato bi kot državljan vsem navzočim in vsem odsotnim predstavnikom oblasti rad izrazil svojo iskreno spoštovanje in občudovanje in zahvalo za vašo ponižnost in potrpežljivost, s katero prenašate vsakodnevne žalitve in sramotitve, podtikanja in sumničenja, zlobne domneve in ugibanja, laži in klevete, ki se dan za dnem zgrinjajo nad vas in proti vam in brezobzirno rušijo vaš ugled in vaše dobro ime, do katerega ima pravico vsak človek, koliko bolj pa vsi odlični izvoljenci in predstavniki ljudstva,” je še dejal.

Maše za domovino so se udeležili najvišji predstavniki države in njenih institucij, med njimi predsednik republike Borut Pahor, predsednik vlade Janez Janša in predsednik DZ Igor Zorčič. Prav tako je bilo med udeleženci mogoče videti načelnika generalštaba Slovenske vojske Roberta Glavaša, generalnega direktorja policije Antona Travnerja, varuha človekovih pravic Petra Svetino in predsednika vrhovnega sodišča Damijana Florjančiča, pa nekatere diplomate, ministre in poslance ter predstavnike drugih verskih skupnosti.

Rok Krajnc