Škofje na zasedanju Slovenske škofovske konference izrazili podporo dr. Tadeju Strehovcu

Foto: SŠK

Slovenski škofje so na plenarni seji Slovenske škofovske konference posebno pozornost so namenili tudi problematiki t. i. sovražnega govora, s katerim se želi omejiti svobodo izražanja ter svobodo veroizpovedi in vesti. Škofje so izrazili podporo generalnemu tajniku dr. Tadeju Strehovcu, ki je v sodnem postopku zaradi katoliških stališč o pravicah nerojenih otrok in pravice do javne molitve.

V ponedeljek, 26., in v torek, 27. novembra 2018, je v Ljubljani potekala 109. plenarna seja Slovenske škofovske konference (SŠK). Seje sta se poleg domačih škofov udeležila tudi predstavnika sosednjih škofovskih konferenc. Hrvaško škofovsko konferenco je zastopal varaždinski škof msgr. Josip Mrzljak, Škofovsko konferenco Bosne in Hercegovine pa banjaluški pomožni škof msgr. Marko Semren. Seje sta se udeležila tudi odpravnik poslov apostolske nunciature v Sloveniji msgr. Daniele Liessi ter upokojeni ljubljanski nadškof msgr. Alojz Uran.

Omejevanje svobode izražanja in veroizpovedi
V okviru plenarne seje so škofje razpravljali o spremljanju družin v dobi od krsta otrok do vpisa k verouku ter prisluhnili predavanju Ervina Mozetiča o tej tematiki. Predavatelj je predstavil statistične podatke in številne primere dobrih praks. Ob tem so škofje izmenjali stališča z gosti iz Hrvaške ter iz Bosne in Hercegovine. V okviru plenarne seje so škofje obravnavali potek priprave slovenskega prevoda Rimskega misala (mašna knjiga) in novega slovenskega prevoda t. i. jeruzalemske izdaje Svetega pisma, ki bo predvidoma izšel v naslednjem letu.

Posebno pozornost so namenili tudi problematiki t. i. sovražnega govora, s katerim se želi omejiti svobodo izražanja ter svobodo veroizpovedi in vesti. Škofje so izrazili podporo generalnemu tajniku dr. Tadeju Strehovcu, ki je v sodnem postopku zaradi katoliških stališč o pravicah nerojenih otrok in pravice do javne molitve. Prav tako so škofje s svojimi gosti spregovorili o migrantih in beguncih ter marakeški deklaraciji. Na seji so škofje sprejeli spodbudo vernikom ob začetku adventnega časa.

C. Š.