fbpx

Škrabec in Pogorevc sta v blejski vili priredila novo divjo zabavo za levičarsko elito – poglejte, kdaj in za koga!

Janez Škrabec je eden izmed najvplivnejših in najbogatejših Slovencev, zato ni presenetljivo, da ima v svoji lasti med drugim tudi prestižno blejsko vilo. In to, predvsem zaradi svoje lokacije, kar najbolj dih jemajočo – znameniti Beli dvor. Prenova stavbe, ki je bila v socializmu namenjena pisarnam, je bila izredno zahtevna in draga, pri njej pa so sodelovali najboljši italijanski mojstri. Blejski poznavalci ocenjujejo, da je vredna več kot tri milijone evrov, sicer pa je vila pogosto prizorišče luksuznih druženj levičarske kvazielite. Blejčani so jih nazadnje videli in slišali 21. junija letos; po naših informacijah je t. i. spoznavno srečanje na čast novemu predsedniku uprave Mercatorja, Hrvatu Tomislavu Čizmiću, organiziral neregistrirani lobist Marko Pogorevc, ki iz ozadja vse bolj vleče niti v Novi Sloveniji. Na zabavi naj bi bili prisotni številni klienti Pogorevčevih podjetij, vsi varni pred Nacionalnim preiskovalnim uradom (NPU). Med gosti je bil tudi razvpiti Matej Narat, bivši in večkrat ovadeni član uprave Nove ljubljanske banke, vpleten tudi v največjo slovensko bančno afero #iranNLBgate. Blejski sosedje sicer o Škrabcu bodisi ne vedo ničesar bodisi o tem ne želijo govoriti.

Naj spomnimo. Na Novi24TV smo že poročali, da se je ob predstavitvi knjige Jerneja Vrtovca na Škrabčevi domačiji v Ribnici pred tedni izbrano vodstvo Nove Slovenije  v prvi vrsti predsednica Ljudmila Novak – družilo in zabavalo tudi z nekdanjim predsednikom države Milanom Kučanom. Janez Škrabec je sicer širši javnosti znan kot menedžer srednje generacije (ribniški Riko) z dobrimi poslovnimi ter političnimi zvezami v Rusiji in Belorusiji (tudi s tamkajšnjim diktatorjem Aleksandrom Lukašenkom), v naši domovini pa je znan tudi kot ustanovni član Foruma 21, dober prijatelj Milana Kučana ter neke vrste filantrop in mecen kulture, znanosti in športa. A dobro obveščeni viri pravijo, da je vse prej kot samo to.

Škrabec med ustanovitelji Foruma 21, njegova zadnja naloga vezana na Novo Slovenijo
Ena glavnih nalog, ki jih je Škrabcu zadal Milan Kučan, je pridobitev Nove Slovenije na njegovo stran, rezultati njegovega lobiranja pa se v zadnjih mesecih kažejo tudi v javnosti, ko NSi postaja katoliško krilo Foruma 21 in nov, pomemben člen v t. i. mavrični koaliciji. Zato ne preseneča, da je v očeh voditeljev Nove Slovenija glavni sovražnik postal prav predsednik največje opozicijske stranke – Janez Janša. Nekaj podobnega se je poldrugo desetletje prej zgodilo tudi s Slovensko ljudsko stranko, ki je že leta 2000 potegnila usodno potezo s podporo Potrčevemu predlogu spremembe ustave z zakoličenjem izrazito neugodnega proporcionalnega volilnega sistema v slovensko ustavo, o čemer je že pisala Demokracija.

Nazadnje so Škrabec, Kučan in Novakova torej skupaj sedeli sredi junija na pogovornem večeru in predstavitvi dveh knjig o nadškofu in velikem Slovencu Alojziju Šuštarju na Škrabčevi domačiji v Ribnici, z gostom večera in avtorjema knjige Jernejem Vrtovcem in ljubljanskim pomožnim škofom Antonom Jamnikom. Vse lepo in prav, če ne bi Milan Kučan prek medijev vseskozi potvarjal zgodovino ter sramotil lik in delo velikega Slovenca Alojzija Šuštarja ter vse ostale, ki so si resnično prizadevali doseči spravo, pa jim tranzicijska levica tega ni dopustila.

Zadnja zabava na Bledu na čast novemu predsedniku uprave Mercatorja, Hrvatu Tomislavu Čizmiću
Samo dan pozneje pa je Škrabec vidne člane Foruma 21 in druge politične prijatelje povabil v svojo blejsko vilo Beli dvor, kjer je bil prav poseben gost Tomislav Čizmić. Na Bledu so naši viri opazili tudi Mateja Narata, bivšega člana uprave NLB (ki je bil večkrat ovaden), pa predsednika uprave Zavarovalnice Triglav Andreja Slaparja, sicer sina generala Janeza Slaparja, pa Tomaža Berločnika, ki je dober športni prijatelj ljubljanskega župana Zorana Jankovića.

Neuradno pa naj bi bil namen srečanja vendarle predvsem lobiranje, saj naj bi si Škrabec močno prizadeval, da bi pri Mercatorju dobil skoraj 100 milijonov evrov vreden posel izgradnje novega logističnega centra v ljubljanskem BTC-ju. Srečanja, ki jih v vili Beli dvor organizira Marko Pogorevc, so sicer že stalnica. Tako je bilo pred leti organizirano srečanje, ki sta se ga poleg Ljudmile Novak udeležila tudi Borut Pahor in takratni generalni direktor policije Stanislav Veniger, ki je danes –  kakšno naključje!  zaposlen prav na Zavarovalnici Triglav.

Na razvpitih zabavah v Belem dvoru pogosto tudi Katarina Kresal in Miro Senica
V Belem dvoru se torej pogosto sklepajo posli tranzicijske levice in vlečejo najpomembnejše politične poteze. Spomnimo samo na znamenito večerjo, ki naj bi jo Škrabec plačal decembra 2012, šlo pa naj bi za praznovanje sedemdesetletnice tedanjega ljubljanskega nadškofa dr. Antona Stresa. Kot je znano, pa je bil nadškof Stres dobrih sedem mesecev po tej večerji predčasno (in prisilno) upokojen. Govori se, da je bil kaznovan zaradi negativne vloge pri poslovanju mariborske (nad)škofije, kjer je bil med letoma 2000 in 2006 pomožni škof (in tudi generalni vikar), a Demokracija je poročala, da je bil povod v resnici drugje. Stres naj bi bil namreč po tisti večerji “preveč samostojen” (pokop škofa Rožmana, izstop iz Pena zaradi izključitve Janeza Janše).

Sicer so divje zabave slovenske elite po besedah sosedov na Bledu zelo pogoste. Pred leti sta na balkonu Škrabčeve vile med drugimi popivala tudi bivša ministrica Katarina Kresal in njen partner Miro Senica. Vila Beli dvor je kot nalašč za zahtevne okuse elitnih levičarskih petičnežev, saj se okrog nje razprostira kar 18 tisoč kvadratnih metrov parka, prehajajočega v gozd, zasnovala pa ga je v nasprotju z načrti slovenskega arhitekta Borisa Podrecce, ki je preuredil vilo, krajinska arhitektka Ana Kučan, ki je seveda hči Milana Kučana. Škrabec je sicer na svojo vilo, ki jo je pred leti odkupil od države, izjemno ponosen, zato v njeno notranjost občasno dovoli vstopiti tudi režimskim medijem. Povsem drugače je z njegovim dobrim prijateljem, privatizacijskim tajkunom Igorjem Lahom, lastnikom Vile Rog, ki novinarjev ni nikoli spustil čez svoje dvorišče.

L. S.