fbpx

Slovenci, ne nasedajte zdravstvenim domislicam poslovne direktorice Naše male klinike Magde Velepič!

Tanja Ribič v vlogi Magde Velepič v Naši mali kliniki. (Foto: Posnetek zaslona, Youtube)

“V zadnjih tednih opažamo, da se v sredstvih javnega obveščanja, predvsem na socialnih omrežjih, v zvezi s pandemijo in s priporočenimi zaščitnimi ukrepi pojavljajo dezinformacije. Z njimi poskušajo nekatere skupine in posamezniki sejati dvom v smiselnost in učinkovitost preventivnih ukrepov, ki jih izvajajo javne zdravstvene službe povsod po razvitem svetu,” so se v skupni izjavi odzvali na razširjanje dezinformacij znanih slovenskih estradnikov odzvali v civilno-družbeni organizaciji Zdravstvo.

Ugledni zdravstveni strokovnjaki Matej Beltram, Erik Brecelj, Gorazd Kalan, Matija Kališnik, Matija Krkovič, Blaž Mrevlje, Marko Noč, Igor Muževič, Simon Podnar, Samo Vesel, Andrej Vranič in Krištof Zevnik so se v skupni izjavi odzvali na javne dezinformacije nekaterih slovenskih državljanov. V zadnjih dneh lahko v Sloveniji spremljamo pojav “zdravstvenih estradniških” strokovnjakov tipa Marko Potrč, Werner in Tanja Ribič. Ženi Branka Đurića lahko priznamo, da si je nabrala bogate izkušnje na področju slovenskega zdravstva, v vlogi priznane slovenske ustanove “Naša mala klinika,” kjer je kot Magda Velepič zasedala položaj poslovne direktorice bolnice.

Žal je situacija veliko bolj resna kot pa smo cinično zapisali o zdravstvenih izkušnjah Tanje Ribič z epidemijo covid-19 in težavami v slovenskem zdravstvenem sistemu. V času sodobne tehnologije in velikem vplivu socialnih omrežjih, imajo globalni zvezdniki na področju športa, zabave, glasbe ter drugi svetovni influencerji in estradniki velik vpliv, predvsem na mlajše generacije. Velikokrat mladih množično bolj verjamejo njim kot dolgoletnim strokovnjakom na področju zdravstva. Zato sta v omenjenem primeru Marko Potrč in Tanja Ribič soodgovorna, da slovenskim epidemiologom, infektologom, medicinskim sestram in zdravnikom zbijata njihovo kredibilnost.

Ugledni slovenski zdravstveniki strokovnjaki opozarjajo, ne nasedajte zdravstvenim nasvetom Tanje Ribič in Marka Potrča
Tanja Ribič ima skupno na socialnih omrežjih Facebook in Instagram  več kot 63 tisoč sledilcev, medtem ko  Marku Potrču sledi več kot 50 tisoč sledilcev. Kljub temu, da vodilni vladni zdravstveni strokovnjaki ter ostali člani zdravstvene stroke vsakodnevno opozarjajo na ukrepe, so nekateri estradniki vzeli stvari v svoje roke ter se postavili s svojim lažnivim, zavajajočim in poniževalnim odnosom nad odgovorne ljudi v slovenskem zdravstvu.

V združenju Zdravstvo so zato opozorili, da slovenski državljani naj upoštevajo sledeče nasvete. Naše bolnike in sodržavljane zato pozivajo:

  1. ne nasedajte lažnim novicam in ljudem, ki širijo dvome in teorije zarot o bolezni covid-19
  2. posebno skrb namenite zaščiti starejših in ranljivih skupin prebivalcev
  3. upoštevaje navodila strokovnjakov in NIJZ
  4. uporabljajte zdravo pamet in izvajajte vse ukrepe, s katerimi se zmanjša možnost prenosa okužbe
  5. nosite maske v zaprtih prostorih in tudi na prostem, če je gneča
  6. razkužujte roke, kjerkoli je priložnost
  7. izogibajte se stikom z ljudmi, ki niso člani vašega gospodinjstva, na manj kot 1.5 metra
  8. namesto stiska rok pri pozdravu pokimajte ali uporabite dotik s komolcem
  9. izogibajte se prireditvam, ki ne izpolnjujejo načel varnega druženja in nimajo odobritve NIJZ

Slovenski državljani, odločitev je vaša. V mesecih najhujše epidemije je večina Slovencev upoštevala nasvete stroke, kar je tudi pripomoglo k uspešni prebroditvi prvega vala epidemije covid-19. Ali bolj verjamete vodji skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje, dolgoletni strokovnjakinji ter infektiologinji dr. Bojani Beovič ali poslovni direktorici Naše male klinike Magdi Velepič, se odločite sami.

Celotni zapis civilnega združenja Zdravstvo si lahko preberete TUKAJ.

Luka Perš