Slovenci smo eksistenčno ogroženi: Naši državi grozi, da bo imela leta 2050 pol milijona manj prebivalcev kot sedaj!

Foto: iStock

Po analizah CIE naj bi Slovenija do leta 2050 štela samo še milijon in pol prebivalcev. Demografska slika v Evropi ne bo nič boljša. Analize napovedujejo množični eksodus na Zahod.

Po podatkih zbranih iz analize Mednarodne baze podatkov, Ameriškega urada za popis prebivalstva, Ameriške gospodarske zbornice in Centralne obveščevalne agencije (CIA) so Evropi, kakršno poznamo, šteti dnevi. Analize nakazujejo katastrofalen upad prebivalstva v Srednji, Vzhodni in Jugovzhodni Evropi. Glavni razlog temu naj bi po poročanju bilo nadaljnje preseljevanje v Zahodno Evropo in znižana rodnost.

Po poročanju Slobodne Dalmacije Sloveniji grozi, da bo do leta 2050 štela komaj milijon in pol prebivalcev, kar predstavlja 23,8-odstotni upad – največji v celi Srednji Evropi. Vsem ostalim sosednjim državam v primerjavi s Slovenijo kaže bolje. Tako demografska slika napoveduje Italiji 3,47-odstotni prirast, Avstriji 4,27-odstotni prirast, Madžarski 12,66-odstotni upad in Hrvaški 7,73-odstotni upad prebivalstva.

Najbolje kaže Luksemburgu (+ 48,37), Irski (+ 33,04) in Islandiji (+ 21,49), medtem ko so na samem koncu Moldavija (– 44,16), Litva (– 37,65) in Latvija (– 35,86).

Ivan Šokić