fbpx

Slovenci smo Marijin narod: Ob današnjem prazniku se je osrednje maše na Brezjah udeležilo kar 4.000 ljudi

Foto: STAfoto

Ob prazniku Marijinega vnebovzetja se je v narodnem svetišču Marije Pomagaj na Brezjah zbralo okoli 4.000 ljudi. Na osrednji maši jih je nagovoril ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore. V svojem govoru je izpostavil odgovornost do življenja vse od spočetja dalje.

Katoličani se 15. avgusta veselijo Marijinega vnebovzetja, enega starejših krščanskih praznikov. Verska resnica o Marijinem vnebovzetju je bila kljub temu razglašena šele leta 1950 in pravi, da je bila kot Božja mati s telesom in duhom vzeta v nebo.

“Marijinega vnebovzetja se veselimo tudi kot obljube, kot obeta za našo prihodnost,” je zbranim povedal msgr. Zore in dejal, da bomo tudi mi deležni poveličanja v nebeški slavi. “Prej pa moramo v Marijino šolo. Na praznik smo prišli na Brezje tudi zato, da bi se ob Marijinem zgledu tudi mi učili izpolnjevati Božjo voljo,” je dodal.

Foto: STAfoto

Msgr. Zore je v govoru izpostavil odgovornost do življenja
Izpostavil je predvsem našo odgovornost do lastnega življenja in življenja drugih, predvsem do tistih, ki so najbolj nemočni in ranljivi. Pravi, da je tudi še nerojeni otrok nosilec človekovih pravic, temeljna pa je njegova pravica do življenja. “Jemati nerojenim to temeljno pravico, je prvi kamenček v plazu, v katerem človek nazadnje neha biti vrednota in postane bodisi za posameznike, bodisi za določene skupine zgolj še sredstvo za doseganje ciljev,” je dejal. “Ker nimamo pravega odnosa do življenja na njegovem začetku, imamo veliko težav tudi z življenjem na njegovem koncu. Ne znamo stopiti v pravi odnos spoštovanja do človekove smrti, do smrti vsakega človeka. To je tudi eden od razlogov, zakaj s takšno težavo pokopavamo žrtve, ki so zasute po rovih in jamah širom naše domovine.”

“Če bomo potrpežljivo in vztrajno hodili po poti tega uveljavljanja spoštovanja do vseh mrtvih, sem prepričan, bomo morda le zaslutili, kolikšno dostojanstvo obdaja vsakega človeka, pa naj bo ta človek šele na poti, da bo ugledal luč dneva, ali pa je za svetlobo tega sonca že zaprl svoje oči,” je mirno opozoril, po njegovem mnenju pa so se stvari vendarle začele premikati na bolje.

Foto: STAfoto

Slovenci smo Marijin narod
Ob tem mineva tudi 25-letnica posvetitve slovenskega naroda Mariji. Na današnji praznik so pri Mariji Pomagaj obnovili tudi to, kar se je zgodilo 15. avgusta leta 1992, ko so se po osamosvojitvi države slovenski škofje odločili, da bodo slovenski narod posvetili Mariji.

Brezje letno obišče kar 300.000 ljudi z vsega sveta
Maše se je danes udeležilo okoli 4.000 ljudi, nasploh pa jih v omenjenem prazničnem obdobju Brezje obišče največ. Pred podobo Marije Pomagaj se jih je na današnji dan ustavilo že več kot 7.000, preko celega leta pa v glavno romarsko središče pri nas pride do 300.000 romarjev z vsega sveta.

A. L., STA