Slovenija ima svojo Greto, ki za lobistične cilje napoveduje konec človeštva

Državna sekretarka na ministrstvu za okolje, podnebje in energijo Tina Seršen. (Foto: STA)

Poslanci bodo danes odločali o zloglasnem lobističnem zakonu o uvajanju naprav za proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov energije. Zakon predvideva olajšano umeščanje sončnih in vetrnih elektrarn v prostor ter celo določa obvezno postavljanje sončnih panelov na določena območja. Zakon opozicija vidi kot sredstvo Golobovih prijateljev na Gen-I, ki se bodo na račun preprodaje OVE brez dvoma močno obogatili. Vlada se brani, da gre za zakon, ki je nujen za preživetje države. 

Zdaj je že empirično dokazano – tudi z resničnimi primeri, kot je Nemčija – da so obnovljivi viri energije izredno dragi in nestabilni (električna omrežja nujno potrebujejo stabilno napetost), zato jih je enostavno nemogoče implementirati brez primarnega vira energije (jedrskih elektrarn in v manjši meri hidroelektrarn).

Slovenska vlada bi rada šla po nemški poti: načrtno zmanjšanje življenjskega standarda državljanov v imenu zelene utopije, kjer so v ozadju povsem zasebni poslovni interesi preprodajalcev obnovljivih virov energije. Peščica bo obogatela, večina ljudi bo živela revneje in plačevala višjo ceno električne energije.

Industrijski volkovi OVE, ki so prek premiera Goloba v žerjavico poslali zdaj že slavno državno sekretarko na MOPE Tino Seršen, ki je v parlamentu zvenela kot slovenska (odrasla) različica Grete Thurnberg.

Opozorila je, da Slovenija zaostaja za EU po proizvodnji električne energije iz OVE (ni pa omenila, da je velik del tega manka tudi posledica tega, da si ljudje v naravnem okolju enostavno ne želijo vetrnic in sončnih panelov, za razliko od npr. Nizozemcev, ki so iz morja pridobili ogromne hektarje ravne, nenaravne površine, ki je zaradi velikih ravnih površin tudi veliko bolj geografsko in podnebno primerna za OVE kot Slovenija). Je pa Seršenova tudi prepričana, da brez takšne zakonodaje “človeštvo na planetu zemlja nima več kot deset ali dvajset let časa, zato je skrajni čas, da sprejmemo spremembe.”

Okoljske spremembe se dogajajo, a so njihovi učinki močno pretiravani

Gre seveda za iz zahoda znano obliko okoljskega alarmizma, ki nima nobene povezave z resničnostjo in empiričnimi podatki. Tudi po najbolj pesimističnih podatkih, če od danes naprej ne naredimo nič, se bodo globalne temperature do 2100 (se pravi takrat, ko nas bo že povsem nadomestila naslednja generacija) dvignile za največ 1 (eno) stopinjo celzija. Kaj to pomeni? Morda poplava kakšnega priobalnega mesta, ki se da že s trenutno tehnologijo povsem ustrezno sanirati (Benetke), kaj šele s tehnologijo čez 8 desetletij (pomislimo, kako daleč smo tehnološko prišli od leta 1943 do danes). Se pravi, da je alarmizem povsem lažniva ideologija, ki želi v prebivalcih vzbuditi občutek nujnosti in nevroze, da bi potem bili bolj voljni plačevati milijarde evrov industriji obnovljivih virov energije.

Benetke so iznašle učinkovite načine za preprečevanje poplav. (Foto: STA)

Pet let od kataklizmičnih napovedi Grete Thurnberg

Pred malce več kot petimi leti je Greta Thurnberg, najstnica z avtizmom in močno poudarjeno anksioznostjo, svojim sledilcem na Twitterju zapisala: “Pomemben podnebni znanstvenik opozarja, da bodo podnebne spremembe izkoreninile celotno človeštvo, če v naslednjih petih letih ne prenehamo uporabljati fosilnih goriv.” Leta 2023 na našo srečo (in nesrečo Kitajcev) po avtocestah še vedno drvimo z bencinskimi in dizelskimi motorji, človeštvo pa je še vedno tukaj, prav tako pa se ni zgodilo nič pretresljivega. Thurnbergova je medtem tvit izbrisala oz. izbrisali so ga oskrbovalci njenih socialnih platform, saj sama pač ne piše ideoloških pamfletov, ki so objavljeni v njenem imenu.

Tvit Grete Thurbergove se ni dobro postaral. (Foto: Twitter)

Alarmizem, nevreden funkcionarja

Razumljivo je, da zlorabljena najstnica, ki zaradi aktivističnih staršev živi v hudi stiski, zapade v depresijo in začne verjeti v kataklizmične napovedi, ki jih je prebrala na spletu. Povsem drugače pa je, če to počne vladna funkcionarka, kot to počne državna sekretarka Tina Seršen. Pred časom je osupla in požela zgražanje na konferenci o jedrski energiji. Tako domači kot tuji udeleženci so bili zaprepadeni ne le nad njeno ošabnostjo, ampak pomanjkanjem znanja.


Vendarle pa je tokrat šla čez vse meje dobrega okusa. Glede na to da človeštvu napoveduje še deset do dvajset let, je videti, da je povsem iztrgana iz objema resničnosti, v kateri živimo, in so njeni kognitivni procesi bolj na ravni horoskopov, homeopatije, napovedi Babe Vange in bioresonančnih znanosti. To pa je izredno problematično za eno od pomembnih odločevalk izvršilne oblasti, ki ima v svojih rokah ključ do revščine, ki jo bo povzročil nov zakon, če hkrati ne poskrbimo za jedrsko energijo, kateri pa Seršenova strastno nasprotuje – zopet z iracionalnimi argumenti. Od diplomantke mednarodnih odnosov pač ne pričakujemo, da bo strokovnjakinja za energetiko, a hkrati od odločevalcev pričakujemo, da bodo na odgovorne položaje, ki odločajo o energetiki, postavili funkcionarje.

Očitki o korupciji

Obstaja pa verjetnost, da Seršenova le ni tak analfabet, kot daje vtis v javnosti. Gre morda za dvojno igro? Spomnimo, mediji so poročali, da je sodelovala pri pripravi zakonodaje, ki omogoča ekskluzivno pravico pri postavitvi balkonskih solarnih panelov podjetju njenega svaka Marka Seršena. Mož Seršenove Andrej Seršen pa je zaposlen v službi za zakonodajo in krog je sklenjen.

Sekretarkin svat Marko Seršen je očitke komentiral kot “naključje”, a vsi, ki poznajo politiko, vedo, da so taka naključja povsem nemogoča in terjajo resen odziv organov pregona.

Andrej Žitnik