Lista SDS in SLS prepričala volivce v skoraj vseh volilnih enotah

Zmagovalke nedeljskih evropskih volitev v Sloveniji po volilnih enotah (vir: Državna volilna komisija)

Prepričljiva zmagovalka evropskih volitev v Sloveniji je skupna lista SDS in SLS, ki je osvojila 26,43 odstotka glasov ali 3 mandate v Evropskem parlamentu in tako zmagala v sedmih izmed osmih volilnih enot po Sloveniji. Druga je SD (dva mandata oziroma 18,64 odstotka glasov), tretja pa LMŠ (15,58 odstotka glasov). En mandat so osvojili v NSi (11,07 odstotka glasov). Skupna lista SDS in SLS je največ glasov dobila v vseh volilnih enotah z izjemo postojnske, kjer jo je za pol odstotka prehitela SD. Ob tem je skupna lista SDS in SLS slavila tudi v veliki večini volilnih okrajev.

Slovenija se je na nedeljskih evropskih volitvah obarvala  v rumeno. Po podatkih državne volilne komisije je namreč skupna lista SDS in SLS gladko zmagala v vseh volilnih enotah z izjemo postojnske, pa še tam jo je le za las ugnala SD. Na državni ravni je skupna lista SDS in SLS prejela 124.634 glasov, sledile pa so ji SD s 87.913 glasovi, LMŠ s 73.480 glasovi in NSi z 52.180 glasovi. Po delnih uradnih izidih bodo slovenski poslanci v Evropskem parlamentu v naslednjem mandatu: Milan Zver (SDS), Romana Tomc (SDS), Franc Bogovič (SLS), Tanja Fajon (SD), Milan Brglez (SD), Irena Joveva (LMŠ), Klemen Grošelj (LMŠ) in Ljudmila Novak (NSi).

Največ glasov je skupna lista SDS in SLS prejela v volilni enoti Novo mesto, kjer je zanjo glasovalo 31,34 odstotka volivcev, sledila pa sta ji SD (18,12 odstotka glasov) in LMŠ (13,98 odstotka glasov).

Vir: Državna volilna komisija

V volilni enoti Ptuj je za skupno listo SDS in SLS glasovalo 31,16 odstotka volivcev, sledila pa sta ji SD (20,41 odstotka glasov) in NSi (14,42 odstotka glasov).

Vir: Državna volilna komisija

Podobno je bilo tudi v sosednji, mariborski volilni enoti, kjer pa je skupni listi SDS in SLS (29,75 odstotka glasov) in SD (18,50 odstotka glasov) sledila LMŠ s 14,99 odstotka glasov.

Vir: Državna volilna komisija

V volilni enoti Celje je za skupno listo SDS in SLS glasovalo 27,78 odstotka volivcev, sledila sta ji SD (18,85 odstotka glasov) in LMŠ (14,93 odstotka glasov).

Vir: Državna volilna komisija

Skupna lista SDS in SLS je suvereno zmagala tudi v volilni enoti Kranj, kjer je prejela 26,28 odstotka glasov. Na drugo mesto se je v tej volilni enoti uvrstila LMŠ z 20,18 odstotka glasov, na tretje mesto pa SD s 14,38 odstotka glasov.

Vir: Državna volilna komisija

V volilni enoti Ljubljana Bežigrad je skupna lista SDS in SLS prejela 23,89 odstotka glasov, sledila pa sta ji LMŠ (18,84 odstotka glasov) in SD (17,25 odstotka glasov).

Vir: Državna volilna komisija

Skupna lista SDS in SLS je zmagala tudi v volilni enoti Ljubljana Center, kjer je prejela 21,61 odstotka glasov. V tej volilni enoti sta ji sledila SD (18,79 odstotka glasov) in LMŠ (16,46 odstotka glasov).

Vir: Državna volilna komisija

Edina volilna enota, v kateri skupna lista SDS in SLS ni zmagala, je postojnska. V omenjeni volilni enoti jo je za las premagala SD, ki je prejela 23,55 odstotka glasov. Skupna lista SDS in SLS je na drugem mestu prejela 23,02 odstotka glasov, LMŠ na tretjem mestu pa 12,35 odstotka glasov.

Vir: Državna volilna komisija

Lista SDS in SLS zmagala tudi v veliki večini volilnih okrajev
Skupna lista SDS in SLS je gladko slavila tudi v veliki večini volilnih okrajev. Najuspešnejša je bila v Krškem, kjer je zanjo glasovala skoraj polovica vseh, ki so prišli na volišča (49,24 odstotka glasov). Več kot 40 odstotkov volivcev, ki so prišli na volišča, je omenjeno listo podprlo tudi v volilnih okrajih Ptuj I (45,55 odstotka glasov), Ptuj III (43,84 odstotka glasov), Maribor III (40,86 odstotka glasov), Sevnica (40,56 odstotka glasov) in Grosuplje (40,08 odstotka glasov).

Zmagovalke nedeljskih evropskih volitev v Sloveniji po volilnih okrajih (vir: Državna volilna komisija)

Kot ponavadi je SD največjo podporo zabeležila v rdečih trdnjavah: v ljubljanskih volilnih okrajih, pa tudi na Obali, v Murski Soboti, Kočevju, Trbovljah, Hrastniku in Laškem ter v enem velenjskem, mariborskem in enem novogoriškem volilnem okraju. Najboljši rezultat je SD zabeležil v volilnem kraju Nova Gorica II, kjer je prejel 32,26 odstotka glasov.

LMŠ je zmagala v Domžalah, na Jesenicah in v domačem kraju Marjana Šarca, Kamniku. Najvišjo podporo je dobila v volilnem okraju Kamnik, kjer se zanjo glasovalo 33,65 odstotka vseh volivcev, ki so prišli na volišča.

V enem od volilnih okrajev, v Lendavi, je zmagala tudi NSi, ki je tam slavila s 34,68 odstotki glasov. Ostale politične stranke so na nedeljskih evropskih volitvah dobile precej manjšo podporo. Nobeni izmed njih namreč ni uspela niti zmaga v katerem izmed volilnih okrajev.

M. D.