[Iz minute v minuto] Na evropskih volitvah je prepričljivo zmagala skupna lista SDS+SLS!

Janez Janša z ženo Urško na volišču.

Zmagovalka volitev je skupna lista SDS+SLS: lista je osvojila 26,4 odstotka glasov ali 3 mandate v Evropskem parlamentu. Druga je Židanova SD (dva mandata oziroma 18,57 odstotka glasov), tretja pa LMŠ (15,61 odstotka glasov). En mandat so osvojili v NSi (11,1).

23.00 Zmagovalka volitev je skupna lista SDS+SLS: lista je osvojila 26,4 odstotka glasov ali 3 mandate v Evropskem parlamentu, je sporočila Državna volilna komisija. Zmagovalka volitev je skupna lista SDS+SLS: lista je osvojila 26,4 odstotka glasov ali 3 mandate v Evropskem parlamentu. Druga je Židanova SD (dva mandata oziroma 18,57 odstotka glasov), tretja pa LMŠ (15,61 odstotka glasov). En mandat so osvojili v NSi (11,1), je sporočil predsednik Državne volilne komisije Anton Gašpar Frantar. Izidi so še delni in neuradni. Ostale stranke in liste, ki so nastopile na volitvah, niso osvojile sedežev v Evropskem parlamentu. Levica je prejela 6,34 odstotka glasov, DeSUS 5,65 odstotka, SNS 4,02 odstotka, SAB 4,02 odstotka, Zeleni Slovenije 2,08 odstotka, DOM 1,71 odstotka, Povežimo se 1,64 odstotka, SMC 1,58 odstotka, ZSi 0,68 odstotka in DD 0,52 odstotka.

Volilna udeležba je bila po zadnjih podatkih 28,29-odstotna.

21.49 Udeležba na današnjih volitvah v Evropski parlament v Sloveniji bo nekoliko višja kot pred petimi leti. Po zadnjih podatkih, ki pa še niso dokončni, je namreč na volišča prišlo 25,45 odstotka volivcev, največ v volilni enoti Ljubljana Center, najmanj pa volilni enoti Maribor.

21.14 “Trije poslanci so več kot dobro za slovenski politični prostor glede na to, da imamo samo osem poslancev v evropskem parlamentu,” je dejal nosilec skupne liste Milan Zver. Sam verjame v dober rezultat, kot so skupni listi SDS in SLS napovedovale tudi javnomnenjske ankete pred volitvami. “V zmago sem prepričan,” je dejal. Po njegovem mnenju bi lahko njihova lista dobila celo štiri poslance. Zavezništvo s SLS se zdi Zveru tudi dobra naložba za prihodnost, kajti “ne gre le za evropske volitve”. Ga je pa razočarala volilna udeležba, saj je bilo v volilno kampanjo vloženega kar nekaj denarja, tudi na nacionalni ravni. Zlasti mladi menijo, da njihov glas ne šteje veliko na evropskih volitvah, je dejal in menil, da v Sloveniji očitno potrebujemo neko nacionalno strategijo, kako povečati udeležbo na volitvah.

21.10 Desnosredinska EPP naj bi po prvih ocenah dobila 173 od 751 sedežev v Evropskem parlamentu in tako ostala najmočnejša politična skupina, a dobila naj bi 44 sedežev manj, kot jih ima sedaj. Na drugo mesto naj bi se znova uvrstili socialdemokrati (S&D) s 147 sedeži, kar je prav tako padec v primerjavi s sedanjim stanjem, ko jih imajo 40 več. Na tretje mesto naj bi se prebili liberalci (Alde) s 102 sedežema, kar je 34 več, kot jih imajo sedaj. Liberalci so sedaj na četrtem mestu, nov izid pa že vključuje tudi rezultat stranke francoskega predsednika Emmanuela Macrona.

Zelenim prve ocene napovedujejo 71 sedežev, kar je za 19 sedežev več, kot jih imajo sedaj. S tem bi se uvrstili na četrto mesto. Prav tako pa se znatno boljši rezultat napoveduje skrajno desni koaliciji, Evropi narodov in svobode (ENF), ki naj bi dobila 57 sedežev, kar je 20 več, kot jih ima sedaj. Tudi evroskeptična skupina Evropa svobode in neposredne demokracije (EFDD) naj bi dobila 17 sedežev več, kot jih ima sedaj, in sicer 58. Prav tako 58 sedežev naj bi dobili zmerno evroskeptični Evropski konservativci in reformisti (ECR), kar pa je zanje precejšen padec, saj jih imajo zdaj 76.

20.00 Po vzporednih merjenjih agencije Parsifal je največ glasov prejela lista strank SDS+SLS (24-25%), drugo mesto bi osvojila LMŠ (19-21%), na 3. mestu je SD (17-19%), 4. mesto bi osvojili v N.Si (7-9%), sledi Levica, ki bi prejela med 6 in 8 odstotki, v igri je tudi DeSUS (6-8%).

19.20 Javnomnenjske raziskave so skupni listi SDS in SLS napovedovale dober rezultat, ampak počakati je treba do 23. ure, ko bodo znani izidi edine prave ankete – volitev, je v prvem odzivu po zaprtju volišč na evropskih volitvah za TV Slovenija dejala sekretarka volilnega štaba SDS in SLS Maja Tominc Žerak. Kot je dejala, pričakujejo dober volilni izid, tudi odzivi s terena so dobri, predvsem so pozitivni odzivi na to, da sta stranki na evropskih volitvah nastopili s skupno listo, je poudarila. Želijo si vsaj ponovitev rezultata izpred petih let, ko je SDS dobila tri evropske poslance.

Glede volilne udeležbe je poudarila, da so si skozi celotno kampanjo prizadevali, da bi bila ta čim višja. Trenutne napovedi do 16. ure so pokazale dve odstotni točki višjo udeležbo, česar so veseli, to kaže proevropsko držo volivcev, ki so po njihovi oceni prepoznali, da je pomembna tudi EU.

19.11 Prvi delni izidi volitev poslancev Republike Slovenije v Evropski parlament bodo javno razglašeni z izjavo za javnost v medijskem središču v Cankarjevem domu v Ljubljani in objavljeni ob 23.00 uri, so sporočili z Državne volilne komisije.

18.59 Romunski volivci danes v več evropskih mestih, med drugim v Bruslju in Münchnu, v dolgih vrstah čakajo pred volišči, kjer lahko volijo na evropskih volitvah, obenem pa oddajo glas tudi na dveh referendumih o korupciji. Referendum je sklical romunski predsednik Klaus Iohannis zaradi vladnih pravosodnih reform, ki naj bi po njegovih besedah onemogočile preganjanje nekaterih politikov zaradi korupcije. Podobno zaskrbljena zaradi tega je tudi Evropska komisija.

18.59 V Bolgariji je na današnjih evropskih volitvah, sodeč po projekcijah volilnih izidov, prepričljivo slavila vladajoča konservativna stranka Gerb premierja Bojka Borisova. Prejela naj bi okoli 33 odstotkov glasov, pred opozicijskimi socialisti, ki se jim obeta okoli 23 odstotkov glasov, je poročala bolgarska televizijska mreža bTV.

18.59 V Grčiji je na današnjih evropskih volitvah največ glasov zbrala konservativna Nova demokracija, kažejo prve projekcije. Po poročanju grškega radia ERT je Nova demokracija dobila okoli 32 odstotkov glasov, vladajoča leva stranka Siriza pa je prvič po letu 2014 zabeležila poraz na kakih volitvah ter s 27 odstotki glasov pristala na drugem mestu.

18.55 V Nemčiji so na evropskih volitvah koalicijske stranke, konservativna unija CDU/CSU in socialdemokrati (SPD), utrpele hude izgube. CDU/CSU ostaja na prvem mestu s 27,5 odstotka podpore, kar je osem odstotnih točk manj kot pred petimi leti, sledijo pa Zeleni z 20,5 odstotka podpore, je razvidno iz projekcij televizij ZDF in ARD.

18.29 Največ vprašanj o tem, kako voliti na evropskih volitvah, je na posebno spletno stran Evropskega parlamenta, poimenovano Howtovote, prišlo iz Italije. Od skupaj okoli štiri milijone vprašanj jih je kar milijon namreč prišlo iz te države, danes poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

18.21 Dežurna služba ministrstva za notranje zadeve je od začetka volilnega molka do danes do 17. ure prejela 29 obvestil o domnevnih kršitvah volilnega molka. Za 18 obvestil so takoj ugotovili, da ne gre za kršitev volilnega molka, Inšpektorat RS za notranje zadeve pa obravnava 11 zadev, za katere obstaja sum, da gre za kršitev volilnega molka.

17.38 Po podatkih OVK je na volitvah poslancev iz Republike Slovenije v Evropski parlament na voliščih v Sloveniji do 16. ure glasovalo 312.159 volivcev oziroma 18,31 % vseh volilnih upravičencev. Na volitvah v Evropski parlament leta 2014 pa je do 16. ure glasovalo 16,14 odstotka. Najvišja volilna udeležba do 16. ure je bila v 3. volilni enoti Ljubljana Center in sicer 20,61 odstotkov vseh volivcev. Najnižja volilna udeležba je bila v 7. volilni enoti Maribor, 15,56 odstotkov vseh volivcev.

17.35 V Avstriji, ki se sooča z notranjepolitičnimi pretresi, pričakujejo prvič po letu 1996 več kot 50-odstotno udeležbo.

17.14 Predsednik NSi Matej Tonin je na današnjih evropskih volitvah glasoval na volišču v Lazah v Tuhinjski dolini, kamor je prišel skupaj s svojo družino. Kot je ob dejal v izjavi za medije, so zanje današnje volitve praznik. Ob tem je ocenil, da je volilna kampanja tekla zelo dobro.

16.00 V Cankarjevem domu v Ljubljani se je za predstavnike medijev ob 16. uri odprlo medijsko središče, v katerem bodo lahko vse do ene ure zjutraj spremljali volitve slovenskih predstavnikov v Evropski parlament. Akreditiranih novinarjev je približno 240, med njimi je deset predstavnikov tujih medijev.

15.30 Evropska poslanka Patricija Šulin se je danes udeležila glasovanja za evropske volitve na volišču v Novi Gorici.

14.47 Kandidatka in aktualna evropska poslanka Romana Tomc je danes glasovala na svojem volišču v Ljubljani, v Osnovni šoli Oskarja Kovačiča. “Zadnjih 5 let sem se z državljani srečevala na različnih lokacijah po Sloveniji. Prisluhnila sem njihovim željam, prošnjam in morebitnim težavam. V parlamentu sem skušala predstaviti njihove poglede in si prizadevala poiskati ustrezne, evropske rešitve. Za naš narod, za Slovenijo. V kampanji sem od ljudi dobila neprecenljivo energijo in zagon, za kar se jim iskreno zahvaljujem. Danes volim za našo prihodnost, za naše vrednote, za močno Slovenijo v Evropi,” je izpostavila.

Image may contain: 1 person, sitting

14.45 Predsednik SLS Marjan Podobnik je po današnjem glasovanju na volišču v Velikih Laščah v izjavi za STA poudaril, da je bila kampanja na tokratnih evropskih volitvah “precej klasična”. Dodal je, da bi si želel več odprtih razprav o neizkoriščenih priložnostih Slovenije v povezavi z EU, kot na primer pri črpanju evropskih sredstev.

14.40 V Franciji je do opoldneva prišlo na volišča nekaj več kot 19 odstotkov volilnih upravičencev, kar je dobre tri odstotne točke več kot leta 2014, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na Madžarskem so do 11. ure zabeležili nekaj več kot 17-odstotno volilno udeležbo, medtem ko je pred petimi leti do te ure prišlo na volišča 11,5 odstotka volilnih upravičencev. Po ocenah analitikov je bila vladna stranka Fidesz premiera Viktorja Orbana najverjetneje uspešnejša pri mobilizaciji volivcev na podeželju, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Image may contain: 2 people, crowd and outdoor

V Romuniji so v šestih urah po odprtju volišč zabeležili skoraj 20-odstotno volilno udeležbo. Pred petimi leti je bila ta v tem obdobju le 12,5-odstotna.

Tudi na Cipru in na Hrvaškem se kaže nekoliko višja volilna udeležba kot na zadnjih volitvah. Na Cipru je do poldneva glasovalo 19 odstotkov volilnih upravičencev, na Hrvaškem pa slabih deset odstotkov. V Sloveniji je bila volilna udeležba do 11. ure približno enaka kot na prejšnjih evropskih volitvah.

13.50 V krogu najdražjih je svoj glas oddaja tudi kandidatka na listi SDS+SLS Alja Domjan. “Zelo čustveno in v dobri družbi. Doma, tam kjer se je vse začelo. Hvala vsem,” je zapisala na svojem Facebook profilu.

Image may contain: 2 people, people smiling, indoor

12.59 Na današnjih volitvah slovenskih poslancev za Evropski parlament je do 11. ure po podatkih okrajnih volilnih komisij glasovalo 150.807 volivcev, vpisanih v volilni imenik, kar predstavlja 8,85 odstotka vseh volilnih upravičencev, so sporočili iz Državne volilne komisije. Volilna udeležba je tako približno enaka kot na prejšnjih evropskih volitvah. Leta 2014 je do 11. ure glasovalo 8,29 odstotka vseh volivcev, leta 2009 9,25 odstotka in leta 2004 8,30 odstotka.

12.55 Nosilec skupne liste SDS in SLS na evropskih volitvah Milan Zver je dopoldne svoj glas oddal v rodnem Destrniku. Kot je ob tem povedal, glede na lepo vreme danes pričakuje dobro udeležbo volivcev, precej višjo kot pred petimi in desetimi leti. Celotna volilna kampanja je bila po njegovem bolj intenzivna, stranke pa so vanjo vložile več energije. Zver po uspehih na prejšnjih dveh evropskih volitvah pričakuje novo zmago njegove liste. Današnje volitve bi lahko po njegovem vplivale tudi na slovenske politične razmere.

12.22  Dežurna služba ministrstva za notranje zadeve je od začetka volilnega molka do danes do 12. ure prejela 20 obvestil o domnevnih kršitvah volilnega molka. Za 13 obvestil so že ugotovili, da ne gre za kršitev. Ostalih sedem prijav obravnava Inšpektorat RS za notranje zadeve.

11.45 Stranka SDS je na spletnih omrežjih objavila posnetek prepevanja slovenske in evropske himne (TUKAJ).

(Slika: PrintScreen/Twitter)

11.00 Ob 20. uri bo portal revije Demokracija v sodelovanju s televizijo Nova24TV ekskluzivno objavil rezultate vzporednih volitev, ki jih ta hip na terenu izvaja agencija Parsifal.

9.57 Predsednik SDS Janez Janša, ki je danes na volišču v Šentilju pri Velenju skupaj z ženo Urško Bačovnik Janša glasoval na evropskih volitvah, je ocenil, da je za te volitve ključna volilna udeležba. Odločajo tisti, ki pridejo na te volitve, slabe vlade in slabe poslance običajno izvolijo dobri ljudje, ki na volitve ne pridejo, je dejal. Janša je v izjavi za medije po oddaji glasu povedal, da je zanj dober rezultat morebitna tretja zmaga SDS v zadnjem letu in deveta zmaga v zgodovini samostojne države.

Dejal je, da tako Slovenija kot EU potrebujeta stabilizacijo premislekov o svojih prioritetah, Slovenija pa predvsem odločno zagovarja izrabo svojih možnosti v EU, ker v Bruslju leži nepočrpanih več kot dve milijardi evrov, doma pa zato nimamo tretje razvoje osi, obvoznic, domov za ostarele, šol, vrtcev in podobnega. Te volitve so pomembne tudi zaradi tega signala, je še dejal Janša, in dodal, da če bo višja volilna udeležba, bo večja legitimnost teh volitev. Na skupni listi SDS in SLS kandidirajo štirje aktualni evropski poslanci, in sicer Milan Zver, Romana Tomc, Patricija Šulin in Franc Bogovič, kandidati pa so še nekdanji mariborski župan Franc Kangler, Alenka Forte, Davorin Kopše in Alja Domjan.

 

09.20 Dan po volitvah bodo izidom glasovanja prišteli tudi glasove, ki bodo prispeli po pošti iz Slovenije, na glasove iz tujine pa bo treba počakati do 3. junija. Postopek ugotavljanja končnega uradnega izida volitev pa mora biti končan do 14. junija.

08.45 Na letošnjih evropskih volitvah v Sloveniji je predčasno glasovalo 12.874 oziroma 69,65 % več volivcev, kot na volitvah v EP leta 2014.

08.11 Dežurna služba MNZ je včeraj do 19. ure prejela 17 obvestil o domnevnih kršitvah volilnega molka. Za 11 obvestil so takoj ugotovili, da ne gre za kršitev, šest pa jih obravnavajo – največ se jih nanaša na objave na družbenih omrežjih.

08.05 V Sloveniji volivci za osem poslanskih sedežev v Evropskem parlamentu lahko izbirajo med 103 kandidati s 14 kandidatnih list. Glasuje se tako, da volivec obkroži zaporedno številko liste kandidatov, za katero glasuje. Če želi dati posameznemu kandidatu z liste preferenčni glas, pa obkroži zaporedno številko pred imenom in priimkom kandidata.

Glasovnica. (Slika: DVK)

07.59 Do 19. ure velja volilni molk. Slovenija je sicer med letoma 1988 in 2016 poznala eno najstrožjih ureditev volilnega molka, kjer je bilo na dan pred glasovanjem in na dan glasovanja prepovedano vsako omenjanje kandidata, pri katerem bi o kandidatu govorili z naklonjenostjo ali kritično. Od leta 2016 velja prepoved propagande le še za stranke, kandidate in s kampanjami povezane osebe, medtem ko za ostale prepoved in s tem molk ne velja več.

07.45 Najkrajšo glasovnico na evropskih volitvah imajo v Avstriji, kjer se za glasove volivcev poteguje 7 kandidatnih list. Največ list na volitvah nastopa v Nemčiji (41), Grčiji (40) in na Češkem (38).

07.30 Skupno po vsej EU na volitvah nastopa 567 kandidatnih list, v Sloveniji 14. Sedežev v Evropskem parlamentu je 751.

07.00 Odprla so se volišča.

H. M.