Slovenija plebiscitarno zavrača organizirane grožnje s smrtjo!

Petkov protest na kolesih (Foto: STA)

Javnomnenjska raziskava, ki jo je za Nova24TV izvedla agencija Parsifal, je pokazala, da večina anketirancev ne podpira protivladnih protestov. Rezultati preteklih analiz javnega mnenja kažejo, da podpora protestom vztrajno pada. 84,7 odstotka vprašanih pa meni, da vzkliki “smrt janšizmu” niso primerni.

52,9 odstotka vprašanih ne podpira protestov proti vladi. 42,8 odstotka vprašanih podpira proteste, medtem ko 4,4 odstotka vprašanih ni vedelo, ali podpirajo protivladne proteste.

Primerjava s podatki javnega mnenja iz prejšnjih anket kaže, da protestniki izgubljajo podporo ljudstva. Če jih je bilo še pred enim mesecem 46,9 odstotka za protivladne proteste, se je do 18. junija 2020 ta delež skrčil za 4,1 odstotne točke.

Samo 42,8 odstotkov vprašanih podpira protivladne proteste (foto: Parsifal)

Ob tem je vredno poudariti, da v treh javnomenjskih anketah, ki jih je Parsifal izvedel na to temo za Nova24TV, protivladni protesti niso nikoli beležili podpore več kot polovice vprašanih. Število podpornikov protivladnih protestov iz tedna v teden pada! Razkorak med podporniki in nasprotniki protestov po zadnji anketi znaša več kot 10 odstotnih točk.

Podpora protivladnim protestnikom konstantno pada (foto: Parsifal)

Na vprašanje “Predstavniki stranke Levica in nekateri protestniki proti sedanji vladi javno nastopajo z geslom »smrt janšizmu«. Se vam zdi takšno geslo primerno?” velika večina, kar 84,7 odstotka vprašanih, meni, da uporaba gesla “smrt janšizmu” ni primerna. Da je geslo primerno, meni le 11,4 odstotka anketirancev.

Veliki večini vprašanih se zdi geslo “smrt janšizmu” neprimerno (Foto: Parsifal)

Telefonsko javnomnenjsko raziskavo je za Nova24TV med 15. in 17. junijem 2020 izvedla agencija Parsifal SC. V raziskavo je bilo zajetih 723 anketirancev, od tega 47,8 odstotka žensk. Povprečna starost znaša 51,5 let, standardni odklon je 15,7 let. Največ anketirancev je iz najstarejše starostne skupine (44,2 odstotka), nekoliko manj je zastopana srednja starostna skupina (36,8 odstotka) in najmanj je najmlajše starostne skupine (19,0 odstotka). Največ anketirancev je z dokončano srednjo šolo (33,5 odstotka), sledijo tisti z dokončano višjo, visoko izobrazbo ali več (26,9 odstotka), 24,3 odstotka anketirancev ima poklicno šolo in 15,3 odstotka anketirancev ima dokončano osnovno ali nedokončano osnovno šolo. Največ anketirancev prihaja iz vasi ali zaselka (54,5 odstotka), sledi mesto (29,0 odstotka) in manjši kraj (16,5 odstotka). Največ anketirancev prihaja iz Osrednjeslovenske regije (25,5 odstotka), sledita Podravska (13,7 odstotka) in Savinjska (12,9 odstotka) regija.

Ivan Šokić