fbpx

Slovenija se je po številu osvojenih medalj na olimpijskih igrah v Tokiu znova izkazala kot športna velesila

Navdušenje slovenskih navijačev na letališču Jožeta Pučnika. (Foto: STA)

Poletne olimpijske igre v Tokiu so dokazale, da kljub redkim izjemam slovenski narod za slovenske športnike vedno stopi skupaj. To smo dokazali tudi s sprejemom slovenskih športnih junakov na Letališču Jožeta Pučnika. Tako so se v domovino že vrnili bronasti kolesar Tadej Pogačar in zlati kronometrist na kolesu Primož Roglič, zlati kanuist Benjamin Savšek, srebrna judoistka Tina Trstenjak ter četrtouvrščeni košarkarji. Zlata športna plezalka Janja Garnbret bo pristala danes ob 22. uri. Slovenija pa se je s svojimi izjemnimi športnimi uspehi znova izkazala kot ena izmed najuspešnejših držav po osvojenih medaljah na deset milijonov prebivalcev. 

Olimpijski duh je zavzel tudi našo državo, saj smo dobra dva tedna spremljali nastope naših športnikov in jih bodrili k čim boljšim uvrstitvam – kar so seveda opravili nad pričakovanji. Kljub zgodnjim uram si je tudi letošnje igre ogledalo veliko gledalcev. To dokazujejo tudi prenosi tekem slovenske košarkarske reprezentance, saj je nacionalna RTV Slovenija beležila rekordno gledanost.

Slovenija je dosegla še en zanimiv mejnik. V primeru osvojenih kolajn smo bili spet ena najuspešnejših držav po številu prebivalcev. V primeru, da bi Slovenija imela deset milijonov prebivalcev, bi tako osvojila skoraj deset kolajn. Ne glede na majhnost smo ena redkih držav, ki je realno v vrhu ali pa med najboljšimi v vsaj večini športov na svetu.

Luka Dončić (Foto: STA)

Košarkarji prispeli, danes v večernih urah pristane še zlata športna plezalka Janja Garnbret
Veličastni sprejem so včeraj doživeli slovenski košarkarski junaki. Svoje odlične predstave so na koncu kronali z odličnim četrtim mestom. To so jim dali vedeti tudi slovenski navijači s sprejemom na Letališču Jožeta Pučnika. Prvi zvezdnik ekipe, Luka Dončić, je po pristanku za Siol dejal, da so najhujše razočaranje že prespali in dodaja, da se začenjajo zavedati, da so četrta reprezentanca na svetu. Dončića v naslednjih dneh čaka podpis pogodbe v višini 200 milijonov dolarjev za svoj Dallas. V ta namen so v Slovenijo prišli lastnik Dallasa Mark Cubain, trener Jason Kidd, predsednik kluba Nick Harrisson in ter svetovalca kluba Dirk Nowitzki in Michael Finley.

V druženju z navijači se je najdlje zadrževal Zoran Dragić, ki je navijače osrečil s fotografijo ali podpisom. Svoje varovance je še enkrat pohvalil tudi selektor Aleksander Sekulić. Poudaril je, da mu je biti v čast biti selektor slovenske reprezentance. Tudi sam je čutil določen pritisk, saj se reprezentanca ni uvrstila na zadnje svetovno prvenstvo pred dvema letoma. “Prišle so olimpijske kvalifikacije. Želja je bila, da bi premierno nastopili na olimpijskih igrah. Uspelo nam je. Na koncu smo sestavili lepo zgodbo. Fantje so spisali lepo zgodbo. Ponosen sem, da sem lahko del nje,” pove Sekulić za Siol.

Janja Garnbret pristane v Sloveniji danes ob 22. uri. (Foto: EPA)

Slovenci pa lahko danes ob 22. uri pričakajo še eno slovensko junakinjo, zlato športno plezalko Janjo Garnbret.

Luka Perš