fbpx

Slovenska demokratska stranka počastila spomin na očeta naroda, dr. Jožeta Pučnika

Foto: SDS

Danes je v Črešnjevcu pri Slovenski Bistrici potekala spominska slovesnost ter položitev venca na grobu dr. Jožeta Pučnika, očeta slovenske državnosti. Njegovo življenje je bilo, kljub trnovi poti in vseh možnim in nemogočim odisejadam, namenjeno Sloveniji, slovenskosti in na sodobnih civilizacijskih temeljih zasnovani in zgrajeni Slovenski državi. Z njegovo smrtjo se pred 14 leti ni končala  njegova pot k ustvarjanju nove in na drugačnih temeljih zasnovane slovenske družbe. Končalo se je le njegovo tuzemsko bivanje.

“Božja milost ali usoda, kakor želite temu reči, je Slovencem v tistem ključnem času dala človeka, kot ga je Slovenija potrebovala. Pravi mož na pravem mestu. Bil sem zraven, ko se je dejansko odločalo, ali bo takratna Demosova vlada ljudem dejansko ponudila pravo vprašanje za plebiscit. Bil sem zraven na nekaterih sestankih, ko se je potem odločalo, ali bomo to zavezo vzeli zares. Ali bomo to voljo ljudstva, kjer si je slovenski narod prvič v zgodovini dejansko pisal sodbo sam, tudi uresničili,” se najpomembnejšega časa v zgodovini slovenskega naroda spominja Janez Janša.

Pučniku se je poklonila delegacija SDS
Dr. Jožetu Pučniku se je s položitvijo venca na njegov grob v Črešnjevcu pri Slovenski Bistrici poklonila delegacija Slovenske demokratske stranke pod vodstvom predsednika Janeza Janše. Spominu očeta slovenske osamosvojitve so se poklonili še sin dr. Jožeta Pučnika Gorazd Pučnik, generalna sekretarka SDS Alenka Jeraj, predsednica Inštituta dr. Jožeta Pučnika dr. Andreja Valič Zver, sekretar poslanske skupine SDS dr. Božo Predalič, poslanec Franc Breznik in nekdanji poslanec, domačin Jožef Jerovšek. Cvetje so na grob dr. Jožeta Pučnika položili tudi predstavniki občine Slovenska Bistrica z županom dr. Ivanom Žagarjem.

V Slovenski demokratski stranki so že takoj po tem, ko je dr. Jože Pučnik prezgodaj odšel od nas, dali pobudo, da se ime in lik tega velikega Slovenca, očeta slovenske državnosti, ustrezno zaznamuje tako v glavnem mestu kot tudi drugod po Sloveniji.  Osrednje slovensko letališče je danes poimenovano po dr. Jožetu Pučniku, tako da lahko vsak, ki pride z letalom v Slovenijo, sreča to ime in s tem sreča tudi del tiste usodne zgodovine Slovencev, ki nas je iz naroda preoblikovala v nacijo in nam dala državo.

V Slovenski demokratski stranki ohranjajo živ spomin na življenje in delo dr. Pučnika tudi z delovanjem Inštituta dr. Jožeta Pučnika, ki pripravlja Pučnikove pogovorne večere, Simpozij in Akademijo dr. Jožeta Pučnika.

A. R.