Slovenska muslimanska skupnost v podporo palestinskemu terorizmu: “Izobešanje zastave Izraela zloraba oblasti”

V znak solidarnosti z Izraelom je vlada na poslopju vlade poleg slovenske in evropske izobesila tudi izraelsko zastavo (Foto: STA)

Slovenska muslimanska skupnost je na premierja Janeza Janšo naslovila odprto pismo, v katerem je izobešanje zastave Izraela na poslopju slovenske vlade, označila za “zlorabo oblasti” in podporo “genocidni politiki Izraela”. “Vlada je izobesila zastavo okupacijske sile v imenu svoje ideologije in ne v našem imenu,” so med drugim zapisali v pismu. Gre za podporo palestinskega terorističnega gibanja Hamas, ki ga je obsodila celotna Evropa.

Dogajanje v Izraelu vse bolj deli svetovno javnost. Medtem ko na eni strani razvite države obsojajo vsakršno nasilje s strani palestinskega terorističnega gibanja, sta v Sloveniji levica in muslimanska skupnost ostro obsodili izobešanje izraelske zastave na poslopju slovenske vlade. Dejanje označujejo kot “zlorabo oblasti” in podporo “genocidni politiki Izraela”. Ob tem pa ne smemo pozabiti, da je v parlamentu pred leti visela tudi palestinska zastava, a judovska skupnost tega ni obsodila, kljub temu, da Slovenija Palestine kot države ni nikoli priznala.

Kot so dodali, je podpora Izraelu toliko bolj zaskrbljujoča v trenutku, ko “izraelska oblast vodi politiko genocida in apartheida”. Menijo, da “ima organizacija Hamas samo “potencialno” željo uničiti Izrael”, medtem ko na drugi strani izraelska država “dejansko uničuje palestinski narod in družbo”, so zapisali na STA. Vsekakor pa ne moremo mimo dejstva, da dejansko streljata obe strani, Palestincem pa je zaradi slabšega orožja prav vseeno, ali bodo s tem zadeli izraelskega vojaka ali pa otroka.

Foto: Fb

Muslimanska skupnost v pismu opominja, da je bil sprožilec zadnjih dogodkov na Bližnjem vzhodu, vdor izraelskih represivnih organov v mošejo Al Aksa, tretjo najpomembnejšo džamijo za vse muslimane na svetu, in to ob koncu svetega meseca ramadana, kar je po njihovo “dogodek kršenja osnovnih človekovih pravic” brez primere v novejši zgodovini. Premierja so obenem vprašali, “kako bi se on počutil, če bi policija vdrla v prostore katedrale, v kateri bi on s svojo družino mirno opravljal sveti krščanski obred”. Imate res tako brezčuten odnos do žrtev in vam je popolnoma vseeno, kako se počuti 50 tisoč muslimanov v Sloveniji?” so dodali.

Muslimanska skupnost je prepričana, da bi morali konflikt mirno reševati obe strani
“Stališče naše skupnosti je, da je treba mednarodne konflikte reševati na miren in nenasilen način. Pravico do obstoja imajo tako Judje kot Palestinci. Toda predvsem mora imeti pravico do obstoja resnica,” so zaključili pismo, pod katerega se je podpisal predsednik odbora Slovenske muslimanske skupnosti Muhamed Čerkez. Potemtakem bi bilo tudi pravično z njihove strani omeniti, da so se pred spopadi z raketami vrstili različni spopadi obeh strani in ni šlo le za pritiske Izraelcev.

Sara Rančigaj