fbpx

Slovenska policija intervenirala v Piranskem zalivu, za Hrvate incident “nič spektakularnega”

foto: iStock

Okoli šeste ure zjutraj je prišlo do prvega srečanja med hrvaškimi ribiči in slovensko policijo, odkar je Slovenija začela z implementacijo odločitve arbitražnega sodišča. Po uvodnih opozorilih slovenske policije, da se hrvaški ribiči nahajajo v spornem območju Piranskega zaliva, se je med čoln slovenske policije in hrvaške ribiče postavila hrvaška policija. Slovenska policija je sporno območje zapustila.

Okoli šeste ure zjutraj je čoln slovenske policije opozoril hrvaško ribiško ladjo, da se nahaja v slovenskem morju. Posredoval je čoln hrvaške policije, nakar so se slovenski policisti po poročanju Dnevnik.hr iz območja Piranskega zaliva, ki naj bi po odločitvi arbitražnega sodišča pripadal Sloveniji, umaknili.

“Ribiči so se po opravljenem delu nemoteno vrnili v pristanišče,” so še zapisali, kakršnikoli izleti v sporni del Piranskega zaliva pa naj bi bili zaenkrat nemogoči zaradi slabega vremena. Da takšno dogajanje ni nič novega, ampak samo del rutine, govori tudi pričanje savudrijskega ribiča Danila Latina, ki je priznal, da hrvaški policijski čolni vedno spremljajo hrvaške ribiče na spornem območju. “Ves čas, dokler smo na morju, so poleg nas. In če slovenska policija skuša intervenirati, se fizično postavijo med naše plovilo in plovilo slovenske policije.”

Incident “nič spektakularnega”
Hrvaški ribiči so dobili zagotovila s strani hrvaške policije, da lahko še naprej nemoteno ribarijo v delu Piranskega zaliva, ki naj bi po odločitvi arbitražnega sodišča pripadel Sloveniji. Pomočnik načelnika za ribarjenje istrske županije, Graciano Prekalj, je povedal: “To je običajen delovnik za ribiče in policijo. Danes se ni zgodilo nič spektakularnega.”

Slovenija je do sedaj zabeležila kar 1.400 prestopov hrvaških ribičev v slovenske teritorialne vode.

Jasno razvidno je, da Hrvati ne odstopajo od svoje trditve, da je bil po njihovem mnenju celoten proces arbitraže nepopravljivo kompromitiran zaradi slovenskega sodnika Jerneja Sekolca in agentke zunanjega ministrstva Simone Drenik, ki sta skušala vplivati na ostale sodnike v arbitražnem postopku.
Kar je še bolj skrb vzbujajoče, pa je pomislek, da je tak incident v Piranskem zalivu lahko nekaj normalnega, pa tudi umik slovenske policije. S takim ravnanjem namreč slovenska policija daje Hrvatom implicitno prav, saj so navsezadnje oni tisti, ki nemoteno patruljirajo do polovice “Savudrijske vale”, in ne Slovenci, ki naj bi nadzirali tri četrtine Piranskega zaliva.

Kdo je kriv?
Skupni imenovalec vsega pa je, tako kot zadnje čase preveč pogosto, nesposobnost slovenske politike. Kakor je že pred časom za Portal PLUS zapisal ugledni geopolitični analitik dr. Laris Gaiser: “Mirne duše trdim, da je [minister Erjavec] odgovoren za to, da še danes nimamo urejenih odnosov s Hrvaško, in da bi za to moral plačati; kriv je, ker je izbral ekipo, ki je sledila arbitraži, ter jo vodil tako, da je svoje delo opravljala malomarno in se dala ujeti v past tujih obveščevalnih služb, kot je kriv tudi v primeru (še huje), če tega projekta ni vodil in ni vedel, kako podrejeni sledijo najpomembnejšemu dosjeju, ki ga je imel na mizi v teku mandatov! Gre za objektivno odgovornost!”

Ivan Šokić