Slovenska vojska zopet razorožena, saj je ostala brez streliva

Foto: STA

Člani odbora za obrambo so se danes seznanili s stanjem zalog streliva v Slovenski vojski. Sejo je sklical predsednik odbora Žan Mahnič iz stranke SDS, ki je opozoril, da vojski primanjkuje streliva za avtomatsko puško F2000S.

Mahnič je na odboru povedal, da je “pomanjkanje streliva za jurišno puško dokaz, da vlada vojsko pelje naravnost v prepad. Kljub temu, da že več mesecev zvonijo vsi alarmi, streznitve ni,” opozarja.

Ministrica Katičeva je na očitke odgovorila z besedami, da je ministrstvo v preteklosti sicer redkeje nabavilo strelivo – v letih 2008, 2010 in 2014. Vendar so lani začeli nov postopek javnega naročila, naročilo za tri milijone kosov streliva so izdali konec julija letos. Strelivo naj bi dobili do konca marca prihodnje leto, pričakujejo, da še prej. Dodala je še, da nameravajo v prihodnjih treh letih kupiti devet milijonov kosov streliva, za katerega so predvidena tudi sredstva iz proračuna.

Nadaljevanje seje o natančni porabi streliva so nadaljevali na zaprti seji, saj so podatki tajni.

M. P., STA

 • janez cepec

  ja tko j’ to, če neb pred četrt stoletja usega orožja prodal, čak kje j’ že dnar od tega?, pa b se marbit dons še kešn patron našu, ane

  • Nata

   Ja , res ! Kje je ? Verjetno veš , ker vseskozi govoriš o tem !
   In , ker veš , prijavi ! Pa potem na sodišče , kot priča.

 • južnificirana_si

  hitro v muller po nerf

 • Duhec

  Kje so ga pa porabli??? Hahaha

  • janez cepec

   “kozle” so strelal

 • Osti jarej

  ….slo.vojska ostala brez vsega…z namenom…politični veljaki in njih lastniki ,čakajo na enotno vojsko EU,ki bo varovala njih riti…..raja je vedno bolj razpizdena ,noro razpizdena….jih je strah….

  • tarantela

   Mene ni strah, mam burkle!

 • Anton

  nič skrbet, Janez Janša je kriv

  sarkazem press

 • ney

  https://twitter.com/Drazbe_Finance/status/778521009108443136
  Tole za 1,3MIO€ prodaja ministrstvo za obrambo
  bi bilo za nekaj streliva…ne za žepe…

 • sprehajalec

  Denar za vojsko se je vseskozi preusmerjal za druge namene, za flikanje lukenj na “socialnem”. Na koncu bomo vsi v tejle Sloveniji “socialci” razen nekaj vodij in old boysov. Pa tako itak konča vsak socializem, ki ima prioriteto “socialno”.
  Ne plačuje se v NATO članarino, ne posodablja se vojske oziroma se jo še sabotira z nastavljanjem liberalnih mirovnikov za obrambne ministre, kriči se, če se kakšnega pošlje v NATO misijo, čeprav gredo tja radi, (zaradi kolikor vem 5000 eur plačila). To preusmerjanje denarja, se pa opravičuje z demagogijo, češ sestra in gasilec pa stradata.

  Kam vodi ta pot, smo videli v preteklosti, pa najnovejši primer je Venezuela, vsi enaki, vsi revni. razen Chavezove hčere seveda.

  • Nata

   Bog ve , kam je šel tisti denar , ki so ga SV jemali ??
   Saj slovenski reveži živijo s pomočjo dobrodelnosti Slovencev – enk !!

   • sprehajalec

    Za plače Nata, vse gre za plače. 90% denarja za SV gre za plače zaposlenih, povsod na javnem je tako. vse Zveze, Organizacije, Agencije itd, povsod je odstotek stroškov za plače zaposlencem blizu 100%. V vseh Tozdih nekoč, so bile plače velik del stroškov, za kaj novega se je zapufalo. Tako Slovenec praviloma postavi stvari.

    • Nata

     Ja….pa tisti , ki so imeli , so dajali onim , ki so vse zapravili………Ali te to na kaj spominja ?
     Kar se Janezek nauči , to Janez zna.

  • avtohtoni neandartalec

   Liberalni mirovniki, haha… koga sploh ščiti ta plačanska armija, mene zagotovo ne, si pa držnejo čedalje bolj posegati v civilno sfero, nenazadnje imajo menda še vedno ista pooblastila kot pokicija. Od kje so pa doslej dobili keš, če ne od nekdanjih upravljalcev družnenega premoženja, to so tisti isti strici, ki so tudi Janšatu uničili karijero, in še marsikaj. Ker plačujejo tiste kmete po rovtah in so oboroženi do zob, si lahko marsikaj privoščijo, ne delajo samo sklecev in trebušnjakov, da lahko strežejo pravim vojskam na mirovnih misijah v novih okupiranih kolonijah, daleč od tega.

   • sprehajalec

    Tisti prejšnji in pa tale sta svetel primer, Jaklič je ZSMS mirovniški mladinec. Gre za popolno degradacijo vojske s tem in spoštovanega in zelo starega poklica. Koga pa ščiti švicarska armija, ki ima mašince, da si prste oblizneš?

    Mislim, da je v današnjih časih še slepcu jasno, zakaj se potrebuje vojska. Vse stotine milijonov, planejo na europo iz juga? kaj boš ti delal, kam se boš skril? Pred kompjuter in TV, kot 91 leta?

    Le koncept obrambe je falen pri nas, moral bi obstajati podoben švicarskemu in nekdanjemu konceptu splošne ljudske obrambe.

 • dr Janez Sveti

  Kališnikova je ZAKON! Strelivo pa poceni in dobiš ga kjerkoli!
  Ta šminkeraj je za manekene.
  DR Janez SVeti veteran

  • sprehajalec

   Tale te prežaga na pol, pa še nato standard strelivo je. Kalašnikovka je tehnologija druge svetovne vojne. Ne vem zakaj nisi predlagal mauzerice?

   • dr Janez Sveti

    Preveč gledaš filme…ameriške
    Mauzer je še danes puška, ki jo z vesljem uporabim z nastavom za daljnogled..
    Dr Janez Sveti veteran

    • sprehajalec

     Ruskih filmov je bolj malo na voljo. Vendar koncept masovne in poceni proizvodnje zadovoljive kvalitete si lahko privoščiš le ob številčno zelo močni populaciji. Kitajci naprimer, pa Arabci, pa Sovjeti nekoč. Od 108 tisoč izdelanih tankov so jih naprimer izgubili kar 86 tisoč. Obuka tankista je bila pa 3 ure. Pa pilota 5 naletenih ur.

     Mauzerico uporabljajo danes lovci, je zanesljiva in natančna, takšna je bila tudi narejena leta 1898. Osebno pa lovcev ne maram, žal. Pa nič osebnega.

     • dr Janez Sveti

      Nisem lovec. Na živali.
      Množična uporaba orožja izven profi vojske je možna samo z enostavnim orožjem dobre ognjene moči.Vse ostalo ja samo tehnična dovršenost, lepota..itd. Za vojno potrebuješ orožje, ki DELUJE v vseh pogojih.Tudi popularna PAP-ovka je bila odlična in JE odlična puška.
      DR janez Sveti

     • sprehajalec

      Dobro veš, da je nato standard drugačen od nekdanjega ruskega carskega moisin nagat 7,62 po katerem so naši kraji in okolica dobili ta standard. Puška brez streliva ne deluje, 7,62 ima dobro prebojno moč in gre skozi tebe. 5,56 nato standard te razmesari in ostane v tebi. Že z eno kuglo imaš probleme.
      Mit, ki ga je na naših prostorih širil dr. Aleš Bebler, tiskovni predstavnik Vietkonga pri nas, je, da je kalašnikovka delujoča v blatu pesku itd. z veseljem pa so ga pograbili predstavniki JNA in širili naprej. Da bi prikrili slabosti kalašnikovke, nenatančnost, zatikanje itd. Tudi s strani hipijev tako spljuvana M-16 je bila drugače odlična puška. ker drugače je američani ne bi imeli.

     • dr Janez Sveti

      No coment:
      https://www.youtube.com/watch?v=PWRY4JI458Q
      DR janez Sveti simpl

     • sprehajalec

      No comment AR15 (civilna verzija M16) torture test.

      https://www.youtube.com/watch?v=-ABqeHAGdh8

     • dr Janez Sveti

      No coment 2.
      https://www.youtube.com/watch?v=-ABqeHAGdh8
      Dr Janez Sveti Russia

     • janez cepec

      ja kva so ti pa lovci naredl. lovci so, po definiciji , bolj ali manj organizirana oborožena skupina ljudi na poti skozi gozd v gostilno

   • cosmosjasnovidec

    Tale tvoja trditev pa ne bo ravno držala.Kalašnikov čeprav je starejši model se še vedno drži na vrhu.Ni zakompliciran,je prekleto močan proti tej igrački saj ima tudi veliko večji domet in še in še bi se lahko naštelo.
    Kaj pomaga izstrelitev nekaj več nabojev v sekundi kot pa ima Kalašnik?
    Popolnoma nič razen potrate municije.Ena ali dve dovolj močni krogli sta povsem dovolj,da te ubijeta,če te pravilno zadeneta.Enaka zadeva je z F2000S vendar bo ta za enako dejanje porabil cirka 20-30 nepotrebno iztreljenih nabojev.
    Mauzer je pa bila vrhunska ostrostrelska puška in je še dandanes čeprav so seveda ostrostrelske že veliko napredovale.
    Hotel sem približno povzeti primer med tem orožjem katerega pa res naša vojska sploh ne potrebuje,ker je prevelik potratnež municije in sam strošek za tako državo na račun katere seveda služijo orožarske firme.

    • sprehajalec

     Kalašnikov ali mauzer strel, gre skozi tvojo roko, nogo z nekaj verjetnosti mimo kosti, skozi trebuh in če ne zadane vitalnih organov, gre ven zadaj. Še vedno lahko streljaš, z nekaj sreče in motivacije. Pri 5,56 se vstopna rana razširi v stožec in kugla ostane notri. Si onesposobljen.

     Kaj pomaga izstrelitev nekaj več nabojev v sekundi kot pa ima Kalašnik? Popolnoma nič razen potrate municije.

     Vse moderne vojne so velika potrata municije. Meril je malokdo, če pa že je, pa je malokdo zadel. V adrenalinskem stresu se je ponavadi le pritiskalo na sprožilec v smer sovražnika. meri se le v filmih. To so ugotovili že Nemci in leta 1942 dali ven MG-42, ki je imela za tiste čase fantastično hitrost streljanja. Tako, da se je slišala kot šivalni stroj. Škropila je sovražnika z naboji. Jugo verzija tega orožja se je imenovala Šarac, M53.

     Skratka moderne vojske od leta 1915 naprej ustvarijo ognjeni zid, skozi katerega se mora prebiti sovražnik. Merjenja skoraj nič

 • avtohtoni neandartalec

  Naša opravilno nesposobna nato soldateska je gola in bosa, edina rešitev so verjetno deložacije iz nekdanjih domnevno vojaših stanovanj in razprodaja vojaških objektov pod mednarodno sukcesijo, ki jih lahko pod ceno prodajo najbrž kar našim propadlim gradbincem, ki jih kupujejo s krediti in lahko vanje nastanijo migrantske delavce iz Hrvaške, bosne im Albanije, na črno. Saj drugo ne znajo, državo pa le imajo, Slovenci pa ne več oziroma čedalje manj.
  Mors je mati vseh afer, to je navadna vojaško policikska džamajerija, ne pa normalna država, dajte no mir, če se sami ne bomo, nas bodo do gat slekla Evropska sodišča.

 • samsara

  Morda pa rabijo prave tovariše posrednike, kot itak za vsa opravila s področja vodenja in upravljanja vojske (nabave opreme, servisi obstoječe opreme…). Bi se dalo sklepat, da to institucijo vodi cvetober impotentnežev, ki drugje ne bi mogli prosperirati, pa so imeli srečo in bili kot taki izbrani za primerne instalirance v JS. Varianta zombijev.

 • Novakec1

  V parlamentu se kure hvaljo kako morajo prevzet vajeti ženske ko gori voda in kokoko, u vojski je zmanjkal sreliva, zdravstvo je crknu, ko bo pa še Ermanca prevzela finance smo pa v riti ker bo zmankal dnara kot v Rusiji, pa še natiskat ga ne mormo in ne znamo več.

  • karlina

   TOČNOOOO

 • centurion

  Naj koza Katićeva raje našteje, kaj v
  slovenski vojski štima!!!
  Bo zelo kratko.
  NIČ.

  • karlina

   +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ Kako je lahko zenska, ki je delala v neki pisarni in niti slučajno nima pojma o vojski-ministrica za obrambo, skregano z vsako zdravo kmečko pametjo, aja seveda, v naši drzavi je levi politiki nimajo, to je odgovor.

 • garfi

  načrt nwo, da vskoči un ali “ameriška” vojska
  vaja takojšni odziv prikazuje nas Slovence s Slovensko zastavo
  enako kot dva terorista
  ilegalni islamisti morajo biti varovani od nwo bande

 • tarantela

  David je premagal Goljata s fračo, ženske so premagale Turke z vročim oljem, torej problema ni. Kamenja in kock nam ne manjka, olje bodo pa vsak cajt na frišno stisnili iz sončnic, buč in drugih semen.
  Vojska je torej oborožena.

  • dvanajstzvezdic

   Malo si zgrešila čas. Nismo v srednjem veku ampak v 21. stoletju :-)

   • Novakec1

    V tretji se bomo boril z…… loki

  • Novakec1

   Na olive si pozabu, aja luksuz.

 • totex39

  Vso to skrompiranos v vojski s Katićevo na čelu bo potrebno razgnati.

  • karlina

   ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 • karlina

  V naši drzavi sta policija in vojska goli in bosi, ampak kaj potem, vazno je,da si dotični izplačujejo dodatke za nič.

  • avtohtoni neandartalec

   Goli in bosi, haha… neandartalci mogoče, vprašaj jih kdaj nazadnje niso dobili plače in drugih bonitet, skladišča so itak polna orožja, ki jim služi predvsem za zatiranje lastnega ljudstva.

 • tarantela

  No, ne vem, zakaj ste proti ženski na vrhu vojske, kaj pa Ivana Orleanska? Bila je zelo uspešna vojakinja, še preveč, zato jo je pa kler sežgal na grmadi.

  • dvanajstzvezdic

   Sežgal jo je angleški ne pa francoski kler, predal pa jo je angkleški plemiški stan. Sicer je pa tale naše ministrica senca od sence Ivane Orleanske. Pravzaprav ni niti senca od sence. Drugače pa nimam pomislikov glede spola.

  • cosmosjasnovidec

   Kje pa lahko ti delaš primerjavo z Ivano Orleansko in čefutarsko zahojeno kobilo katera nima tri čiste v betici razen razmišljanja kje lahko kaj pokrade?
   Brez ustrezne strokovne usposobljenosti so na takih položajih lahko le komunajzarski paraziti z pomočjo nesposobne komunajzarske vlade.
   Kje po svetu si ti videl,da se lahko zgodi kaj sličnega?
   Ženske v vojski imajo enaka usposabljanja kot moški ter z dokazilom sposobnosti lahko napredujejo naprej.
   Kje se je pa usposabljala ta čefutarska pra..ca razen,ko je držala razširjene noge vojaškim potrebnežem za denar in,da so kur….no privlekli malo naprej od navadne pocestnice.

 • soc

  Slovenija je imela le enega obrambnega ministra. Neverjetno naključje je, da ravno v pravem trenutku.

  A za balkansko idilo spet združenega Novega razreda kljub tisti napaki ni še nič izgubljenega.

  • avtohtoni neandartalec

   Tudi jaz sem začel resno razmišljati, da ima Hojs po svoje prav in ni res morali organizirati nacionalno gardo, vendar edino pod pogojem, da se najprej razpusti uboge reveže na Mors. Zakaj sploh rabimo te ostanke jugo soldateske, kar je ostalo od prejšnje vojske, so si razgrabili in razprodali, danes tisti kapital kroži po številnih navezah in se plemeniti v zasebnih podjetjih. Še penzije ne rabijo, poskrbeli so še za nerojene generacije, mi pa vojsko zaenkrat itak nismo rabili. Korupcije na vojski ni, nima nihče v državi toliko mišic, da jim lahko karkoli očital, samo brez veze je, doma nam delajo samo škodo, v tujini so pa kr neki, za škornje in tanke glancat velikim, ki jim služijo. Zakaj potem trpimo to nevzdržno agonijo, kdor bi rad po tretjem svetu pobijal otroke in požigal vasi, naj se organizirajo v neko tujsko legijo in delajo neposredno za Nato, za regionalno obrambo sta pa teritorialna obramba in policija vse kar rabimo, glede na to kdo smo in kaj smo. Pač ne bi imeli več ministrstva za obrambo, itak ne moremo nikogar premagati od sosedov, če gre za splošni ljudski odpor, pa so nacionalne garde in vaške milice bolj ustrezen model za urbano in gverilsko bojevanje. Te specializirNe skupine, kot jih poznamo zdaj, bi bile v pravi vojni itak izgubljene, vojska je ali je ni, posamezni rodovi niso nič, če med njimi ni še vseh ostalih vojašlih služb, ki bi jih oskrbovale, nadomestile in povezovale. Tako imamo neko skromno tankovsko enoto, ki nima radarsle podpore, neka izvidniška letala, ki nimajo kam sporočati telemetrije sovražnih premikov, ker nimamo druge aviacije in težke artiljerije, imamo Rusko topnjačo, ki lahko samo beži, če jo zadene karkoli, na morju nimamo več nič, in tako naprej…
   Nacionalna garda pa bi lahko delovala neposredno pod parlamentom, po občinah bi jih organizirale notranje zadeve ali mogoče celo kar župani neposredno, glede na specifike krajev in realne zmožnosti, tako bi se pozredno krepila tudi civilma zaščita ter razne,strokovne skupine, ki na fronti sicer nimajo kaj početi, lahko pa pomagajo pri naravnih ujmah ali izgredih, v primeru vojne bi se itak poskrili po rovtah ter povezali z neko večjo tujo silo. Ljudje smo najboljša obramba, od ministrstva za obrambo smo prej ogroženi kot varni ker so očitno pod vplivom in mislijo, da jim res nihče več nič ne more, odkar smo jim teritorialci in miličniki osvobodili domovino in zrihtali šihte, da lahko danes serejo po nas in nas uničujejo. Kar se mene tiče, so itak za v Hag, obstaja tudi možnost, da si je pri nas še marsikdo prišel kaj gor in ne verjamem, da kot narod še gledamo na njih kot na neko domačo obrambno silo, če smo sploh kdaj, ampak to je pač moje mnenje.

   Če obstaja kdo, ki bi sklical civilno iniciativo za ukinitevo MORS, takoj podpišem, to je ena redkih izjem, ki bi me še spravila na referendum oziroma volitve.

 • dr Janez Sveti

  Poročilo iz manevra:

  http://www.radio1.si/45580
  DR janez Sveti oddajnik

 • Olga

  Važno, da ima Blondinka plačo!?? Takoj naj odstopi!
  Menim, da dogajanje ni slučajno! Vse je načrtno!

 • cploger

  To, da se pripravlja nov begunski val, naši politiki pa izdajo nacionalno skrivnost, da smo brez streliva, se mi ne zdi naključje – refjuđis uelkom, vi kar mirno naprej, ne bomo streljali! Ker to, da smo nesposobni za obrambo, je ogromna katastrofa in bi tistega, ki je za to odgovoren, morali postaviti pred strelski vod (aja, nimamo ga s čem ustreliti), istočasno je pa to vojaška skrivnost! Prav tako je vojaška skrivnost količina streliva v nabavi! In naša nesposobna državna uprava nabavlja sredstva za državno obrambo skozi javne razpise, da je ja vsem jasno, koliko smo se dejansko sposobni braniti.
  Skratka, opravka imamo z IDIOTI!

  • Novakec1

   Municijo kupuje preko spleta na e-bayu

  • dr Janez Sveti

   Kakšna je po tvojem,povezava med pomanjkanjem streliva in možnim prihodom emigrantov?
   Dr Janez Sveti genij

 • indijanka

  A tudi brez streliva smo? A tale Rambo na sliki naj bi branil mojo domovino? Ga zapestnica in prstan na sredincu ne ovirata pri tem. Pa kakšna vojska je sedaj to?

  • Novakec1

   Raj se praši kakšno pušo ma, plastično skrpucalo

 • Viktorh

  “Slovenska vojska zopet razorožena, saj je ostala brez streliva”

  Pa kaj, saj tudi vodstva nima.

 • Novakec1

  Bo treba lovce aktivirat, bodo mal gvante preluftal in zaloge municije zamenjal brez javnih naročil ib ostalih bedarij.

  • kekec

   Vlada cmerarja naj priskrbi dovolj fižola in bo municije na pretek.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!