fbpx

Slovenski Falcon letos opravil že 5 prevozov organov za presaditev

Foto: STA

Z ministrstva za obrambo so sporočili, da je dežurna posadka letala falcon v teh dneh na zahtevo zavoda Slovenija transplant letos opravila že peti prevoz organa za presaditev. Kot so zapisali, so od podpisa pogodbe med ministrstvom in zavodom marca 2015 pa do danes skupaj prepeljali že devet organov za presaditev.

Vlada je falcona kupila leta 2001, tri leta pozneje pa ga je dala v najem v ZDA. Ko se je letalo leta 2009 vrnilo v Slovenijo, so se pojavile različne ideje o njegovi uporabi – od oddaje letala v najem pa do možnosti, da bi ga uporabljali najvišji državni funkcionarji. Na pobudo nekdanjega ministra za obrambo Janka Vebra je letalo nazadnje postalo uporabno za prevoz organov za presaditev.

Falcon poskrbel za prevoz kačjega protistrupa z Dunaja
Poleg omenjenih prevozov je falcon julija lani na prošnjo Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana poskrbel tudi za prevoz kačjega protistrupa z Dunaja.

Cena letnega vzdrževanje letala
Letno vzdrževanje letala po navedbah ministrstva sledi načrtu vzdrževanja proizvajalca letala za določeno stopnjo vzdrževanja. “Maja letos je bilo opravljeno vzdrževanje na stopnji C, za december pa je načrtovano še vzdrževanje na stopnji A, katerega vrednost ocenjujemo na okoli 100.000 evrov,” so pojasnili.

Na ministrstvu so pojasnili, da letalo poleg programa Slovenija Transplant uporabljajo tudi za program Atares kot tudi za potrebe prevozov vladnih organov. Program Atares pomeni, da je ministrstvo ponudilo zmogljivosti letala državam Nata, pri čemer je vrednost ponujene zmogljivosti “ovrednotena na pol ure cene leta z večnamenskim letalom C-130”.

I.K., STA