fbpx

Slovensko krivosodje v praksi: Lopovu, ki je nakradel 5.000 evrov, 6 let zapora, lopovu, ki je nakradel 34 milijonov evrov, 4 leta zapora

Matej Raščan (vir: twitter)

Realnost v Sloveniji? 6 let zapora za nekaj več od pet tisoč evrov kraje in zgolj 4 leta zapora za 34 milijonov evrov kraje. Dobrodošli v narobe svet, to je namreč Slovenija.

Nekaj smrdi v deželi pravosodni. Da je slovenski pravosodni sistem v posmeh zakonu in redu, čivkajo že ptički ne vejah. Medtem ko ti ptički lahko te dni odletijo v toplejše kraje, pa se mora slovenski državljan spopadati z dvojnimi merili slovenskega krivosodja. Ena pravila veljajo za reveža, druga za bogataša, ena za partijske podpornike, druga za nasprotnike.

Ob tem pa velja poudariti, da izgleda, da če nikjer drugje, v slovenski javni upravi ravno slovensko krivosodje nagrajuje uspešnost. Večji in uspešnejši, kot je kriminalec v svojem kriminalnem početju, nižja je kazen, ki jo mora odslužiti v zaporu, očitno.

https://twitter.com/potepuski/status/1067380227783970816

Tako lahko iz dveh objav, ki sta bili v roku dveh dneh objavljeni v dveh slovenskih časopisih, vidimo delovanje slovenskega krivosodja. “Šest let zapora je tožilka predlagala za Domna Šukljeta, če prizna rop, s katerim naj bi prišel do 50 evrov, ter štiri tatvine posode in parfumov v skupni vrednosti 5.275 evrov,” so poročali v Dnevniku lansko leto.

Samo dan kasneje so pri Delu zapisali:Matej Raščan, nekdanji predsednik uprave in lastnik podjetja Delo Revije, je zaradi zlorabe položaja in poslovne goljufije, s katerima si je protipravno pridobil 34 milijonov evrov, obsojen na štiri leta zapora na odprtem oddelku.”

Zapor na Povšetovi (Foto: STA)

Kakor je razvidno, v slovenskem krivosodju ne obstaja nikakršno načelo sorazmernosti, prej obratne sorazmernosti. Za malega tatu, ki naj bi nakradel vsega skupaj v skupni vrednosti 5.325 evrov, je tožilstvo zahtevalo 6 let zapora. Vse lepo in prav. Če je kradel, naj za to tudi odgovarja in odsedi v zaporu. A kje je tu pravica, če je potem še večji lopov, ki je nakradel 34 milijone evrov, obsojen na zgolj 4 leta zaporne kazni?

A. B.