fbpx

Slovensko Ministrstvo za kulturo Šerbedžiji izplačuje republiško priznavalnino, ta pa na ves glas razlaga, da je 100-odstotni Srb

Foto: STA/YouTube

Hrvaški filmski in gledališki igralec, režiser, pesnik in glasbenik srbskih korenin, Rade Šerbedžija, je izjavil, da se počuti kot 100-odstotni Srb, kar niti ne bi bilo sporno, če ne bi prejemal slovenske pokojnine, poroča srbski Informer. 

Spletni portal požareport.si je razkril, da Šerbedžija prejema republiško priznavalnino – gre za vrsto pokojnine, ki jo lahko minister za kulturo dodeli upokojenim kulturnikom, ki naj bi po njegovi presoji pomembno prispevali k razvoju slovenske kulture. Za pridobitev te priznavalnine naj bi po poročanju Slovenskih novic poskrbeli v stranki LDS.

Minister za kulturo podeljuje republiško priznavalnino
Na spletni strani ministrstva si je mogoče ogledati seznam prejemnikov, ki pridobivajo republiško priznavalnino, minister za kulturo pa je tisti, ki jo podeljuje. Uredba o republiških priznavalninah na področju kulture določa postopke in pogoje za dodelitev priznavalnine. Peti člen uredbe navaja, da je znesek priznavalnine enak razliki med zneskom 771,62 evra in višino predlagateljeve izplačane pokojnine v Republiki Sloveniji in v drugih državah. Znesek pa se letno uskladi s spremembo pokojnin v Republiki Sloveniji.

Foto: epa, fotografija je simbolična

Foto: epa, fotografija je simbolična.

Rade Šerbedžija se hvali, da zna odlično molčati po slovensko
Šerbedžija, ki republiško priznavalnino prejema od leta 2011, ima poleg hrvaškega tudi slovenski in makedonski potni list. V enem izmed intervjujev za časopisno hišo Delo je povedal, da je sposoben branja in slušnega razumevanja v slovenskem jeziku in dodal, da zna odlično molčati po slovensko. Glede na to, da je Šerbedžija prejemnik republiške priznavalnine, je ta izjava naravnost žaljiva do slovenskega naroda, odločitev Ministrstva za kulturo pa vredna vsake kritike. Le zakaj bi morali iz sredstev slovenskih davkoplačevalk in davkoplačevalcev financirati nekoga, ki se ni naučil slovenščine in ki se iz Slovencev v naših medijih dela norca? V prizadevanja glede razvoja slovenske kulture tukaj upravičeno dvomimo. Kako si je prizadeval, molče?

N. Ž.