SMC: Permisivna politika, permisivna religija

Erik Kopač, generalni sekretar stranke SMC (foto: STA)

Stranka SMS se je očitno odločila, da bo še uradno, celo kot organizator volilne kampanje, promovirala zakonsko zvezo dveh oseb. Pri tem očitno potrebuje še čisto svoj papagajski medijski aparat – začeli bodo izdajati svoj časopis – kakor da ni dovolj, da vsi večinski mediji že tulijo v en rog. 

Izvršni odbor SMC je na seji izvršnega odbora sklenil, da se bo stranka prijavila kot organizator volilne kampanje o noveli zakona o zakonski zvezi. 100 članov in članic, ki se je srečanja SMC udeležilo, pa tudi ves preostali del te stranke vedno bolj odkrito kaže svoje barve.

Cerar se je v svoji volilni kampanji obešal po cerkvenih vratih, kakor da je to vsaj njegov drugi, če že ne prvi dom. Kaj pa počne sedaj? Volitve je dobil s prepričevanjem ljudi o svoji moralnosti. Pri družinskem zakoniku pa se ne postavi na stran šibkejšega – torej otroka. Še več, veliko napora je vložil v to, da javnost sploh ne bi odločala o tako pomembni temi.

On in njegova stranka kažejo očitno nespoštovanje do ene izmed bistvenih svetopisemskih zapovedi: Spoštuj očeta in mater! Kako pa naj otrok spoštuje očeta in mater, če ju več ni, če sta izbrisana? Okoli “izbrisanih” cel cirkus, okoli romske matere, ki suvereno pokadi dve škatlici cigaret dnevno (na račun nas davkoplačevalcev), nima pa potrebe poslati otrok v šolo, tudi huronski cirkus. Cel cirkus okoli homoseksualcev in lezbijk, pa čeprav se jih je v desetih letih, odkar obstaja samo zanje in s tem namenom ustanovljen zakon o registraciji istospolne partnerske skupnosti, registriralo le okoli 70, pa še od teh se jih je nekaj že razšlo.

Cel cirkus. Kaj pa otroci, dragi poslanci in poslanke SMC? Koliko ste se sploh pozanimali o tej temi? Koliko prebrali? Vas ne vodi morda samo “iskreno in pošteno” srce in sočutje do homoseksualcev in lezbijk? Sploh poznate posledice takšnih skupnosti? Poznate življenjske izpovedi odraslih – ne otrok, ker otroci imajo “by default” radi svoje starše ne glede na vse –, ki so živeli v teh skupnostih?

Poslanci in poslanke SMC bi, če bi mogli, kar spremenili Sveto pismo. Kako pa naj človek spoštuje očeta in mater, če je dovolj, da obstaja neka ali še bolje nekaj referenčnih oseb (skupinske poroke so v “razvitih” državah že zelo modne), na katere se otrok navezuje, kasneje pa živi v ekonomski zvezi, ki nima nobene zveze s spočenjanjem otrok (po Violeti Tomič)?

S svojo gesto stranka SMC pomete tako z očeti kot materami, pa tudi z otroki, ker ima očitno več sočutja do homoseksualcev kot pa usmiljenja do otrok.

Stranka SMC gre samostojno v referendumsko kampanjo o noveli Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, ob tem pa “se bodo usklajevali z ostalimi organizatorji kampanje in strankami, ki novelo zakona podpirajo”, še obljubljajo.

Državljane bodo najbrž nagovarjali v stilu poslanca SD Jana Škobrneta: za božič lepo “ostanite doma in raje pecite piškote”. Tragično, da se tak človek razglaša za kristjana. Žal je njemu podobnih kar nekaj. Sami se imenujejo liberalni kristjani. Morda imajo zakramente, morda hodijo k maši za praznike, sicer pa s krščanstvom – razen da se razglašajo za kristjane – nimajo nič skupnega. Ne moti jih umor otrok v materinem trebuhu, zavzemajo se za poljubno smrt in ne za tisto, ko te Gospod vzame k tebi, ko nastopi čas, seveda tudi homoseksualcem in lezbijkam želijo le najboljše. Žal pa ne tudi “njihovim” otrokom.

Takšni, liberalni kristjani, očitno za božič doma (samo) pečejo piškote. Drugi, bolj “zaplankani kristjani”, pa molimo rožni venec, pojemo pobožne pesmi, klečimo pred Najsvetejšim … in strmimo v sveto družino.

Oprostite, zakaj se že imenujete kristjani? Saj res, najbrž verjamete, da je bil Kristus zgodovinsko dejstvo. To je “Vaša sredina”. Permisivna politika, permisivna religija. Brez jajc, brez srca.

Vesna Vilčnik

 • Brane

  Toliko politikantskega prahu okoli nekaj odstotkov,gej-lezbično-fenimističnega marginalnega dela populacije. Ste že videli lepo in ženstveno fenimistko in ali uživate ob pogledu poljubljana v javnosti dveh ostarelih zanemarjenih kosmatin pederastov ??? Ne !!! Torej tako kot nezaželena grda fenimistka tudi geji in lezbike v širši javnosti niso skladni z okoljem zato se počutijo zapostavljene,družbeno nesprejete,odrinjene. Prav grde fenimistke,katere nihče ni povohal so začele (tudi z drugo žensko enakopravnostjo),borbo za nekakšno sprejetje marginalnega istospolno usmerjenega. To so travmatični ljudje in ker se izpostavljajo sami pa tudi po lastni vesti vedo,da njihova drugačnost povzroča družbeni spor,izkoriščajo to za politični obračun. Sedaj si zamislite,da bi vsi možaki,ki se ne znajo približati ženski ali vsi pijanci,ustanovili skupnost in zahtevali posebne družbene pravice !!! Halo !!! Takle mamo !!!

  • Nova24TV Mod 1

   Komentarji so namenjeni komentiranju teme, debatiranju, ne pa žaljenju, zmerjanju, poniževanju ipd.

   Nestrinjanje lahko izražamo tudi brez žaljivih besed oz. besed s slabšalnim pomenom in s tem vzpostavljamo kulturni nivo komentiranja. #pederasti

  • dob

   Pa tudi parade na pol golih heteroseksualcev še nisem videl.
   Ljubezen pač ni za razkazovanje, ne ena, ne druga. To se imenuje ekshibicionizem in je neprijetno za gledanje. Čeprav nam vse bolj vsiljujejo mnenje, da smo abnormalni, če ne želimo tega gledati, češ da gre za homofobijo.
   Namen razkazovanja je ravno v tem, da hoče biti nasilno, da vsiljuje. Sebe hoče prepričati, da je vse kar dela, naravno in normalno. Seveda je normalno, dokler to zadrži zase, saj je vsaka ljubezen normalna, ki ni nasilna in je sebi dovolj. Ko pa vpletaš tretje bitje in to postane pogoj za srečo, je s tem nekaj narobe. Tedaj sebe prepričuje, da je do tega upravičen, s tem, da s8i9li druge, naj sprejmejo takšno teorijo. In ne bo srečen, dokler ne bo druge prisilil, da podprejo njegove vizije normalnosti. In v tem je nasilje, ki ga ta država tolerira in celo podpira! Podpira ga, ker je nadaljevanje komunističnega nasilja nad prebivalstvom, ki ga izvaja kučanizem. kučanizem je politična pedofilija, ki jo ta sistem izvaja nekaznovano in nam jo prodaja kot normalnost.

   • Ruggedplant

    “Tako uporabi izprijeno filozofijo, ki temelji na preziranju človeškega telesa, njegovih funkcij in doživljanja božjega sveta!
    Religija
    počiva na vsajanju Krivde z namenom, da jo uporabi za manipulacijo z
    ljudmi. O svobodi Človeka nima niti pojma in zanjo noče niti vedeti.”

    Dejansko na tak način dojemaš krščanstvo ali te samo narobe razumem?? To kar si napisal je do zadnje besede prav nasprotno od krščanskega nauka, verjamem pa, da ga tako razumeš, če si se ga učil iz naših šolskih učbenikov. Moje sožalje, če je temu tako.

    • dob

     Krščanski nauk, kot ga poznamo, je proizvod inštitucije, ki ga promovira. Moje dojemanje krščanskega nauka je utemeljeno z doživljanjem civilizacije, ki takšno učenje uporablja PROTI človeku in ne v smislu njegovega osvobajanja.
     Vsake oči vidijo resnico, kot jo želijo, ker si jo prilagodijo trenutni
     potrebi. Komunist bo trdil, da je komunizem lepa ideja in humano gibanje, ki uveljavlja pravico v svetu brez pravice. Da pa so odkloni, jasno, napakice v sistemu, za katere je kriv človek, ne ideologija. 140 milijonov pomorjenih v sto letih obstajanja komunizma je malo več kot napakica. Je ideologija ubijanja! Ampak vse ostalo je pa ok.

     Cerkev? Enako! Da obstaja pedofilija, vsajanje krivde z namenom kontrole nad ljudmi (bog vse vidi in vse ve), pomeni sejanje strahu. Strah je posejan in tisti, ki ga sejejo, ga tudi uporabljajo. Zagovorniki religije bodo trdili, da je vera krasna, da uči altruizem in da če je kaj narobe, potem je to zato, ker se ljudje vere ne držijo, ker stopajo izven začrtanega in dovoljenega. Kaj ne pravi tega tudi kučanizem zase?! Če ne bi bilo Janše…. potem bi kučan imel proste roke in bi že zdavnaj bili Švica. To nam kučan sugerira že ves čas, zato pa izvaja državno preganjanje opozicije z Janšo na čelu.
     Cerkev uči, da če bomo zasledovali Jezusov zgled (če se bomo žrtvovali?) da bomo potem lepo živeli, še lepše pa v nebesih.
     Poudarek je na lepem življenju v nebesih. Muslimani bodo imeli še nekaj desetin devic na vsakega zraven. Ampak kristjani itak tega ne rabijo, ker oni ničesar ne zanikajo, temveč so takšni, da njihovo telo ne potrebuje ničesar in se zlahka odpoveduje. Se pač žrtvujejo, ker je to njihova naloga. To nalogo zagovarjajo in jo branijo, enako kot muslimanska ženska zagovarja izrezovanje klitorisa! Ena sama svoboda mnenja, bi rekel!

     Razen, ko teče veri voda v grlo, takrat pa imajo svobodno pot in lahko
     koljejo in posiljujejo, ker je to v korist višjim ciljem. Vsi imajo višje
     cilje! Islamisti tako kot komunisti, pa fašisti, nacisti in krščanstvo in
     židovstvo. Vsa verovanja so podlaga za nasilje, zato so se pa ohranjala, ker sicer se ne bi. Na položaju moči je vedno najdlje ostajal tisti, ki je bolj brezobziren. Ki je svinja brez primere, je brezupno brez srca, pravi človeški iztrebek. Zakaj misliš, da nam že 40 let vlada kučan? Zato, ker je dobrosrčen in ima srce? Obdržal se je zato, ker je zvit, prefrigan, pokvarjen bolj kot vsi drugi. Zato je vedno na vrhu!

     Zakaj Cerkev vlada že 2000 let? Ker je znotraj sebe pokvarjena, zvita,
     manipulativna, lažniva! Pristaši Cerkve jo zagovarjajo, češ da nas je ohranjala
     pri življenju. kučan govori enako!

     Vsak vernik verjame tisto, kar hoče. In seveda vedno poišče izgovor za
     svojo ideologijo/vero, ne glede na to, kaj počne v ozadju, po potrebi pa tudi
     odkrito, da sebe ohranja. Sebe, ne nas! Nam je namenjeno, da se zanjo
     žrtvujemo, to zahteva Cerkev in to zahteva kučanizem Če nisi opazil, bistvena “pridobitev”
     naših komunističnih sodišč je v tem, da se posmehuje žrtvi. Od nje se
     pričakuje, da se bo žrtvovala za Partijo, za idejo!

     Obstaja še en drug Bog – moj Bog!

     • Ruggedplant

      Točno razumem kaj mi želiš povedati in točno vidim na kakšnih paradigmah gradiš svoja stališča. In še enkrat ti bom odgovoril podobno – krščanstvo oziroma Cerkev v katero se zaganjaš ne obstaja – obstaja pa zelo razširjen miselni konstrukt, ki so ga liberalisti vseh vej (socialisti, ateisti, anarhisti) nalepili preko njene fasade, da večini ljudi od zunaj sploh ni več dano spoznati njene realnosti – celo nekaterim znotraj nje. Tvoj prvi stavek bi torej zastavil drugače: krščanski nauk kakršnega poznaTE, je proizvod inštitucije, ki si ga prizadeva uničiti. Cerkev je v svoji zgodovini imela že veliko sovražnikov in največji se kaže v dekadentnem liberalizmu 20. in 21. stoletja, ki je človekovo bivanje in poslanstvo zreduciral na materializem. Kristjani kot skupnost smo velik trn v peti vsem, ki želijo v imenu lastnega egoizma postaviti pojem svobode pred pojem morale in časti, saj jim na vsakem koraku nastavljamo ogledalo, ki kaže zelo groteskno živalsko sliko človeka, ki se ima naenkrat za center vesolja, celo Stvarnika samega. Pripadniki te dekadentne ideologije danes dejansko obvladujejo veliko večino kapitala na planetu in preko medijev so Cerkev pribili dobesedno na križ, ta pa se zvesta prvinam svojega nauka pusti mučiti in nastavlja še levo lice. Čudi me, da lahko nekdo s takšno ozaveščenostjo na dan bruha tako sovražne in izkrivljene komentarje, da pravzaprav ne morem ločiti tvoje retorike od retorike nekega pobesnelega komunajzerja, ki je pred 70 leti veselo požigal cerkve in klal duhovnike, dandanes pa po medijih vrešči o nekakšni pedofiliji, kraji, razvratu, spletkah in podobnih nedokazanih klevetah. Nikjer nisem trdil, da je Cerkev brez greha, ker je to popolnoma nemogoče, saj smo tudi kristjani ljudje, trdim pa, da je potrebno za vsako tako močno obsodbo stvari dosledno dokazati, predno gremo naprej. Najhuje je to, da dobro veš česa je zmožna leva propagandna mašina narediti iz zmožnosti percepcije ločevanja dobrega od slabega pri povprečnem slovenclju, zdaj pa uporabljaš enake klevete, pavšalizme in sovražnost kot preostali trop zombijev, ki je po pavlovovsko preprogramiran, da ob vsakem signalu začne tolči po Janši – pred njim pa po Cerkvi.

      Tvoja omembe pedofilije je podobna levičarski omembi Trente, tvoja omemba vladanja svetu (lepo te prosim – kje ti to vidiš??) pa drži vodo približno toliko kot orožarska afera, ki jo levaki z levim sodstvom že 25 let neuspešno dokazujejo – pa jim je pravzaprav niti ni potrebno, ker so laž ponovili že tolikokrat, daje postala RESNICA.

      Še enkrat torej apeliram nate kot na demokrata s širokim umom – odpri svoja obzorja in spoznaj evangelij in Cerkev (to smo vsi mi, verniki) iz PRVE ROKE brez podnapisov in plašnic ki ti jih bodo z veseljem dozirali FDV-jevski pisunčki.

     • dob

      Če bi ti imel možnost direktnega stika z Bogom….
      zakaj bi potem z Njim komuniciral prek posrednika (RKC) in posredniku še plačeval račune za telefon oz. za vajanje božje besede?

     • Ruggedplant

      Ljudje SMO neposredni stik z Bogom – bistvo (krščanskega) Boga je v tem, da ne gre za nekakšno oddaljeno metafizično bitje, ki je ustvarilo vesolje, potem pa šlo spat, ampak v tem, da je vsak trenutek prisoten v vsem svojem stvarstvu, pot do njegove bližine pa neizogibno vodi preko bližnjega. Pot do (krščanskega) Boga torej niti pod razno ni individualistična, saj se udejanja preko soljudi in v skupnosti. Božji posredniki smo torej lahko vsi, ki se zavedamo svoje nadživalske narave (z vsemi pravicami in dolžnostmi), obstajajo pa posamezniki, ki so svoja življenja v celoti posvetili služenju skupnosti in brez njih Cerkev (še posebej v današnji individualizirani družbi) preprosto ne bi mogla opravljati svoje funkcije – kazati ljudem pot do Boga. Če pa te pri RKC moti centraliziranost, poglej Islam in protestantizem, pa ti bo jasno zakaj je to nuja (nujno zlo, če želiš).

      Individualizem v veri prakticirajo new agevci in budisti – ti je ta smer bolj všeč? Temu jaz pravim filozofija in ne več religija.

     • dob

      Prav v tem je težava, da Bog ne more k nam, ker ga mi ne
      spustimo v svoj (njegov!) svet, da bi ga lahko urejal! Inštitucija (pravzaprav vse inštitucije) so ovira in ne most do Boga. Filozofije ravno tako.
      Mene krščanski bog enako (ne) zanima kot budistični, komunistični, protestantski, marksistični, kučanistični, fašistični, nacistični, humanistični, štrajnovski itd. itd.

      Bog je samo eden – moj!

      Za razliko od ostalih bogov, ki vedno zahtevajo žrtev in smrt nekoga, imam Boga, ki nas ima vse rad. Ne živi zato, da bo nekoč nekoga ubil, potem pa iz neznanja in nemoči iskal izgovor, da ni šlo drugače, da je moralo biti tako, kot je bilo.

      Predvsem pa ni narcisističen Bog, očaran s sabo. Nerad posluša hvalnice o sebi. Raje bi videl, da ga naučimo svojih pesmi in da je lahko tukaj z nami. Da je dobrodošel v svojem svetu, samo to bi rad. O tem sanja!

      Pa tudi to mi je rekel, da ve, da na planetu (še) ni ljudi, ki bi ga imeli
      radi. Iz preprostega razloga, ker ga (še) ne razumejo. Ne moreš namreč imeti rad nekoga, ki se ga bojiš, ga ne razumeš, ga sploh nočeš razumeti.
      Ali ga imaš rad, ali pa se ga bojiš, oboje ne gre. Tako tudi Krivda in Odgovornost ne moreta sobivati, ne skupaj in ne hkrati.

      Ali je Krivda, ali pa
      je Odgovornost!

      Eno ali drugo. Oboje ne gre. Z Odgovornostjo ne moreš manipulirati, medtem ko je Krivda zdaj Bog namesto Boga na planetu, in je tukaj zato, ker jo tu nekdo vzdržuje. Z namenom, da lahko z njo (z nami) manipulira.

      Moj Bog se rad pogovarja in zna biti samoironičen. Rad ima
      humor, sprejme kritiko, ker se zaveda svoje odgovornosti. Rad bi, da bi se odgovornosti zavedali tudi mi. Vsak svoje. Za svojo bo sam poskrbel, za našo pa ne more, dokler imamo raje Krivdo kot odgovornost.
      Še nekaj: rad nas ima!
      In jaz imam Njega rad.
      Zato me religije in filozofije ne zanimajo. Kaj mi bo
      humanizem, kaj mi bo religija, kaj mi bo prepričanje, da obstajata Dobro in Zlo, kaj naj z ideologijami, prepričanji, predsodki, naučenimi resnicami, kaj naj delam z zakoni in ustavo…. – če imam Boga.
      Takega, ki se ga ne bojim.

     • pokvarjeniSvet

      new age je pa zelo razširjen v tvoji ljubi ZDA ki jih tako zagovarjaš. In sedaj vidim da si ti neki pobožni kristjan….samo tolko na info v ZDA sploh krščanskih praznikov nimajo in ZDA je zelo sekularna država. Tam je veliko satanistov Satanistična Cerkev ima svoj sedež tam in največ vernikov. Tam so bolj cenjeni judovski prazniki in izročila iz Talmuda. Tvoje ZDA med drugimi so uzakonile posvajanje otrok med homoseksualne pare in to celo na veliko propagirajo. Tvoje ZDA so med drugimi tudi uzakonile Agender filozofijo (brezspolniki, večspolniki, poljubnospolniki kak se komu zazdi taki spol je) in se ob rojstvu lahko pripiše da je otrok agender brezspolnik oz večspolnik poljubnospolnik…namesto naravne definicije moški ali ženska . Ja tvoje ZDA so center izpirjenosti in bolanosti in to vse nam vsiljuejo tvoje ZDA v Evropo. Zdaj vidim kako se tepejo med seboj tvoj pogleda na svet in simpatiziranje in za vsako ceno zagovarjanje države ki dela vse kontra od tvojih prepričanj….ti si pravi paradoks xD

     • Ruggedplant

      Čim vidim med komentarji tvoj avatar, se že vnaprej pripravim na eksplozijo paranoičnih teorij zarote zalitih z dobro mero antisemitizma in antiamerikanizma (same skupne točke s Stalinom, Hitlerjem in Titom), ampak glede na temo, sem upal, da bo resna debata vsaj tu varna pred tabo, pa sem se uštel.

      No pa pojdiva offtopic, če že vztrajaš in upam, da bova to zdaj razčistila: Prosim ne sodi ostalih po sebi – če je tvoj svet črnobel, ne pomeni, da je tudi moj. Američane cenim na prvem mestu zaradi njihovega patriotizma, delujočega svobodnega trga in urejene pravne države, prakticiranje večkulturnosti na PRAVI način (kjer se morajo priseljenci prilagoditi ameriškemu načinu življenja in ne obratno) ter njihove aktivne odločne zunanje politike.

      Nikjer pa nisem napisal, da pri njih cenim VSE – zavračam njihovo instantno pop kulturo, njihov liberalizem (sem spada vse kar si zgoraj naštel), materializem, potrošništvo. Še vedno pa si upam reči, da so ZDA danes bolj krščanske kot Evropa, kjer je biti kristjan ali sploh veren nekaj slabšalnega, ne pa privilegij. In še vedno je bolje New age in celo satanizem, kot pa evropski ateizem, ki zavrača obstoj kakršnekoli višje avtoritete in človeka degradira v egoistično žival, ki služi le svojim osebnim interesom, dobra dela pa so tu le sredstvo za dosego ciljev kot denar pri trgovini.

  • bosopetka

   Da, dragi Brane, videla sem že veliko lepih in ženstvenih feministk pa tudi veliko grdih in šovinističnih moških, slednji se ne rabijo posebej organizirati, ker je bil do nedavnega vse svet njihovo igrišče, sedaj, ko temu ni več povsem tako pa na veliko jokajo in stokajo kakšne hude krivice, da se jim godijo, ubožčkom.

 • viktorh

  Državljani si jih izvolili v prepričanju, da so moralni, etični…

 • Frater

  Zakonski jarem obstaja s slehernim namenom, da krivdo, ki jo prestavlja grešno seganje po mesu, spremeni v nekaj dobrega, to dobro pa je potomstvo, razen če pristajate na razne krivoverske novotarije, ki trdijo drugače, je to sveta resnica! Nespodobnosti, ki se ji mnogoteri slovenski pari brezsramno vdajajo, kot so “po pasje”, 69, BDSM, imajo tako kljub svoji perverzni naravi za cilj nekaj dobrega; spočenjaje otročičev.

  • dob

   Frater, ti pa res ne veš kaj govoriš. Tvoji pogledi na človekovo telo, v tem primeru na spolnost, so povzetek vsega, kar je v krščanstvu najbolj narobe, podlo in krivično.
   Tukaj se bom ustavil, ker me bo sicer admin zbrisal.
   Nimaš prav!!!!

  • rubec

   “z izlivom v nožnico”
   Hahahaha pater, neprecenljivo. Pri nas doma te vsi beremo.

   • dob

    Na vratih je zvonil sosed. Prišel je prosit za pomoč, ker je žena imela izliv vroče goveje juhe na nožnico. Potem smo šli pihat.

  • dob

   A pol ne smem drkat v umivalnik?!
   Bom pazil v prihodnje. Bom zdaj končal s stavkom, ki ga sicer rad uporablja Frater (ali pa nekdo drug tukaj na forumu):
   Hvaljen ribez.

 • Nataša Valant

  Dobro napisano! Me zanima , a je to novo ” trobilo ” – brezplačnik ?? S čigavega denarja ?
  Da jih ni sram . Pa so res etični , moralni – hm- po enih svojih čudnih merilih.

 • John

  Nisem veren, ne hodim v cerkev.
  Spoštujem verne in se ne vtikam v njih.
  Če se verni preveč vtikajo v druge, mi tudi ni všeč.
  Skratka, živi in pusti živeti.
  Kar se pa vseh teh norij okoli zakonov tiče: nisem dovolj poučen, da bi sodil. In me tematika tudi ne zanima toliko, da bi z njo zgubljal čas. Me pa čudi, da so levičarji tako zelo naklonjeni vsem drugačnim, samo drugače politično misleče sovražijo iz dna srca.

  • Ruggedplant

   Brez zamere, ampak načelo “živi in pusti živeti” je nekaj najbolj nevarnega kar se lahko zgodi družbi. Je pravzaprav definicija anarhije, ki je kaos in kaos = zlo.

   Malo bolje premisli, kaj dejansko pomeni ta moto in ugotovil boš, da so se vsi najbolj svinski zločini odvili prav zavoljo tega načela – ker ni bilo nikogar, ki bi zločina ustavil (ker so medtem seveda vsi živeli in pustili živeti).

   • John

    Imaš prav. Problema ne bi bilo, če bi vsi živeli po tem načelu, kar pa je, jasno, utopija.
    Pride pa v tem primeru prav en drug moto: Vse do svoje mere.

 • John

  Pa še to: glede na to, kakšen kraval so zganjali pred leti okoli nekiih brezpalčnikov, tudi mene zelo zanima, kako je urejeno financiranje tega “glasila”.
  Seveda pa nihče od 571 družbenopolitičnih delavcev tega vprašanja ne bo postavil.

  • viktorh

   ..si pa res nedostojno radoveden…

  • MEFISTO

   Homoseksualcev je med nami več kot si mislimo.

   Ker spretno lezejo v rit, tudi visoko priplezajo.

   Denar torej ne bo problem.

   Potrošili bodo seveda davkoplačevalskega.

 • Aton

  To je cehovska združba, ki išče privilegije v družbi. Pa če govorimo o SMC, ali o gejih..

 • pokvarjeniSvet

  in spet z davkoplačevalskim denarjem….ja kako pa ane.

 • domovina mili dom

  Levosučni so naklonjeni vsemu, kar ni naravno. Umetne tvorbe pa so socializem, komunizem, istospolna usmerjenost, sovraštvo do drugače mislečih kot so oni, življenje na tuj račun. Sovražijo pa vse kar je naravno. Njihova bit ne pozna domoljubja, zdrave ekonomije, zdrave presoje kaj je prav in kaj ni. Zato jim je vseeno kako in kdo vzgaja otroke. Morda se kdo spomni kaj so delali z otroki s Petrička po vojni. Saj ni čudno, da smo, kjer smo.

 • xtc

  Cerar je v bistvu politični mrlič,stranka s 1000 člani ne pomeni defacto NIČ,s tem ,da se tudi veliko levičarjev in neopredeljenih NE BO odločila za podporo temu zakonu.Bo pa z neumno potezo Cerar tudi javno izmeril še svoj domet in popularnost je pa že v napreje jasno ,da je referendum izgubil ,saj velika večina temu zakonu ni naklonjena in utegne biti tale referendum huda klofuta vladajoči koaliciji kot je bil oni OBMP pred leti ,kjer so doživeli ponižujoč udarec LDS,ki je kmalu za tem tudi potonil.Skratka tudi velik del levičarjev in volilcev levice ne podpira tega zakona,zato so Cerarjeve poteze zelo neumne,v bistvu pa je volilcem razkril kdo v bistvu je in ,da je njegova krščanskost pač zlagana vaba za naivne vollce,sedaj pa je masko odložil in po tem referendumu bo tudi jasno ali sploh lahko še računa na dokončanje mandata in nove volitve.

 • centurion

  Nimam še vnukov, ampak. Homo zakon gor ali dol. Bi rad videl homo par, ki bi si v primeru nesreče mojih otrok zaželel mojih eventuelnih vnukov… Sovražni govor da ali ne, resnica je, da jih pribijem na kol. Če bi bila zadnja stvar, ki jo bi naredil na tem svetu. Ostale pravice pa že tako imajo in naj jih imajo, le v naše življenje naj ne posegajo. SMC pa naj se druži in pari od spredaj in od zadaj s komerkoli želi. Kot SMC samo še do novih volitev…

  • Nova24TV Mod 1

   Opozorilo: Komentarji so namenjeni komentiranju
   teme, ne pa

   zmerjanju, žaljenju ali pozivanju k nasilju
   in/ali smrti ipd.
   #pribitinakol

 • hibernacija

  Komentatorji ne nasedajte provokatirjem, ki s svojimi neargumenti žalijo argumentirane komentarje in vse tiste, ki jim je do resnice!? Še naprej pišite in širite resnice. To je najboljše zdravilo za provokacija!?

 • dob

  Iz Pandore:
  Voltaire: „Da bi shvatio tko vlada nad tobom, jednostavno saznaj koga ne smiješ kritizirati.“

  • hibernacija

   A ti ne gre prevod!?

   • dob

    Ne da se mi, iskreno povedano.
    Evo, naj ti bo. Prevod v slovenščino samo zate:

    Slovencu pride tako, da mu pride na misel,
    nesreča nikoli ne poriva,
    nocoj mi bo trdega predla,
    rana ura, slepa kura

    Mislim, da je prevod še kar uspel.

    • hibernacija

     Ko smo že pri vzgoji:# Kad moraš , da počneš da daš odgojnu deci? Kar pokazuju prve znakove, da počinje, da liču na tebe!?

     • dob

      Grozna slovnica.

     • hibernacija

      Slovnica , al gramatika!? No lahko je obatroje!?

    • rubec

     dob, daj mu tole še v tažagane črke

 • Slovenec 33

  Vsak dan prihaja bolj do izraza narava te stranke – so levosučni, levo usmerjeni, levaki, …
  Kaj to pomeni za slovensko skupnost pa je najbolje razloženo v nadaljevanju. Razlago podaja naslednji citat, ki je povzet po enem starejšem komentarju

  —————–

  V času nastajanja grške demokracije pred davnimi leti, so se grški filozofi
  ubadali z lastnostmi Grkov, ki so hoteli živeti v demokraciji.

  Zelo znan grški filozof je po opazovanju “demokratov” prišel do
  naslednjega zaključka – “demokrate” je razdelil na dva pola –

  Prvim je rekel PATRIOTI – za njega so bili patrioti tisti, ki so imeli radi
  svojo domovino, so bili ponosni na kulturo svoje domovine in so spoštovali
  svoje starše in njihove vrednote. Te je označil s PATRIOTI (slovenski prevod –
  domoljubi).

  Drugi, ki pa so kazali popolnoma drugačen pogled na demokracijo jih je
  označil z IDIOTI. Torej, prva stvar je, da je pojem IDIOT kontra pojmu PATRIOT.
  Kdo so bili ti IDIOTI? to so pa bili “demokrati” ki so gledali samo
  na svojo rit, za vrednote svojih staršev jim je bilo malo mar, pluvali so po
  svoji domovini in na splošno sovražili vse kar je bilo domoljubno)

  Vse to se je preneslo tudi recimo na današnji čas – ko se delimo na
  “leve” in “desne”.

  Torej, kdo mislite je po vaše domoljub oz. PATRIOT – Vam jaz povem –
  DESNIČAR.

  Kdo pa misilite je antidomoljub, deluje protinarodno, zanemarja vrednote
  naroda, ki mu pripada – uganili ste LEVIČAR ali IDIOT.

  Zatorej mi je skrajno abotno, da besedo IDIOT smatrate kot žaljivko, saj v
  strokovni literaturi in še iz časov grške demokracije označuje
  “levičarja” torej antidomoljuba.

  Če ste študirali na FDV, se oproščam, ker tam namensko tega NE UČIJO, saj bi
  bili kontradiktiorni svoji ideji – učijo levičarstvo in ne morejo takoj žaliti
  sebe z IDIOTOM.

  OSTRO PROTESTIRAM, da besedo IDIOT smatrate kot žaljivko, ker to ni. IDIOTI
  SO V RESNICI LEVIČARJI.

  Prosim ,da se na tem področju izobrazite, da ne boste po nepotrebnem brisali
  stvari, ki so samoumevne in v svetu na splošno priznane.

  IDIOT je kontra PATRIOTU in obratno.

  Da pa beseda IDIOT danes dobi neko negativno konotacijo, pa jaz nisem
  kriv…..Če označuje pripadnika naroda, ki hoče narodu škoditi, potem je pa res
  pravi IDIOT…..torej logično, da beseda IDIOT pomeni slabšalno akontacijo in
  pravilno označi levičarje, torej antidomoljube.
  ——————
  Pa še vprašanje
  Kaj od povedanega ne drži?

  • hibernacija

   Torej med Patriote ne spadajo tisti, ki jih motijo simboli države, himna, volivci, inštitucije, še posebej sodstvo ne spoštujejo,…!? Pol je vse jasno kdo je kdo!?

   • xtc

    Ti posluš kdo pa se najbolj dere glede US?
    n kje ti vidiš para vojsko?
    Ja inštitucije so pa problem dnevno jih dobivamo po glavi iz EU,

    • hibernacija

     Nisem vedu, da se da komentiranje, poslušat, celo dretje slišat!?

   • Slovenec 33

    Zlata ribica ima skoraj zagotovo domet, da bi doumela za kaj tu gre. Pri tem odgovoru tega nisem opazil.

 • m1nstrel88 .

  Draga Vesna….če ne drugega bi lahko upoštevala vsaj to, da vsem ljudem sv. pismo pač ne predstavlja neke merodajne avtoritete ! Če tebi kaj pomeni, potem pač živi s tem v skladu, brez da kažeš s prstom na druge…..saj verjetno poznaš tisto priliko o farizeju in cestninarju ?

  • hibernacija

   Če bi to upoštevala, pol ne bi dala svoj podpis za referendum!?

   • m1nstrel88 .

    To pa s tem kar sem jaz povedal nima nobene zveze !

    • hibernacija

     Podpis za referendum je bil mišljen za Vesno. Pa ne nujno dejansko, ampak v prenesenem smislu, kot simbolika vsiljevanja način življenja drugim, po svojih svetonazorskih merilih!?

     • m1nstrel88 .

      O tem bi se pa res dalo še veliko pogovarjati kdo komu vsiljuje način življenja …!

     • hibernacija

      Moje osnovno načelu v odnosu do kogarkoli je, da je moja svoboda v mejah, kjer ne omejujem svobodo drugim. S tvojim komentarjem se pa strinjam, tako, da ne vem v čem je problem!?

     • m1nstrel88 .

      Očitno si deliva isto osnovno načelo….če je temu tako, potem problema ne bi smelo biti .:)

  • Ruggedplant

   Dragi m1nstrel88 – iskreno povedano se bojim živeti v družbi ljudi, ki jim sv. pismo ne predstavlja merodajne avtoritete. Je veliko huje kot zgolj nespoštovanje zakonom ali ustave – tu gre za civilizacijske norme. Mimogrede – pravkar si sam storil prav tisto česar obtožuješ Vesno -kažeš s prstom na druge in celo citiraš iz svete knjige za katero si pravkar povedal, da ti nič ne pomeni.
   Še enkrat ponavljam – taki ljudje predstavljate nevarnost zahodni civilizaciji – večjo kot islamisti. Pri njih vsaj poznaš moralni kodeks in na podlagi tega lahko pričakuješ nadaljnje akcije, pri brezbožnikih pa je edino kar je predvidljivo to, da boste pač naredili tisto kar bo v danem trenutku najbolj koristilo vašim zasebnim interesom. Se opravičujem, če sem te narobe oziroma preveč pavšalno ocenil, a zdaj vsaj veš kako se počutimo kristjani ob takšnih komentarjih. Hvala za razumevanje.

   • hibernacija

    Sočutje, svoboda in solidarnost , človeške vrednote so namreč tisti temelji, zaradi katerih se lahko zedinijo še tako različno misleči ljudje, različni po veroispovedi, kot tudi ateisti. V vseh svetih knjigah so omenjene zadeve ne razlikujejo, problem so interpretacije kot zloraba za dosego egoističnih, med drugim oblastiželnjih ciljev!?

    • m1nstrel88 .

     To pa podpišem !:)

    • Ruggedplant

     Dobesedno vzeto ateizem ne pozna vrednot, ker so le te (če so resnične in iskrene) zgrajene na nesebičnih temeljih, čeprav so morda postale stvar družbenega konsenza zaradi povsem sebičnih, torej racionalnih evolucijskih zakonitosti. Pravi ateist torej ne more biti altruist, saj njegovo moralno odločanje ne temelji na ničemer drugem kot raciu – saj iracionalnega ne pozna oziroma ga celo zanika. Je pa seveda to odvisno od tega kaj konkretno tebi pomenijo vrednote in kaj ateizem. Čisto po logosu, sta ta dva pojma nezdružljiva in izključujoča. Kakršnekoli kombinacije so relativiziranje in kompromisi, ki pa ju resnica ne zdrži.

   • m1nstrel88 .

    No vidiš, kako sva si različna…jaz pa se bojim živeti v družbi z ljudmi, ki mislijo, da imajo v posesti resnico, ki so jo pobrali iz nekih arhaičnih zapiskov in v imenu takih in podobnih “resnic” se je na tem svetu zgodilo in se še dogaja veliko hudega. Prav nič me ne čudi če so tebi islamisti manj nevarni od mene, ki ti nič nočem, saj te z njimi povezuje zelo podoben, ali pa tudi nič ne zgrešim če rečem kar isti “mindset” ! Res je, ateist sem, pa čeprav sem dal skozi vse zakramente, prebral celotno sv. pismo pa še Koran povrhu. Pravzaprav je ravno to veliko pripomoglo, da sem postal ateist. Saj ne rečem, v sv. pismu je marsikaj dobrega ali vsaj zanimivega, če ne drugega vsaj iz zgodovinske perspektive, ampak kar se tiče civilizacijskih norm se sv. pismo z njimi prekriva le delno (vsaj v smislu kakor te norme pojmujemo danes), je pa veliko več tistega, kar je v hudi kontradikciji s temi normami in ravno zaradi tega mi biblija ne more biti vodilo, pa naj se zdim komu še tako nevaren. Povečini je biblija zame ena najbolj krvavih knjig, kar sem jih kdaj prebral ! Si jo ti prebral v celoti? V praksi se srečujem z najbolj gorečimi verniki, ki biblijskih tekstov sploh ne poznajo…prej bi rekel da gre to bolje od rok ateistom…na videz sicer paradoksalno ampak izkušnje iz srečevanja z ljudmi mi tako pravijo. Torej….poboji nedolžnih otrok, ki jih zapove sam Bog, poboji še tisočev drugih, kamenjanje žensk in “čarovnic”, iztrebljanje celih mest po božjih ukazih, suženjstvo itd. itd. skratka vse zelo “civilizacijsko”, ampak na koncu sem pa najbolj nevaren jaz in meni podobni, ki se s takšno “civiliziranostjo” ne moremo poistovetiti. Sicer je med nama verjetno le majčkena razlika….meni moralno ravnanje narekuje notranja vest, tebi ga narekuje avtoriteta….vidiš kako malo je treba da se zdiva eden drugemu nevarna, pa čeprav si verjetno v praksi ne bi skrivila niti lasu na glavi !
    Hvala za razumevanje tudi tebi, pa čeprav imam občutek da ga ne bo.:)

    • dob

     Hej! Ruggedplant je fajn človek, dobro bitje!
     Ti m1nstrel88, si pa moje vrste človek.
     Moj Bog ima namreč rad ateiste kot si Ti, ker sprejemate svoj del Odgovornosti za ta svet. Hvala Ti za to. Jaz in moj Bog znava biti hvaležna!

   • dob

    Jaz se pa bojim družbe, ki potrebuje pisana pravila o humanosti. Kdor mora šele brati o tem in se humanosti učiti, da ve kaj sploh je humano, pomeni da je ne čuti sam od sebe. Nekdo ga je pohabil, da mu to ne pride samo od sebe in samo po sebi. Potem se pa še zahvaljuje tistemu, da ga je (!) naučil. Ta ga ponavadi sproti še poučuje o tem. Manipulacija s čustvi gre z roko v roki z indoktrinacijo.

    Otroci se rodijo s sposobnostjo sočustvovanja. Potem jim to nekdo vzame in nadomesti s svojimi packarijami. Preprosto izsili malo bitje, da začne verjeti v grozo.
    Brezsrčnost ni prirojena, temveč je pridobljena. Je privzgojena in izsiljena, zato ljudje trpijo vse življenje, ker so zmedeni in otrok v njih ne ve, kako naj se obnaša, zaradi nasprotujočih si navodil. Zmeda obvladuje zdaj ves svet in dogodke, ki jih gledamo. Zmeda in pa Strah!

    • Ruggedplant

     Nikakor se ne morem znebiti občutka, da je tvoje dojemanje krščanstva precej drugačno od tega kar dejansko je in kakor ga razumemo in se trudimo udejanjati kristjani. Mislim, da zdaj približno razumem tvoj pogled na Presežno (iz drugega tvojega posta), opažam pa, da ti ne razumeš mojega oziroma našega. Pa tvoja slika o krščanstvu niti ni tako iz trte izvita, takšno karikaturo so nam kot nalepko nalepili že pred stoletji skupaj z nalepko o nazadnjaštvu in zavrtosti. Žal mi je, da se določeni predsodki ob nenehnem ponavljanju oprimejo kot resnica, redkokdo pa si jih dejansko želi preveriti iz prve roke. Vsi ti stereotipi o tem kako se kristjani na prvem mestu bojimo svojega Boga, da živimo z nenehnim občutkom krivde, ki naj bi bil nekakšen vir naše empatije , da zapostavljamo telesnost, se sramujemo spolnosti, se borimo proti znanosti in podobno, so zrasli na zeljniku bodisi tistih, ki nikoli niso bili del te skupnosti ali pa na tistih, ki so telesno sicer bili tam, vendar niso dojeli samega smisla in odstopili v trenutku, ko bi morali šele začeti raziskovati globine. Res je bila včasih (stoletja nazaj) tudi interpretacija nauka nekoliko drugačna kot je danes, kar je logično – logično pa je tudi, da je potrebno vse stereotipe dnevno preverjati, da komu ne naredimo krivice. Vse lastnosti, ki jih pripenjaš na krščanstvo (predvidevam da ciljaš predvsem na katoličane) zares držijo vodo le, če bi živeli v neki vzporedni realnosti, kjer Jezus ne bi prišel na svet in bi bilo krščanstvo zreducirano na Staro zavezo in ostalo v osnovi enako Judovstvu. Srčika krščanstva pa je prav Nova zaveza v kateri je reformiran kulturno pogojeni zeitgeist Stare zaveze. Če bi krščanstvo moral povzeti v treh besedah, bi rekel: Bog je: ljubezen, odpuščanje, upanje. Ta duh veje iz vsake strani nove zaveze, v vseh papeževih in škofovskih poslanicah, v pridigah po vseh cerkvah, kar sem jih doslej obiskal – ne glede na narodnost. Kot omenjeno – sprejmem argument, da se krščanski nauk v Cerkvi ni vedno fokusiral na te stvari, so bile pa te vedno prisotne – kdor sam bere novo zavezo in jo razume, je prišel do teh spoznanj tako danes kakor pred 1200 leti.

     Zakaj potrebujemo pisana pravila o humanosti? Zato, ker nam je dal Bog svobodno voljo in se lahko svobodno odločimo tudi, da bomo živeli brez njega, kakor da ga ni. Ker je ta pot navidez veliko lažja, se je zanjo nezavedno odločilo veliko ljudi in ob odsotnosti napisanih moralnih kodeksov, bi zavladal kaos. Kdor namreč ne priznava nematerialnega, lahko spoštuje le materialna pravila. Sicer pa vsi popotniki skozi življenje potrebujemo zemljevid, če se želimo doseči vrh na katerem še nikoli nismo bili. To ne pomeni, da zemljevid JE vrh gore, niti to, da je vrh nemogoče doseči brez njega, je pa zelo priporočljivo, da ga imaš.

     • dob

      Moje dojemanje krščanstva je osebna izkušnja in ni plod neke filozofije ali ideologije. Krščanski nauk v sebi sem izpodrinil z boljšo, lastno izkušnjo Boga, od tistega (ne) znanja – vsekakor pa dogme! – ki mi jo ponudi RKC svojo razlago Boga, stvarjenja, človekove zgodovine in namena našega obstajanja.

      Kako koli obrneš, se Cerkev ustavi pri: Mi ne moremo soditi o tem, kaj Bog počne in kako to počne.
      No shit?! To pravita tudi UDBA in kučan, in njihovi verniki gladko nasedejo.
      Neznanje zamenja vera, je pa vera še vedno neznanje, ker ni vedenje.
      Če dovoliš, meni to ni dovolj. Pravi Bog se ne skriva za dogmo. Moj se ne.

     • Ruggedplant

      Dogme, miti, prispodobe so namenjene temu, da človeški omejeni um lažje razume presežno, ki je dejansko neubesedljivo in nedoumljivo.

      Tvoj bottom line ni točen – oziroma bi morda držal za podeželske kristjane v zgodnjem srednjem veku. Pri krščanstvu (in tudi pri večini ostalih večjih religijah) ne gre za to, da ne želimo vedeti ali se bojimo vedeti ampak nasprotno – poklicani smo k iskanju Boga, ki je resnica in ljubezen. Se pa zavedamo svoje zemeljske smrtniške omejenosti, ki seveda NE MORE in nikoli ne bo v polnosti doumeti Boga – če bi ga, potem bi bili mi On. Vemo pa od kod izvira predstava o tem, da je človek sam sebi bog in tudi kam to pelje. Vera (kakorkoli obrneš) je v svoji definiciji nad racionalnim (ker je racio subjektiven in omejen z materialnimi omejitvami zmožnosti djemanja možganov) in izrek, da tvoja vera temelji na vedenju, ni nič drugega kot protislovje.

      Sem te narobe zastopil?

     • dob

      Narobe si me zastopil.

      Ko praviš “NE MORE in nikoli ne bo v polnosti doumeti Boga….”
      – jaz trdim, da to ni res.
      Ravno to žali, prezira, ponižuje Boga.
      Moj Bog ni tak.

     • Ruggedplant

      No ja, to glede Jezusa ne bo držalo. Jezus je prišel na ta svet, da bi ustanovil Cerkev, ne pa je rušil. Križali so ga Judje in ne kristjani, ker je napadel institucijo, ki je postavljala zapisano črko pred človekom (in Bogom) samim. Tudi kristjani se včasih zalotimo, da počnemo enako kot judovski farizeji, a se zavedamo da je bil smisel Jezusovega prihoda prav v tem, da to odpravimo.

      Z ostalim kar si napisal, se povsem strinjam in tu ne boš našel oporečnika med kristjani, ampak povedal nisi nič več kot to, da veruješ, da je On oče vsakemu, da nas posluša in da nas ima rad. Na podlagi tega upaš trditi, da ga poznaš? Da poznaš njegovo voljo? Zgolj na podlagi zavedanja, da te ima rad, znaš prav ukrepati v življenjskih preizkušnjah in kljubovati grehu? Vse napisano najbrž lahko izrečeš tudi za svojega biološkega očeta, pa najbrž to vedenje ni zadostovalo, da si se sam naučil hoditi, govoriti, brati, misliti, razsojati dobro od slabega, ali pač? Tudi moj Bog je tak, ampak si o njem želim vedeti še veliko več kot le to, da je iz njega vse nastalo in da je to nastalo z nekim smislom – le to mi namreč nikakor ne pomaga biti boljši človek, izpolnjen v svojem poslanstvu.

     • dob

      Žal mi je, da tako poenostavljaš tujo izkušnjo.

      Jezus je prišel spreminjat utečene navade. Vse, kar je tedaj znova postavil in spremenil je postalo še enkrat le navada in prav nič več.

      Niso ga križali Judje, temveč tedanja uradna religija. Reklo bi se: današnji Vatikan.
      V Jezusa so verjeli Judje in križali so ga tudi Judje. S pomočjo Rimljanov. Rim je bil v Jezusovem primeru porabljen za simbol pravnega sistema, ki je v službi doseganja cilja, ta pa je obramba vere. Danes to delata Masleša in Fišer, le da je vera druga.
      Tedaj ni bilo dosti izbire. Bil si Jud ali Rimljan.
      Na podlagi česa si upam trditi, da Boga poznam? Na podlagi lastne izkušnje. Moj Bog – moja izkušnja! Poleg tega pa za dejanja mojega Boga, jaz sprejemam odgovornost!
      Vprašaj se, če ti to zmoreš za svojega. Ali papež za svojega, ali kučan za svojega, ali pa Josip Broz Tito za svojega. Če se že nanj sklicujete, vsak po svoje seveda, si upate tudi odgovarjati zanj?! Veste zakaj je kaj naredil, ali pa je vse kar samo padlo, kot je padlo.
      Jaz si namreč upam.

     • Ruggedplant

      Ne poenostavljam, samo citiram, parafraziram, predvsem pa teoretiziram s pomočjo logičnega sklepanja. Tvoje osebne izkušnje Boga ne morem, nimam pravice niti nočem vrednotiti, ker je neubesedljiva, lahko pa diskutiram na podlagi logosa – znotraj omejitev besede.
      Precej bolj objektivno lahko razpravljava o Jezusu, Rimu, Judih, Kristjanih, ker so vsi dogodki popisani z večih virov. In glede na zapisano “Vse, kar je tedaj znova postavil in spremenil je postalo še enkrat le navada in prav nič več.” še naprej trdim, da tvoje sodbe o krščanstvu pravzaprav pišeš na podlagi svojega poznavanja judovstva – teološka razlika med obema religijama je ogromna (skoraj takšna kot med islamom in krščanstvom) in takšno enačenje krivično.
      Križali so ga Judje oziroma tedanja uradna Judovska kupnost -ne v narodnostnem, ampak verskem smislu = judovstvo / judaizem.
      Ne razumem pa paradoksa kako lahko sprejemaš odgovornosti za dejanja nekoga na katerega nimaš prav nobenega vpliva. Ali ni smisel, definicija “odgovornosti” v tem, da jo lahko resnično prevzamemo le za svoja dejanja ali za dejanja tistih, ki so nekaj naredili v našem imenu, pod našim vplivom, z našim soglasjem. Lahko torej jaz prevzamem odgovornost za dejanja mojega pradeda, čeprav je bil na svetu pred mano in jaz s svojimi dejanji prav nikakor nisem vplival na njegova dobra ali slaba dela? Bog je nad nami (upam, da se vsaj tu strinjava) in če je kdo dejansko odgovoren za koga, je to Boga za naša dejanja – saj nas je On ustvaril in nam zaupal svobodno voljo, mi p anjemu prav ničesar. Lahko oziroma moramo pa biti pred Njim odgovorni za svoja dejanja, saj odgovarjamo Njemu.

     • dob

      Stvarstvo nas sili, da postanemo odgovorni.

      Nastavlja nam situacije, ki nas silijo v to, da postanemo
      odgovorni.

      Sporočilo, ki ga Stvarstvo na nas naslavlja je sila preprosto:
      Postani odgovoren!

      Toda človek je raje kriv, kot da bi bil odgovoren. Krivdo
      lahko zvali na druge in se jim potem maščuje, ker so krivi. Toda to ni
      odgovornost.

      Namreč, ko odgovornost zvališ na drugega, vedno postane
      krivda. Krivdo potem razmnožiš na dva dela, eden za drugega, drugi zate, ker se
      ji ne moreš izogniti, dokler nisi odgovoren. Oba sta še naprej neodgovorna!
      Torej kriva.

      Krivda zahteva kazen, kazen zahteva đžrtev, žrtev ne
      zahteva nikogar. Zahteva samo sebe.

      Toda Stvarstvo ne odneha in nam ustvari nove situacije, s
      katerimi ponavlja zahtevo: Poslušajte me! Krivda ni nič. Postanite odgovorni!

      Naša reakcija je, po navadi, da mi s tem nimam nič! To ni moja
      stvar… je stavek, ki ga najpogosteje slišimo na TV.

      Na zahtevo Stvarstva reagiramo tako,da si izdelamo filozofijo,
      ki pravi: Vsega ne moremo vedeti. Samo Bog je vseveden. Bog je popoln, mi nismo.
      Torej , ne moremo vedeti. Nismo krivi. Drugi so krivi…

      Stvarstvo ponovi zahtevo: Postani odgovoren!

      Človek nato izdela religijo usode. Pravi: usojeni smo v
      takšno življenje, v katerem se usoda poigrava z nami. Nekdo nas je pahnil vanjo
      in zdaj nas kaznuje. Usoda nas melje…. Proti usodi ne moremo nič.

      Toda Stvarstvo ni tega mnenja in ponavlja svojo zahtevo.
      Ustvarja nam vedno nove in nove situacije, ki so pravzaprav abeceda materialnega
      (Materinega!) sveta. Ta svet je bil ustvarjen z namenom, da MANIFESTIRA.

      Ker je v samem njegovem bistvu manifestacija VSEGA, tudi
      ničesar ne more skriti. Lahko ga brcaš, se mu maščuješ, ga pohabljaš, da ne bi
      kazal znakov, ki jih ne maraš…. toda tu je tudi LAŽ resnična. Naloga tega
      sveta je, da manifestira! Torej pokaže ti v obraz, kaj si.

      In zato je slika očitna, da jo vsak lahko vidi. Razlaga si jo pa po svoje.

      Prisila ne pomaga dosti. Brisanje sledi za sabo ne pomaga, vse
      civilizacije so propadle, ker so hotele brisati sledi za sabo. Tudi ta
      civilizacija propada, ker se ji je nabralo preveč skritih stvari, in teh ne
      more več skriti. Manifgestacija manifestira!

      Stvarstvo vedno znova ponovi zahtevo, na takšen ali drugačen
      način: Postanite odgovorni! Postanite odgovorni!

      Vsak posebej in vsi skupaj postanite odgovorni!

      Sistem sebe brani pred zavestjo o tem, kaj je. Ne mara
      ogledala, ki mu ga postavlja Manifestacija. Vedno znova sebe organizira na
      način, da se zaščiti pred Odgovornostjo!

      Slovenija, denimo, deluje po enem samwem osnovnem pravilu: To
      ni moja stvar! Ni moja odgovornost.

      Vse javne službe delujejo po tem principu! Plačani so, kot
      da so odgovorni, delajo pa na tem, da odgovornost vedno prevalijo na druge. Ker
      nihče ni odgovoren, je Krivda splošna in je zdaj Bog na planetu, ki odloča za
      nas. Mi ne vemo nič, ker nismo odgovorni za to, kar se nam dogaja.

      Pravilo “brisanja sledi za sabo” se je spremenilo
      v brisanje sledi pred sabo. Torej, brisanje sledi, še preden nastanejo. Plačani
      smo, da brišemo sledi pred sabo.

      Stvarstvo te naše notranje pre-porazdelitve Krivde ne
      zanima! Sporoča nam: Z vašo Krivdo nimam kaj početi. Vaše žrtve me težijo. Postanite odgovorni!

      Stvarstvo zato stopnjuje situacije v katerih so črke njegove
      abecede večje in glasnost njegove govorice večja. Nenadoma se časi zabrišejo in se ne delijo več na zgodovinska obdobja, temveč zgrmijo v nulo. In vse stvari, ki so bile, postanejo “zdaj” in vse hkrati.

      Vse se zlije v eno, kot bi bilo vse ZDAJ.

      Tudi “tukaj” in “tam” ni več enako, kot
      je nekdaj bilo.
      Spominjam se, kako smo nekoč otroci sanjarili: Ah, nekoč bom
      potoval…. na Novo Zelandijo! Tam je vse drugače, tam me nihče ne pozna, tam
      si bom ustvaril popolnoma novo življenje. Začel bom znova….
      Danes je pa povsod enako, nimaš se kam skriti. Nimaš kam
      odpotovati, ker je povsod enako. Manevrski prostor za izmotavanje se oži. Za različne interpretacije in ujsegliharjenje tudi!
      Vedno so otroci v stiski sanjali, da jih bo nekam odneslo,
      kjer bodo imeli mir in bodo srečni. Na otok zakladov, kjer bodo Robinsoni, ali pa bodo v divjino, kjer bodo imeli volka za prijatelja, ki jih bo čuval in h kateremu se bodo stisnili, ko bodo šli spat in jim bo toplo. Danes se nimajo kam skriti. Niti v sebi ne.

      Še internetne igrice so vse bolj podobne resničnosti, ki se
      je bojimo. Nabiranje točk in zmage v igrici le podaljšujejo virtualno življenje, ki je neznosno. Ne dovoli počivanja. Drugič moraš biti boljši.

      Stvarstvo omejuje situacije, v katerih se lahko spočijemo.
      Pomnoži pa tiste, ki nam sporočajo: Postani odgovoren!

      Čudno je, da se nihče ne poglobi v besedo Odgovornost in ne
      razdela vseh pomenov tega pojma. Vsi se ukvarjajo samo s tem, kako ne bi bili
      odgovorni in bi raje našli krivce. Čudno je tudi, da težav, ki smo si jih
      nakopali, nihče ne razume kot inteligentnega sporočila Stvarstva, ki nam naroča:
      Postanite odgovorni! Ponavljam: z vašo Krivdo nimam kaj početi…

      Odgovornost se vedno pistavi v zaščito Življenju. Pa Krivda?
      Krivda zahteva kazen.
      Odgovornost je v polju zavesti, krivda pa je sama po sebi
      nezavest. in s tem območje Teme!

      Skratka: Krivda je neznanje, odgovornost pa vzbudi znanje, tudi,
      če ga prej ni bilo! Zakaj? Ker Odgovornost ne priznava Nezavesti! Zakaj pa ne?
      Ker je ODGOVORNA.

      Odgovornost se obnaša odgovorno, ker ve, da je Življenje od
      nje odvisno. Krivda pa ne povzroči drugega, kot maščevanje, kaznovanje, uničenje in Smrt!
      Žrtve, z eno besedo.
      Odgovornosti Krivda ne zanima. Oboje hkrati ne more obstajati:
      Ali smo krivi, ali pa smo odgovorni. Če smo odgovorni, se s Krivdo ne bomo
      ukvarjali, ker nas ovira pri osmišljanju ŽIvljenja. Ko smo odgovorni, pa težimo
      za smiselnim urejanjem prostora v katerem živimo. Bolj ko ignoriramo to osnovno pravilo, ki vlada v Stvarstvu, resnejše izzive Stvarstvo postavlja pred nas.

      Zdaj nam pošilja begunce z drugega konca sveta.
      Ti nam sporočajo: Tukaj smo, pokažite nam to vašo humanost,
      o kateri smo slišali in smo o njej izvedeli prek interneta. Radi bi je bili
      deležni.

      S sabo sicer prinašamo lastno energijo in svoje znanje, tudi
      svojo religijo, torej tisto, v kar verjamemo. In navade. Toda s tem, ko
      prihajamo sem, prihajamo preverjat, če morda le niste vi imeli bolj prav od nas, in tedaj se bomo mi učili od vaše humanosti. Ostali bomo tu z vami, ali pa jo bomo odnesli s sabo domov in jo tam razmnožili.
      Razmnožili bomo, kar nam boste dali. Če nam ne boste
      pokazali nič novega, bomo mi razmnožili tisto, kar smo do zdaj imeli in kar nas je ohranjalo pri življenju! Našo vero in navade bomo širili najprej tukaj med vami, potem pa jo nadaljevali pri sebi doma, ko se bomo vrnili. Maščevali se bomo in raznesli Krivdo, zato, ker nam niste pokazali kaj boljšega od nas, od naše vere, niste nam pokazali kaj je Odgovornost!

      Mi smo zdaj takšni kot mali otroci in prihajamo pogledat, če
      ste vi kaj bolj odrasli. Mislite, da smo naredili vse te kilometre zato, da bi
      tukaj doživeli razočaranje?!
      Poznate tehnologije, ki jih mi nimamo in tiste, ki so nas dosegle,
      so nas prepričevale, da je to, kar imate, bolje od tistega, kar mi imamo in kar
      mi poznamo.

      Stvarstvo nam je zvrnilo drugi del sveta na glavo, ker nam
      ponavlja mantro: Postanite Odgovorni!

      Ne ve več, kako bi nam še sporočilo povsem preprosto zahtevo
      tega planeta: Če ne boste postali odgovorni, bo Življenje umrlo, in jaz skupaj
      z njim.

      Če gremo pogledat človeško zgodovino, je pravilo doseglo
      evolucijo sporočanja, v odvisnosti od človekovih zmožnosti dojemanja tega
      sporočila. Od sposobnosti posameznika, da razume družbo in pojave v njej. Toda
      osnovno sporočilo je bilo vedno enako!

      Inteligentne besede Stvarstva izražajo univerzalno
      inteligenco Vesolja in v osnovi (v začetku svojega nastanka in v začetku svoje želje)
      nimajo evolucije.
      Imajo pa evolucijo v emociji. Ta emocija je v materialnem (Materinem!)
      svetu zdaj močnejša, kot je bila kdajkoli prej.

      In srast, s katero nam Stvarstvo sporoča: Postanite
      odgovorni…
      je tako velika, da presega avro aplaneta, na katerem živimo!
      Brizgne globoko v Vesolje v želji, da bi jo kdo slišal in jo razumel.

      Bogve, če ni Vesolje zdaj bliže želji tega planeta, kot smo
      mu (postali) mi?

     • Ruggedplant

      Hvala za tale dolg prispevek, zanimivo razmišljanje. Še vedno sicer čutim, da si si nekoliko drugače interpretiral moje besede o odgovornosti in tudi tvoj vidik krščanstva je precej tvoj lasten – subjektiven (česar ti ne morem zameriti). Po vsem napisanem ugotavljam, da niti nimava tako različnih moralnih kompasov in stopnje razumevanja družbe, le omejenost besed je tista, ki razločuje oba vidika istega približevanja Resnici.

     • dob

      Govoriva isto, le na drugačen način.
      Sebi preprosto nisem mogel dovoliti, da bi me drugi obmetavali s pojmi, ki jih jaz ne bi razumel. Moja naloga, tako se mi je vedno zdelo, je razumeti. Moja dolžnost!
      Izgovora, da ne razumem, zame ni, ne sme ga biti. Zato sem tukaj in kje drugje.

      Omenjaš Resnico. Ena resnica, ki jo pišemo z veliko začetnico, torej Resnica, še kako obstaja!
      Ne glede na usegliharjenje, relativizacijo, zmajševanje pomembnosti… resnice ali resnic.
      Danes je v Sloveniji “resnica” samo stvar interpretacij.
      Vemo, kdo se ima za pozvanega, da interpretira, kaj je resnica.

      Sam imam seveda drugačno definicijo Resnice.
      Razlika med “drugje” (drugje v Vesolju!), kjer to ni (bilo) mogoče, in “tu”, kjer Forma daje Vsebini ogledalo, je – Resnica!

      Hkrati s to definicijo, vračam Formi tisto pomembnost, ki jo ima, na žalost in zaenkrat, le v mojih očeh. A zelo kmalu tudi v preostalem Vesolju.

     • dob

      Pomisli, da si svoj praded lahko bil ti sam.
      Pomisli, da je večina teh mladih v ZL, ki danes zmerjajo domobrance za izdajalce, bila domobranci v prejšnjem življenju. Pomisli, da so današnji Izraelci samo nacisti iz prejšnjega življenja, ki so se s ponovnim rojstvom skrili med svoje bivše žrtve, z namenom, da nadaljujejo “maščevanje”. Pomisli….. itd.
      Tako funkcionira Stvarstvo! Skuša nam dopovedati, da smo vsi VSE!
      Ko je Bog vprašal Kajna kje je Abel, mu je Kajn odgovoril – sem mar skrbnik svojega brata?!
      Odgovor: Da!
      Pravzaprav smo vsi skrbniki svojim bratom, le da nas tega že dolgo nihče ni vprašal.