fbpx

Smo v izrazito občutljivem območju razvoja epidemije in lahko zdrsimo v nov val epidemije – v Sloveniji že 1.188 primerov okužb s SARS-CoV-2, število smrtnih primerov poskočilo na 50!

Foto: UKC Ljubljana

Smo v izrazito občutljivem območju razvoja epidemije in lahko zdrsimo v nov val epidemije. Po tej napovedi bi moralo sedaj slediti zmanjšanje dnevnega števila novih okužb. Tudi ta model od nas zahteva maksimalno previdnost in še odsvetuje sproščanje ukrepov,” je na tiskovni konferenci vlade povedal Milan Krek z Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Do petka 24. ure smo v Sloveniji zabeležili še 38 novih okužb s SARS-CoV-2, skupno število primerov okužb je tako naraslo na 1.188. V petek je umrlo še 5 okuženih oseb, skupno število smrtnih žrtev je tako poskočilo na 50. Na novinarski konferenci so spregovorili tudi interventni pulmolog s Klinike Golnik Aleš Rozman, ljubljanski nadškof Stanislav Zore in vladni govorec Jelko Kacin. Rozman je pojasnil, da letos verjetno počitnic v tujini ne bo, potovanja po Sloveniji pa bodo odvisna od epidemioloških trendov. Nadškof Zore je pozval, naj med prazniki ostanemo doma, Kacin pa je javnost obvestil o okužbi vojaka na misiji Slovenske vojske v Maliju.

Vlada Republike Slovenije je sporočila, da je bilo do petka, 10. aprila, do 24. ure v Sloveniji potrjenih 28 novih okužb z novim koronavirusom SARS-CoV-2, skupno število primerov okužb je tako naraslo na 1.188.

V petek je bilo po navedbah vlade v Sloveniji izvedenih 1.232 novih testov, število vseh izvedenih testov do zdaj tako znaša 34.279.

Število smrtnih žrtev se je povečalo za 5
V ponedeljek je COVID-19 terjala še 5 novih smrtnih žrtev, skupno število umrlih v Sloveniji je tako poskočilo na 50.

Na enotah intenzivne terapije kar 37 pacientov
Skupno je po zadnjih podatkih v Sloveniji hospitaliziranih 97 oseb, od tega 37 na enotah intenzivne terapije.

Foto: UKC Ljubljana

V Južni Koreji, kjer so uspeli umiriti situacijo, še danes beležijo nove primere
O dogajanju je na današnji novinarski konferenci spregovoril predstojnik Območne enote Koper Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek, ki je uvodoma povedal, da ukrepi, ki so trenutno v veljavi, učinkujejo in so preprečili strm porast števila okuženih, ki bi lahko prekomerno obremenil zdravstvo in povzroči prekomerno število smrti: “To je zaradi truda vseh nas, ki živimo v Sloveniji, in smo upoštevali navodila.” Krek je prikazal graf poteka epidemije v Južni Koreji in pojasnil, da so z ukrepi uspeli umiriti epidemijo, a imajo še vedno vsak dan do 190 novih primerov: “Epidemija še vedno traja, a ima manjšo intenziteto in omogoča zdravstvu ustrezno obravnavo bolnikov. Je manj obremenjujoča za populacijo.”

Vir: Twitter

Tudi v Lombardiji se situacija umirja
V nadaljevanju se je Krek dotaknil najhuje prizadete italijanske regije Lombardije: “Ne vemo, kakšen bo razvoj naprej. Morda bo šla Lombardija v ponovni zagon epidemije, lahko se bo počasi umirilo in stabiliziralo število novo odkritih primerov okužbe.” V prvi fazi epidemije se je tam po njegovih besedah število novih okuženih povečevalo zelo hitro, tudi za 60% in število okuženih se je podvojilo v dveh dnevih. Ko se spremenljivka spusti pod 5%, pomeni umiritev rasti epidemije. 29.3. se je epidemija umirila.

Vir: Twitter

Dokler se potek epidemije ne stabilizira, bi bilo opuščanje omejitev tvegano
V Sloveniji smo po Krekovih besedah manj kot 5% rast novih okužb delež dosegli 2.4. Epidemija se je začela umirjati. »Ko bomo znižali rast na 1%, to je okoli 12 novo okuženih na dan, bomo v stabilni fazi epidemije in takrat bomo lahko bolj pogumno opuščali omejitve,« je dejal.

Do stabilne faze epidemije je opuščanje omejitev tvegano, ker se nam lahko kaj hitro zgodi, da gremo ponovno v nov vrh epidemije. “Ta nevarnost je še večja, ker se v zadnjih dnevih ta delež ne spusti pod 3%,” je pojasnil.

“Torej v tem trenutku je potrebno še počakati z večjim sproščanjem ukrepov, lahko pa določamo posamezne izjeme, ki so z vidika prenosa okužbe manj tvegana ob hkratnem strogem nadzoru, da se priporočeni ukrepi tudi izvajajo,” ocenjuje Krek.

Vir: Twitter

Število pacientov na enotah intenzivne terapije se bo v Sloveniji najverjetneje še povečevalo
Število intenzivnih postelj se je v Lombardiji začelo zmanjševati šele 5. aprila, torej le nekaj dni nazaj, kar je za sosednjo Lombardijo dober pokazatelj, je povedal Krek. V Sloveniji pa po njegovih besedah opažamo porast števila intenzivnih postelj v Sloveniji, ki pa še ni dosegel svojega vrha: “Pričakujemo da se bo število intenzivnih postelj še povečevalo.”

Vir: Twitter

Pozitiven znak je, da se število hospitalizacij v Sloveniji zmanjšuje
Tudi skupno število hospitaliziranih oseb se po Krekovih pojasnilih v Lombardiji že nekaj dni zmanjšuje: “Po 27.3. se število hospitalizacij zmanjšuje, kar je verjetno tudi povezano s počasnim zmanjševanjem števila okuženih. Vendar je trend zmanjševanja hospitalizacij zelo upočasnjen.” V Sloveniji se tudi število hospitaliziranih stabilizira in tudi malo znižuje, kar je pozitiven znak. Največ hospitalizacij smo imeli 30.3. (117), nakar se je število hospitalizacij do 10.4 postopoma zmanjšalo na 106.

Vir: Twitter

Največjo gostoto okuženih imamo med starejšimi od 85 let
Pomemben je po Krekovih besedah tudi pogled na število okuženih po statističnih regijah: “Najbolj je obremenjen Savinjska statistična regija, ki ima 98 oseb okuženih na 100.000 prebivalcev. Najmanj okuženih pa imajo Posavska in obe obmejni regiji z Italijo.” Število okuženih v domovih za ostarele pa je v porastu. Nakazuje se umiritev rasti okuženih v domovih za ostarele, ker so se ukrepi, ki jih je sprejela vlada in so jih izvedli epidemiologi, očitno prijeli. “Največjo gostoto okuženih imamo med ostarelimi osebami v starosti nad 85 let, ki sodijo med najbolj ogrožene skupine. Njim lahko prinesejo virus mlajši, ko jih obiskujejo. Pazite, da ne obiskujete starih staršev, če to ni nujno potrebno,” je še opozoril.

Vir: Twitter

Čez praznike moramo narediti vse, da ne bi poslabšali situacije
“Naša strokovna skupina in Svetovna zdravstvena organizacija opozarjata na previdnost pri ukinjanju ukrepov, ki smo jih sprejeli. Na to opozarjajo tudi strokovnjaki, ki spremljajo epidemijo v Sloveniji. Razmere se počasi stabilizirajo. Čez praznike moramo narediti vse, da ne bi poslabšali situacije, ki je zelo nestabilna,” je pozval.

Vir: Twitter

Raziskovalci Univerze na primorskem opozarjajo pred prehitrim sproščanjem ukrepov
Raziskovalci na Primorski univerzi opozarjajo pred prehitrim sproščanjem ukrepov. Predlagajo, da sprostimo ukrepe šele, ko bomo določen čas v stabilni fazi epidemije. “Iz prikaza Inštituta Jožef Stefan je razvidno, da so ukrepi katere izvajamo uspešni, in da se to tudi konkretno pozna na številu intenzivnih postelj, ki so zasedene. Zato je potrebno z ukrepi nadaljevati,” je dejal Krek.

Smo v izrazito občutljivem območju razvoja epidemije
Smo v izrazito občutljivem območju razvoja epidemije in lahko zdrsimo v nov val epidemije. Po tej napovedi bi moralo sedaj slediti zmanjšanje dnevnega števila novih okužb. Tudi ta model od nas zahteva maksimalno previdnost in še odsvetuje sproščanje ukrepov. “Do sedaj smo bili odlični v soočanju z epidemijo. Držimo se ukrepov, ki ohranjajo sprejemljiv potek epidemije. Smo v zelo dobrem položaju,” je še sklenil.

Vir: Twitter

Verjetno letos počitnic v tujini ne bo, potovanja po Sloveniji odvisna od epidemioloških trendov
Interventni pulmolog s Klinike Golnik dr. Aleš Rozman pa je pojasnil: “V zadnjih dneh opažamo ugodne trende gibanja števila obolelih in sprejetih v bolnišnice. Pazimo, da teh prednosti, ki smo jih dobili z res dobrim režimom ukrepov proti epidemiji v zadnjem mesecu, ne bomo zapravili v naslednjem tednu.” Kot ocenjuje, smo v boju proti epidemiji smo ena najuspešnejših držav. Upa, da bomo tudi v prihodnje: “Družbo moramo odpreti na pameten način, s sledenjem dogodkov, da se ne znajdemo na točki, kjer smo bili pred 14 dnevi.”

“Navadimo se na našo novo realnost. Družba 1,5 metra bo ostala,” je dejal. Še vedno se bomo izogibali tesnim kontaktom. V javnih prostorih bomo nosili maske, da bomo obvarovali druge pred nami, če smo slučajno okuženi. “Kužni smo lahko dan ali dva preden zbolimo. Nekateri prebolevajo bolezen brez simptomov. Zato držimo distanco. Nosimo maske. Umivajmo in razkužujmo roke,” je opozoril.

Rozman je še dejal, da se ozirajo proti aplikacijam, ki bi opozarjali osebe, da so bili v stiku z bolnikom in da naj se odločijo za samoizolacijo: “Pomembno je, da vemo, s kom je bil oboleli v kontaktu. To je pomemben prispevek k zajezitvi epidemije.” Po njegovih besedah verjetno letos počitnic v tujini ne bo, potovanja znotraj Slovenije pa bodo odvisna od epidemioloških trendov. “Smiselno je sproščanje ukrepov v tistih dejavnostih gospodarstva, ki imajo malo osebnega kontakta in tako nizko stopnjo nevarnosti prenosa bolezni. Druženja v skupinah se bomo morali izogibati še dalj časa,” je še dejal.

Z novim koronavirusom okužen tudi pripadnik misije SV v Maliju
“Ne smemo si dovoliti zdrsa, ki bi nas pahnil v nov val okužb. Prav omejitev gibanja na lastno občino največ prispeva k temu, da se virus ne širi,” pa opozarja vladni govorec Jelko Kacin. Glede zaščitne opreme smo po njegovih besedah z zadnjimi dobavami v boljšem položaju in nismo povsem odvisni od nabav. Zaščitne opreme za potrebe slovenskega zdravstva imamo zdaj več in gre za zelo kvalitetno opremo.

V nadaljevanju je Kacin predstavil 5 pogojev za omilitev ukrepov:
1. Dlje časa razviden trend padanja novih okužb
2. Možnost sledenja okuženim in širitvi virusa
3. Zdravstveni sistem, ki ni pod prevelikim pritiskom
4. Zadostne kapacitete za testiranje
5. Vzpostavljeni instrumenti za merjenje učinkov tranzicije

Obstoječi odlok še vedno določa obvezno uporabo rokavic v trgovinah. Ministrstvo za zdravje po Kacinovih besedah že pripravlja njegovo spremembo, ki bo namesto uporabe obvezne uporabe rokavic določala obvezno razkuževanje rok. “S koronavirusom je okužen pripadnik misije Slovenske vojske v Maliju in je na poti domov,” je še dejal.

Nadškof Zore pozval, da tekom praznikov ostanemo doma
Ljubljanski nadškof msgr. Stanislav Zore pa je državljanke in državljane pozval: “Zdržimo. Pomislite na ljudi, ki so v tem času preobremenjeni; od zdravstvenih delavcev, politikov, nekaterih uradnikov, policistov, prodajalcev in toliko drugih. Vsi, prav vsi si želijo, da bi se kriza čim prej končala in bi lahko zadihali običajen delovni ritem.” Po njegovih besedah je prav, da se danes, jutri in v ponedeljek odpovemo sebičnosti ter ostanemo doma. “Pokličimo svoje starše, sorodnike. To bo pomembnejše srečanje, kot druženje za praznično mizo, čeprav je to zelo lepo,” je še pozval.

Vlada po Zoretovih besedah napoveduje počasno sproščanje ukrepov: “Zavedam se, da bo to zahtevnejše, kakor je bilo sprejemanje ukrepov. Če hočemo ostati na varni poti, bomo morali v svobodo stopati postopno, zelo previdno in bolje počasi kot prehitro.” Zahvalil se je vsem, ki nosijo levji delež boja z boleznijo, torej vsem tistim, ki si prizadevajo sprejemati in živeti ukrepe, čeprav jih bremenijo: “Skupaj zmoremo.”

Za konec je še zaželel: “Vsem želim blagoslovljen praznik velike noči, ki naj v naša življenja prinese vero, mir in medsebojno razumevanje. Te dobre želje namenjam še posebej bolnim, osamljenim in ostarelim. Vsi ste v mojem srcu in v mojih molitvah. Hvala lepa!”

Rok Krajnc