fbpx

So v Sloveniji pristali agenti FBI, da bi preiskovali iransko pranje denarja?

Foto: Twitter/Bojan Požar

“V Slovenijo prispelo 20 preiskovalcev FBI, ki preiskujejo finančne malverzacije, v katerih so sodelovali tudi pripadniki srbskih oblasti,” se na Twitterju pojavljajo informacije, ki vse bolj pojasnjujejo razlog za pristanek letala ameriške vlade na letališču Jožeta Pučnika – šlo naj bi za preiskovanje iranskega pranja denarja. 

V soboto je odjeknila vest, da je na letališču Jožeta Pučnika v tajnosti pristalo letalo ameriške vlade. Sprva se je špekuliralo, da je prišla na obisk prva dama ZDA Melania Trump, toda zgodba se po zadnjih informacijah vrti predvsem v smer, neugodno za tiste, ki so sodelovali pri pranju iranskega denarja v NLB med leti 2009 in 2011.

Indici z različnih strani namreč nakazujejo, da so Američani začeli preiskovati tudi vpletenost Slovenije v škandalozno pranje iranskega denarja, ki pa so ga predstavniki slovenskih oblasti vseskozi vztrajno zanikali, zatajili so tudi preiskovalni organi. Če se bo izkazalo, da so začeli afero preiskovati v ameriški FBI, bo to nova velika blamaža naše, že tako neugledne države, na mednarodni ravni.

Glede na to, da se omenja tudi vpletenost srbskih oblasti, bo epilog še toliko bolj odmeven. Vprašanja o neuradnih informacijah smo poslali tudi v kabinet predsednika vlade.

Rok Krajnc