fbpx

Sodelovanje na paradi LGBT največji dosežek veleposlanice v Berlinu in Kučanove izbranke Marte Kos Marko, ki jo “forsirajo” za službo na prestižnem veleposlaništvu na Dunaju!

V zadnjem času smo v režimskih slovenskih medijih lahko zasledili številne pohvale na račun Marte Kos Marko, slovenske veleposlanice v Berlinu, ki ji je ena izmed lokalnih nemških revij lani podelila naziv veleposlanice leta. Slovenski javnosti pa je manj znanega o njeni avtoritarnosti v odnosu do sodelavk, ki ji niso povšeči, o njenem velikem vplivu na kadrovske odločitve na ministrstvu za zunanje zadeve in o njeni veliki želji, da bi se v kratkem preselila na veleposlaništvo na Dunaj, ki med diplomati velja za smetano, najvišjo nagrado v diplomatski karieri, in ga praviloma zasedajo najbolj priznani ter kompetentni slovenski diplomati. Za nameček Kos Markova, znana tudi kot sestra zloglasnega Draga Kosa, enega glavnih snovalcev afere Patria, in izbranka Milana Kučana, sploh ni karierna diplomatka, temveč jo je na ta položaj leta 2013 na podlagi političnega kadrovanja imenovala vlada Alenke Bratušek. In njen najbolj odmeven dosežek? Sodelovala je na paradi ponosa v Berlinu, kjer je predstavljala Slovenijo …

Naj spomnimo. Marta Kos Marko je lahko veleposlanica v Berlinu postala zgolj zaradi političnega kadrovanja, potem ko je levi vladni trojček v času vlade Boruta Pahorja odpravil diplomatski zakon, s katerim je Janez Janša v času vladanja med leti 2004 in 2008 dosegel, da se je na ugledne diplomatske položaje v tujini pošiljalo samo karierne diplomate, ki bi predstavljali slovensko državo in ne zgolj ideje svoje politične opcije.

Janševa vlada kadrirane diplomate prepovedala, Pahorjevi so jih spet uvedli
Pahorjevi so zakon spremenili do te mere, da je lahko zdaj 10 odstotkov vseh diplomatov politično kadriranih, kar ob danem številu prostih mest na veleposlaništvih po svetu pomeni, da je takšnih veleposlanikov lahko največ pet. Čeprav tudi v vladi Mira Cerarja trdijo, da kvota politično nastavljenih diplomatov ni v celoti izpolnjena, to za levico ni tako pomembno, kot je pomembno, da ima svoje ljudi na najvplivnejših položajih.

Tako je aktualna vlada želela za slovenskega veleposlanika v ZDA kadrirati Stanislava Vidoviča, kar je v slovenskem političnem prostoru dvignilo veliko prahu, Cerar pa si očitno zdaj Marto Kos Marko želi videti na Dunaju. Ob tem je vredno izpostaviti, da je zaradi zgodovinskih slovensko-avstrijskih povezav služba veleposlanika v avstrijski prestolnici prestižnega pomena, ravno tako pa zelo pomembna zaradi zapletenih medsebojnih odnosov, ki so se po zadnji migrantski krizi še zaostrili. Na Dunaju ima sicer svoj sedež tudi evropski oddelek CIA.

Zakaj je Marta Kos Marko prišla na nemško veleposlaništvo oz. njene družinske povezave z Dragom Kosom

Marta Kos Marko se praktično od začetka otepa obtožb, da je bila na položaj nastavljena predvsem zaradi svojih sorodstvenih povezav z Dragom Kosom, nekdanjim predsednikom Komisije za preprečevanje korupcije, ki je pomagal lansirati afero Patria, s katero so premierja Janeza Janšo leta 2008 zrušili z oblasti, leta 2014 pa so mu celo onemogočili normalno kandidiranje na volitvah, saj je moral v zapor. Kos Markova se je v zadnjih letih v svojih intervjujih večkrat potrudila, da je javnosti dala vedeti, kako so ji do karierne nagrade, mesta veleposlanice v Berlinu, pomagale predvsem ženske, zato nastopa tudi kot velika zagovornica žensk.

Ravno zato so zanimive naše informacije, ki prihajajo iz krogov zaposlenih na Mladiki (stavba ministrstva za notranje zadeve), da se do svoji podrejenih na veleposlaništvu Kos Markova nikakor ne obnaša tako, kot daje vtis v javnih nastopih. To kaže primer leta 2015 v Berlin napotene konzulke Alenke Goljar, ki se je morala po samo nekaj mesecih vrniti v domovino. Po naših informacijah Kos Markovi njen izbor že od začetka ni bil všeč, zato jo je zasula s (pre)težkimi nalogami, domnevno zgolj zato, da bi dokazala njeno nesposobnost in dosegla njeno vrnitev v Slovenijo. Ob tem je smotrno izpostaviti, da Goljarjeva na Mladiki sicer velja za vestno in nemškega jezika veščo poklicno diplomatko.

Karierne diplomate na Mladiki se potiska v ozadje, Kos Markova jim celo predava, kdor se ji postavi po robu, dobi odpoved
Precej nejevolje je slišati v Mladiki tudi od drugih zaposlenih, ki jim gre v nos, da se Marto Kos Marko venomer postavlja za zgled drugim, prav tako je poklicnim diplomatom že večkrat celo predavala. Politično kadrovanje pa se tu še ne konča, po naših informacijah je dolgoletna vodja kadrovske službe na ministrstvu za zunanje zadeve, Jana Kvaternik, ostala brez službe, ker si je drznila opozoriti predvsem na razmere na veleposlaništvu v Berlinu, ki ga vodi nedotakljiva Kos Markova.

Poklicni diplomati ministrstvu zamerijo tudi nepravičnost, saj je Marti Kos Marko za opravljanje njenega dela namenilo odlično oceno, medtem ko je bila madžarska veleposlanica Ksenija Škrilec nagrajena zgolj z oceno prav dobro, čeprav je vzdrževala zgledne odnose in dosegla nadpovprečne uspehe. Favoriziranje Kos Markove se domnevno kaže tudi na področju financiranja veleposlaništev, saj je ministrstvo, namesto da bi podpiralo karierne diplomate, podprlo politično nastavljeno veleposlanico in ji omogočilo odprtje novega kulturnega centra (enega na nemško govoročem prostoru Slovenija že ima na Dunaju), namesto da bi prednost dobili načrtovani kulturni centri v Budimpešti in Moskvi.

(Foto: Facebook/Slovensko veleposlaništvo v Berlinu)

Najodmevnejši dosežek v Berlinu je sodelovanje na LGBT paradi 
Da slovenske levičarske oblastnike skrivoma podpira zloglasni homoseksualni lobij, o katerem pa je v slovenskih mainstream medijih prepovedano pisati in govoriti, se v slovenski javnosti ugiba že dolgo časa, da pa bi lahko del tega denarja končal tudi v Berlinu pri Marti Kos Marko, bi bilo moč sklepati glede na njena dejanja. V nemški prestolnici se je pred časom namreč udeležila parade v podporo skupnosti LGBT, v družbi Volkerja Becka, poslanca nemških zelenih, ki je znan nemški zagovornik drogiranja.

V Berlinu je v povorki takrat sodeloval tudi “slovenski tovornjak” pijanih aktivistov. Kot del “slovenskega programa”, financiranega iz proračuna Republike Slovenije, je namreč na paradi sodeloval tudi zmajček, ki je prenašal golega moškega z napisom: “Never Trump” (Nikoli Trump). Paradoksalno je, da veleposlanica, ki predstavlja Slovenijo, skupaj z nekaj drugimi pijanimi posamezniki javno nastopa proti Donaldu Trumpu, ki ima za ženo – Slovenko.

Marti Kos Marko mandat v Berlinu letos sicer izteka, a kar se jo pripravlja za veleposlanico na Dunaju, je prav mogoče, da se v Slovenijo ne bo vrnila, če že, pa bržkone le za kratek čas. Vseeno pa ni bojazni, da bi njena vila v Vodicah samevala – oddajala jo je namreč za kar 3.000 evrov na mesec, čeprav kot veleposlanica zasluži preko 4.000 evrov bruto.

L. S.