fbpx

Sodni svet avtokratsko odločil, da je najboljši kandidat za sodnika na Sodišču EU v Luksemburgu dr. Marko Ilešič – Ostalih kandidatov niso vabili niti na razgovor?!

Dr. Erik Kerševan, dr. Mark1o Ilešič in dr. Maja Brkan (vir: Demokracija)

V zapisniku 51. seje Sodnega sveta Republike Slovenije, z dne 29. oktobra 2020, lahko pod točkama 5. in 6. beremo, da je Sodni svet odločal, kdo je najboljši kandidat za mesto kandidata ali kandidatke za sodnika ali sodnico na Splošnem sodišču Evropske unije v Luksemburgu ter na Sodišču Evropske unije v Luksemburgu. V sklepu pa lahko beremo, da je Sodni svet ocenil, da sta najboljša kandidata za omenjeni funkciji dr. Maja Brkan in dr. Marko Ilešič. Kot je znano, je bilo kandidatov za omenjeni razpisani mesti več, a jih Sodni svet ni povabil niti na razgovor.

Sodni svet v sklepu še zapiše: “Glede na potrebo po hitrejšem in uspešnem zaključku postopkov izbire kandidatk oziroma kandidatov za obe sodišči Evropske unije, je Sodni svet sklenil v svojem mnenju predsedniku republike oblikovati stališči le o tem, katero kandidatko oziroma katerega kandidata šteje za najboljšega in se do primernosti drugih prijavljenih na razpis ne opredeljuje. Glede na navedeno in predstavljene reference je Sodni svet tudi ocenil, da v obravnavanih razpisih dodatni ustni razgovor ni potrebno.”

Sodni svet smo zato vprašali naslednje:

  1. Zanima nas, kdo so bili ostali kandidati za mesto kandidata ali kandidatke za sodnika ali sodnico na Splošnem sodišču Evropske unije v Luksemburgu ter na Sodišču Evropske unije v Luksemburgu, poleg dr. Maje Brkan  in dr. Marka Ilešiča?
  2. Ali je sodni svet ostale kandidate povabili na razgovor oz. zakaj pogovor ni bil potreben?
  3. Zakaj sodni svet predsedniku Borutu Pahorju predlaga samo omenjena kandidata, če pogoje izpolnjujejo tudi ostali kandidati?
  4. Se je kdo od ostalih kandidatov pritožil na odločitev sodnega senata?

Sklep sodnega sveta

Odgovore še čakamo.

Zapisnik 51. seje Sodnega sveta Republike Slovenije, z dne 29. oktobra 2020 najdete TUKAJ.

Petra Janša/Demokracija