fbpx

Sodnica, ki je KUL-ovega političnega aktivista Čordića izpustila iz pripora, se pojavlja v vrsti odmevnih primerov

Foto: Polona Avanzo

Zaradi spodbujanja nasilnih protestov je tožilstvo raperja Zlatana Čordića privedlo k preiskovalnemu sodniku in ob kazenskem postopku predlagalo pripor. A je višja sodnica Marjutka Paškulin pripor Čordića zavrnila in odločila, da se tega političnega aktivista izpusti na prostost, so na Siol.net izvedeli neuradno. Podobno so v preteklosti v pravosodju z zavračanjem priporov varovali tudi drugega znanega “vstajnika ob petkih” Anisa Ličino, ko so se začeli bolj nasilni protesti.

Sodnica, ki je “rešila” Zlatana Čordića, je bila na sodniško mesto okrožne sodnice na Okrožnem sodišču v Ljubljani izvoljena leta 1995. Zadnje čase jo najdemo med podpisniki izjave proti sodniku Zvjezdanu Radonjiću, ki je v medijih dvignil veliko prahu z opozarjanjem na nepravilnosti v slovenskem sodstvu. Dela pa tudi pri izvedbi volitev, je namreč predsednica okrajne volilne komisije Ljubljana Šiška.

Sodnica se je pojavila v vrsti odmevnih primerov
“Ljudje imajo pravico vedeti, kdo in kako odloča v pravosodju o Kul političnih aktivistih, ki spodbujajo nasilne proteste,” je zatrdil  urednik Siola Peter Jančič in spomnil, da je konec koncev Čordić v kampanji za evropske volitve reklamiral LMŠ. Jančič je razkril, da je Paškulinova v primeru korupcije državnega sekretarja Borisa Šuštarja iz vrst LDS odločila, da pri Šuštarju ni razlogov za pripor ali celo nadaljevanje preiskave, čeprav se je pozneje znašel celo v zaporu. Aretirali so ga namreč pri jemanju podkupnine.

Foto: STA

Leta 2005 je ustavila predkazenski postopek zoper Mitjo Ribičiča zaradi povojnih umorov, kar je bilo takrat v interesu Zveze borce in strank, ki izvirajo iz nekdanje Zveze komunistov. Sicer velja za dobro prijateljico nekdanjega podpredsednika LDS in pravosodnega ministra Aleša Zalarja ter tožilke Branke Zobec Hrastar, ki se je proslavila v montirani politični aferi Patria, nato pa zapustila tožilstvo. Med drugim naj bi Paškulinova kot sodnica sprostila nekaj milijonov vredno premoženje nekdanjega direktorja slovenske podružnice Hypo banke Božidarja Špana. V aferi Baričevič naj bi zavrnila zahtevo specializiranega državnega tožilstva po pregledu telefonskih pogovorov Mira Senice.

Na razkritje, za katero sodnico gre, ki je zavrnila pripor za rednega petkovega protestnika Čordića, se je med drugim odzval premier Janez Janša in pripisal ključnik #globoka država, s čimer je sporočil, da iz dneva v dan postaja bolj očitno, da je sodstvo spolitizirano in daleč od neodvisnosti, ki bi jo sicer pričakovali v pravni državi. Že ko so 15. septembra izbruhnili nasilni protesti, je premier Janša kritično poudaril, da je napočil čas, da tudi tožilstvo/sodstvo ne tolerira več groženj in nasilja. Na njihovo neukrepanje sicer opozarja že dlje časa, še posebej intenzivno od časa, ko se pričeli pojavljati protesti, kjer se je meni nič tebi grozilo s smrtjo. 

Takšnih izgredov, kjer je prišlo do metanja granitnih kock v policiste, avtomobile, napada na novinarje, metanje smetnjakov, pri nas ne pomnimo. Policija je ravno z namenom preprečitve takšnega izgreda, nameravala že dan pred protestom aretirati organizatorja protesta Zorana Stevanovića, a je temu, kot smo že poročali včeraj, nasprotovala Katarina Bergant, vodja ljubljanskega tožilstva. S tem, ko si zastira oči pred resnico, se ne počne usluge nikomur. Nasilje ne sme in ne more imeti mesta v 21. stoletju.

Sara Kovač