fbpx

Sodnik Radonjić razkriva, kako globoka država deluje in kako so ga želeli utišati!

Zvjezdan Radonjić (Foto: Twitter)

Sodnik Zvjezdan Radonjič je spregovoril o pritiskih globoke države na njegovo sojenje. Pritiski nanj so se še povečali, ko je pred razglasitvijo sodbe Milku Noviču javno priznal, da so nanj pritiskali iz vodstva sodišča in tožilstva, da mora Noviča obvezno obsoditi umora. V ozadju pritiskov nanj se skriva predsednik Okrožnega sodišča v Ljubljani Marjan Pogačnik.

Sodnik Zvjezdan Radonjić ima po 23 letih profesionalnega sojenja dovolj pritiskov in šikaniranja. V javnem pismu opozarja na disciplinske postopke, ki jim je vedno znova izpostavljen. Njegovo delo vedno znova ocenjujejo kot neuspešno zato, ker se trudi, da bi sodil pravično. V ozadju orkestriranih napadov na njegovo delo je predsednik Okrožnega sodišča v Ljubljani Marjan Pogačnik.

Svojim sodniškim kolegom očita servilnost in molk do vodstva ljubljanskega sodišča, saj so v tem primeru tudi nagrajeni z napredovanjem. “Za vsem skupaj stoji predsednik sodišča Marjan Pogačnik, ki prek poslušnih sodnikov nad mano izvaja pogrom. Ostrih besed ne uporabljam rad, to ni moj slog. Toda kadar predsednik sodišča zlorablja mehanizme, ki mu jih je zaupala država, in s tem povzroča nepotrebno škodo ljudem, takšnega človeka ljudje ne marajo. Številni se ga bojijo, a javno ne spregovorijo. Opisal sem del pritiskov in nespodobnosti, ki jih sistem uporabi, kadar se zameriš. Skozi ta pekel ne želi nihče,” je v izjavi za Siol povedal Radonjić.

Marjan Pogačnik (Foto: STA)

Zaradi resnice ga je globoka država hotela disciplinirati
Težave sodnika okrožnega sodišča Radonjića smo večkrat izpostavili in opozorili nanje tudi na našem portalu. Njegove težave z globoko državo so se pričele takoj, ko je v sodnem procesu oprostil Milka Noviča, ki je bil obtožen umora direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika. Ob tem smo že poročali, da so se Radonjića lotili z vsemi instrumenti, ki jih ima na voljo globoka država. Zaradi svojega poguma in glasnega opozarjanja na napake v sodstvu ga je Komisija za etiko in integriteto Sodnega sveta RS obsodila, ker je ob izreku sodbe izpostavil nedovoljene pritiske nanj. A največjo gonjo proti Radonjiču izvaja predsednik okrožnega sodišča Marjan Pogačnik, ki v ozadju orkestrira vse napade na Radonjića. Pogačnik pa se tu ni ustavil, saj je zoper sodnika Radonjića 5. septembra letos zaradi suma storitve več disciplinskih kršitev, ki so bile storjene med 5. decembrom lani in 16. aprilom letos, v skladu z določbo drugega odstavka 45. člena zakona o sodnem svetu podal pobudo disciplinskemu tožilcu pri sodnem svetu za sprožitev disciplinskega postopka zaradi kršitev po 2., 14. in 15. točki prvega odstavka 81. člena zakona o sodniški službi.

Ne boji se nikogar in sporoča državljanom, da naj se bojijo, če jim bodo sodili na Tavčarjevi 9
Radonjić je izpostavil, da se nikogar ne boji in da če bo zaradi resnice in poštenega dela, ki ga je opravljal 23 let kot sodnik, izgubil službo, se ne sekira. Svoje nadaljnje korake ob morebitni izgubi sodniškega poklica bo nadaljeval v odvetništvu. Med drugim je tudi izpostavil, da naj si noben slovenski državljan ne želi, da bi mu sodili na Tavčarjevi 9, kjer je sedež ljubljanskega sodišča. “Še to malo integritete in časti bo definitivno zapustilo Tavčarjevo 9, z zadnjimi nami, ki bomo skozi disciplinske postopke odstranjeni, v nauk drugim. Sodstvo si ne bo moglo opomoči vsaj 10 nadaljnjih let, kar je očitno tudi ultima ratio vseh teh postopkov. Nekdo si želi uničiti pravno državo na Slovenskem. Res ne vem, kdo, zanesljivo pa vem, kdo znotraj sodstva pri tem sodeluje!” Globoka država se je v sodnih primerih že nekajkrat izkazala kot braniteljica elite, kot se je to zgodilo ob odpisu dolga družini Janković, na drugi strani pa šikanira poštene sodnike, kot je to Zvjezdan Radonjić.

Luka Perš