fbpx

Sodnik Zobec na Svetih Višarjah: Režim ima odpor do vrednot ustavne demokracije

Nekdanji ustavni sodnik Jan Zobec (Foto: STA)

“V Sloveniji ni rožnato, saj obstaja odpor režima do zasebnega šolstva in prezir do odločb ustavnega sodišča, ki niso po volji stvarnih oblastnikov”. Gre za odpor do vrednot ustavne demokracije, ki bi lahko ogrozile njihove monopole, interese in njihovo vladavino s tem pa so povezana tudi prizadevanja po praktičnem in normativnem omejevanju svobode izražanja,” je vrhovni sodnik Jan Zobec danes opomnil na Svetih Višarjah in dejal, da je ustavna demokracija ogrožena.

Nekdanji ustavni sodnik Jan Zobec je v svojem predavanju z naslovom Tri Slovenije, ena identiteta menil, da Svete Višarje kot stičišče slovenskega, romanskega in nemškega sveta “simbolizirajo evropsko povezovanje, evropske narode in enakopravno različnost“.

Kulturo moramo graditi na zanikanju vseh totalitarizmov
Izpostavil je pomen osamosvojitve Slovenije in dejal, da je bila to “osamosvojitev od totalitarne balkanske države, v kateri so se (…) hudo kršile človekove pravice in ki ni delovala kot pravna država“. Šlo je za “osamosvojitev zaradi obrambe človekovega dostojanstva” in za enakopraven vstop v družino evropskih narodov. Dodal je je, da Slovencev ne druži le rodovna pripadnost ali enotno ozemlje, saj veliko Slovencev živi v diaspori in v zamejstvu. “Naša diaspora in tudi zamejska Slovenija pomenita neprecenljiv človeški vir, vir sveže krvi, znanja in širine duha, ki ga matični Sloveniji primanjkuje.” Bistvena za slovensko identiteto pa sta po njegovi oceni “kultura v najširšem pomenu in skupen spomin”.

Foto: STA

Danes po njegovih ocenah stanje v Sloveniji ni rožnato, saj da obstaja “odpor režima do zasebnega šolstva in prezir do odločb ustavnega sodišča, ki niso po volji stvarnih oblastnikov“. Gre za “odpor do vrednot ustavne demokracije, ki bi lahko ogrozile njihove monopole, interese in njihovo vladavino,” je dejal in ocenil, da so s tem povezana tudi “prizadevanja po praktičnem in normativnem omejevanju svobode izražanja”. Dodal je še, da bi morali tudi Slovenci svojo kulturo graditi na zanikanju fašizma, nacizma in tudi komunizma.

Za mir in sožitje v svetu
Po kulturnem programu se je v nabito polni cerkvi Višarske Matere Božje odvila maša, ki jo je vodil koprski škof Jurij Bizjak. Med pridigo je dejal, da verniki na Svete Višarje pridejo zaradi ljubezni, tako do lastnega naroda kot tudi do drugih. Vse vernike je pozval, naj se zavzemajo za mir in sožitje v svetu. Mašo in kulturni program sta s petjem in glasbo sooblikovala zbor Slovenski cvet iz severne Nemčije ter kvartet klarinetov Godbe ljubljanskih veteranov, poroča STA.

Romanje treh Slovenij organizirata Rafaelova družba in Zveza slovenskih izseljenskih duhovnikov v Evropi, sofinancira pa ga vladni urad za Slovence v zamejstvu in po svetu. Tudi letos je to romanje privabilo na Svete Višarje veliko ljudi. Med njimi je bilo videti tudi prvaka SDS Janeza Janšo z družino.

Peter Truden