Šok: Predsednik programskega sveta razkril, zakaj na RTV ne poročajo o Golobu

Datum:

Ko pridejo predsedniki strank na soočenje na RTV, je v navadi, da jim generalni direktor in predsednik programskega sveta izrečeta dobrodošlico. Tako je bilo tudi  minuli četrtek, ob tem pa je dr. Peter Gregorčič na hodnikih ujel, da se stranke leve sredine dogovarjajo, da med oddajo odidejo. Povsem jasno je torej, da je bil odhod vnaprej načrtovan. Vendar pa so bili med samo oddajo nekoliko nerodni in so njihova dogovarjanja o primernem trenutku odhoda prišla na ušesa tudi Zmagu Jelinčiču. Tako je stari politični maček odšel pred njimi, odvzel jim je šov in jih spravil v zadrego. “Ta četvorček tudi oditi ne zna prav dostojanstveno oziroma tako, kot so si zamislili, tako da se sprašujem, kako bodo, če ko podizvajalci pridejo v vlado, dejansko vladali,” je povedal Gregorčič. Predsednik programskega sveta Gregorčič je po zadnjih soočenjih na Planetu razkril še eno zgovorno informacijo. Ko je v javni radiotelevizijski hiši vprašal, zakaj se nič ne poroča o Golobu, sploh pa ne o njegovih aferah, je dobil precej jasen in enostaven odgovor: ker so prijatelji.

Tudi zadnje soočenje na Planetu se je odvilo brez opozicije, Robert Golob je kot vedno zavrnil vabilo. Po mnenju družbenega analitika Edvarda Kadiča to kaže na to, da je opozicijo strah. Strah jih je soočenj, argumenti očitno ne zdržijo več – in ob vsem dogajanju, ki ga opažamo zadnje dni, se izkazuje ta praznina, ki je znotraj samih argumentov, tako da je pravzaprav logično, da niso prišli. V neposrednem soočenju ne zdržijo verbalnega duela z ostalimi. “To, da niso prišli v studio, pa tudi demonstrira, da imamo nek politični pol, ki se bori za dobro države, drug politični pol pa se bojuje le za prevzem oblasti  – kaj bo potem z državo, pa v resnici ni nikomur mar,” je opozoril Kadič.

Na levem političnem polu imamo paradoksalno situacijo,” je izpostavil politični analitik Miran Videtič. Stranke KUL-a so se leto in pol borile proti desnosredinski vladi, ko je prišel na sceno  Golob, pa so le še podizvajalci. Na soočenju na RTV-ju se je pokazalo, da Golob skuša predstaviti ljudem program, ki naj bi ga izvajal skupaj s KUL-om, ampak to je njegov program, KUL-ovci so pa zgolj kot nek paketek, ki se ga prestavlja iz leve na desno. In tudi ta škandal, ki so si ga dovolili na javni televiziji, si je dovolil Golob. Kot v odgovor na zelo smiselna vprašanja o Golobu – politik namreč mora položiti na mizo račune, najbolj še pred vstopom v politiko oziroma v sami kampanji – so odreagirali KUL-ovci. Videtič bi razumel Goloba, da odide – pa vendar je odšel le ta paketek, ker se je Golobu postavljalo neprijetna vprašanja. So torej paketek podizvajalec in so namenjeni temu, da Golobu omogočijo številko 46, kar se zdi Videtiču nesprejemljivo in žalostno.

Edvard Kadič in Miran Videtič (Foto: zajetje zaslona)

To, kar so na soočenju javnega servisa naredili KUL-ovci, je po mnenju Videtiča škandal. To, da v neki resni demokratični družbi stranke, ki se potegujejo za zmago, vnaprej dogovorijo za odhod, pomeni le to, da do popolnosti obvladujejo ta javni servis. “Oni niso bili do sedaj vajeni, da se jim postavlja neprijetna vprašanja,” je poudaril Videtič in se obenem začudil KUL-ovcem, da niso bili “veseli” tega, da njihov direktni konkurent pada v težave, ampak so se ga odločili zaščititi – ali pa jim je bilo tako naročeno. Ko se je začelo spraševati o Golobovih aferah, so torej Luka Mesec, Tanja Fajon, Alenka Bratušek in Marjan Šarec protestno zapustili studio. Seveda pod pretvezo, da je tega kriv voditelj oddaje Igor Pirkovič, ki je celotno situacijo prenašal nadvse stoično – kar sploh ni bilo lahko, dotični akterji so se namreč do svojega odhoda  v studiu obnašali, kot da so na tržnici in ne na televiziji.

RTV o Golobu ne poroča, ker so prijatelji
Predsednik programskega sveta dr. Peter Gregorčič je po zadnjih soočenjih na Planetu razkril še eno zgovorno informacijo. Ko je v javni radiotelevizijski hiši vprašal, zakaj se nič ne poroča o Golobu, sploh pa ne o njegovih aferah, je dobil precej jasen in enostaven odgovor: ker so prijatelji. Gregorčič je bil seveda začuden, kaj naj bi to pomenilo, pa so mu pojasnili, da nekdanja novinarka RTVS kandidira pri Golobu v Gibanju Svoboda in da so v stikih. “Prispevek, ki smo ga včeraj videli na RTV in govori o tem, kako Golob prikriva svojo dohodninsko napoved, je bil pripravljen že za Odmeve v petek, 15. aprila. Vendar sta po mojih informacijah dnevni urednik in voditeljica oddaje to cenzurirala in nista spustila v oddajo,” je še razkril Gregorčič in dodal, da ga tovrstno ravnanje skrbi. Gre namreč za nekakšno zatiranje medijev in predsednik programskega sveta se boji, da če zmaga ta opcija, ki je naklonjena temu, da se medije spravi pod kontrolo, da poročajo zgolj njim v prid, da bo dejansko ukinjena tudi svoboda govora.

To je nedopustno, to je noro, to je škandalozno
Videtič je po Gregorčičevem razkritju komentiral, da se mu zdi to naravnost noro in da bi se moral vsak vprašati, kam gre 12,75 evrov, ki jih mesečno plačujemo javnemu servisu. Po njegovem mnenju je to pajdaško poslovanje z javnim servisom in javnim denarjem. Prepričan je, da so – če ne že prej, pa vsaj po tem razkritju – ljudje dojeli, kakšna hiša je pravzaprav RTV in kdo lahko v tej hiši vodi in zganja politiko – pa ne le politiko hiše, pač pa tudi politiko političnih strank. “To je nedopustno, to je noro, to je škandalozno,” je poudaril Videtič. Z njegovimi besedami se je strinjal tudi Kadič, ki se mu zdi, kot da bi živeli v zoni somraka, kjer je neka politična opcija tako globoko prepletena s kadrovsko strukturo, predvsem pa je katastrofalno, da so standardi novinarstva v osrednji medijski hiši tako nizki.

Robert Golob je po vsej verjetnosti že politično mrtev človek
Videtič je še ocenil, da je Robert Golob po vsej verjetnosti že politično mrtev človek. Ne glede na nedeljski rezultat je namreč v veliki zagati, saj si tudi Gibanje Svoboda ob morebitni  zmagi ne bo smelo dovoliti, da takega človeka inštalirajo za predsednika vlade. Tisto, kar se danes v javnosti še ne ve o Golobu, vejo državne službe, ki se ukvarjajo z varnostnimi vprašanji, v naši regiji pa tudi širše. Poleg tega pa Golob morda še ni dojel pravega namena poteze, da je Gibanje Svoboda praktično čez noč nastavilo za dodatno podpredsednico stranke Marto Kos. To vse kaže na to, da znotraj omrežij na Goloba ne računajo več ne glede na volilni rezultat. Gregorčič se strinja, da Golob nima več prostora v politiki, saj bodo njegove afere, ki prihajajo na dan, eskalirale. Kadič pa meni, da v ozadju obstaja še nekaj imen, ki potencialno lahko stopijo v ospredje – sam misli, da bo Kosova morda prevzela stranko, mandatarski kandidati pa se morda skrivajo drugje. Pri tem je omenil tako Zorana Jankovića kot tudi Aleksandra Čeferina, ki se je pred kratkim ponovno začel vmešavati v notranjo politiko.

Sara Bertoncelj

Sorodno

Zadnji prispevki

Soros s 50-milijonsko fundacijo v času prihajajočih volitev v ZDA

Soroseva organizacija Open Society Foundations bo vložila 50 milijonov...

Golob znova prekršil dano obljubo, v SDS mu dali še eno priložnost

Na današnji izredni seji je bil na dnevnem redu...

Dejan Vunjak postal očka

V družini Vunjak je veselo. Pevec Dejan Vunjak je...