Španski avtor v odziv na zakon o spolu: “Spremenite si spol!”

Foto: epa

Priznani španski avtor Juan Manuel de Prada je kritiziral nedavno sprejeti španski zakon, ki posameznikom dovoljuje zakonito spremembo spola zgolj na podlagi osebne izjave, in pozval svoje rojake, naj španski socialistični vladi pokažejo, kako smešna je zakonodaja, tako da se množično registrirajo kot nasprotni spol.

V svoji tedenski kolumni za španski časopis ABC je de Prada dejal, da je zakonodaja, ki jo je vsilila španska levičarska administracija, “nepravična”, in trdil, da mora biti predpogoj za vsako zakonodajo njena skladnost z “najstarejšo in prvo naravo vseh stvari”.

Preberite še: Španija razglasila izredno stanje in uvedla policijsko uro! Manjšinska socialistična vlada bo lahko izredno stanje podaljševala vse do maja!

Zakon je opisal kot strup, ki ga je zdravnik predpisal kot zdravilo, in izrazil zaskrbljenost zaradi širših posledic, ki bi jih lahko imela zakonodaja na špansko družbo.

Spoštovanje krivičnih zakonov je pot v suženjstvo

De Prada je citiral svetega Tomaža Akvinskega, ki je zapisal, da se je dovoljeno upreti nepravičnim zakonom, in ameriškega filozofa Henryja Davida Thoreauja, ki je opozoril, da spoštovanje nepravičnih zakonov neizogibno vodi v “drugo vrsto suženjstva”, ki nas sili, da se “odpovemo pravici do razuma in vesti.”

Španski pisatelj pa je svojim rojakom predlagal drugačno metodo, da bi se spopadli s krivičnim zakonom, ki so ga nedavno uvedli v Španiji. Navdihuje ga opazka Gilberta Keitha Chestertona, da tam, kjer so vse kategorije popolnoma obrnjene, le tisti, ki jih zlomi, reši zdrav razum.

Spremenite si spol!

Zato je dejal, da Španci ne smejo odpraviti zakona, ampak ga izpolniti in s tem dokazati njegovo absurdnost.

Iberski avtor je milijone španskih moških pozval, naj se odpravijo v vladne urade in se registrirajo kot ženske, ženske pa naj se registrirajo kot moški, in trdil, da po novem zakonu nihče v Španiji ne bo mogel zavrniti njihovih prošenj, saj dejanje zahteva samo izjavo posameznika, da se “počuti” kot nasprotni spol.

“Samo to, da absurd pripeljemo do logičnega zaključka, lahko vodi v njegov popolni neuspeh,” je dodal. “Mogoče je torej vredno poskusiti.”

Andrej Žitnik