fbpx

Sprenevedanje na kvadrat: Poglejte, kakšne hvalospeve Šarcu namenjajo Socialni demokrati – razkrivamo resnico “uspehov” te vlade!

Dejan Židan, Andreja Katič, Jernej Pikalo in Zoran Poznič (Foto: STA)

Leto dni od podpisa koalicijske pogodbe, ki je ustoličila vlado komedijanta Marjana Šarca, mineva predvsem v luči sprenevedanja stranke SD glede tega, koliko uspehov je koalicija levih strank dosegla v času svojega dosedanjega mandata. Sami namreč omenjajo praktično le uspehe, dejstva pa govorijo povsem drugače. V zadnjem letu je Slovenija nazadovala, pesti jo huda migrantska kriza, kot primer pa omenimo še obljubo ministra Pikala, da bo do 1. septembra letos odpravil neustavno stanje glede financiranja javno veljavnih programov v osnovnih šolah, ki pa ni bila izpolnjena. Jasno torej je, da so bili volivci strank, ki sodelujejo v vladni koaliciji, še enkrat znova zavedeni.

Mineva leto dni od podpisa koalicijskega sporazuma, na kar so se v svojem značilnem slogu odzvali v eni izmed vladnih strank, stranki SD, kjer so ponovno poskrbeli za zavajanje javnosti. Predsednik stranke in državnega zbora mag. Dejan Židan je namreč na novinarski konferenci dejal, da vlada pod vodstvom Marjana Šarca dela dobro. Omenjeno pa nikakor ni res. To jasno potrjuje dejstvo, da je prav Šarčeva vlada doslej sprejela daleč najmanj zakonov in podzakonskih aktov med vsemi vladami v zgodovini Slovenije. Več kot očitno torej je, da v stranki SD z Židanom na čelu delo izenačujejo z nedelom ter s tem še enkrat znova dokazujejo, da jim gre v resnici le za interese globoke države, ki so ji podrejeni, in nikakor za skupne interese vseh državljanov Slovenije.

Po zaslugi Katićeve sodstvo še naprej povsem pod nadzorom globoke države
Poleg Židana so na tiskovni konferenci spregovorili tudi ministri iz vrst SD, pravosodna ministrica Andreja Katič, šolski minister dr. Jernej Pikalo in kulturni minister Zoran Poznič. Katićeva, ki naj bi bila ministrica vseh državljanov ter skrbela za delovanje neodvisnega sodstva in pravne države, pa se je maja letos kljub temu udeležila proslave, na kateri so bili šolarji oblečeni v partizane in ni manjkalo simbolov totalitarnega komunističnega režima, je na novinarski konferenci še enkrat znova zatrdila, da delo na pravosodnem ministrstvu pod njenim vodstvom dobro poteka, pri čemer je izpostavila dobro sodelovanje z vsemi pravosodnimi deležniki. Realna slika pa je popolnoma drugačna. To potrjuje katastrofalno stanje v slovenskem pravosodnem sistemu, ki se vleče že več let in ga Katićeva očitno ne zna odpraviti. Sodstvo je tako predvsem po njeni zaslugi še naprej povsem pod nadzorom globoke države, ki ga izkorišča za obračune z najrazličnejšimi osebami, katerih delovanje in izjave ji niso všeč. Omenimo samo primera Novič in Patria ter serijo političnih sodnih procesov proti nekdanjemu mariborskemu županu Francu Kanglerju, ki jih je bilo že več kot 20 in so padli vsi po vrsti.

Andreja Katič in Jernej Pikalo (Foto: STA)

Pikalo ni izpolnil obljube o odpravil neustavnega stanja glede financiranja javno veljavnih programov v osnovnih šolah
Tudi Pikalo ob prvi obletnici svojega ministrovanja v Šarčevi vladi ni podal realne slike situacije. Kot edini stvari, s katerimi je nezadovoljen, je namreč izpostavil nove kapacitete v študentskih domovih in uvajanje brezplačnega vrtca, kjer se aktivnosti izvajajo prepočasi. Pri tem pa je popolnoma pozabil na svojo največjo obljubo, da bo do 1. septembra letos odpravil neustavno stanje glede financiranja javno veljavnih programov v osnovnih šolah, ki je prav tako ni izpolnil. V novem šolskem letu se bo tako omenjeno neustavno stanje nadaljevalo. To pa ne čudi, saj si minister že od samega začetka svojega mandata vidno prizadeva, da bi kar najbolj škodoval zasebnim pobudam v slovenskem šolstvu, ki niso po okusu globoke države. Tako je državnem zboru celo predlagal v potrditev neustaven zakon o financiranju zasebnega osnovnega šolstva, ki ne bi odpravil diskriminacije otrok v zasebnih šolah, ampak le povečeval segregacijo teh otrok zaradi ideoloških predsodkov. Na koncu je bil Pikalov zakon po vetu državnega sveta tudi v državnem zboru zavrnjen. Odločba ustavnega sodišča iz leta 2014, ki narekuje popolno financiranje javno veljavnih programov v vseh osnovnih šolah, ne glede na to, kdo je ustanovitelj, tako še naprej ostaja neizpolnjena. Ob nadaljevanju Pikalovega načina dela pa bo tako verjetno ostalo še naprej, saj je že večkrat dokazal, da so zanj otroci, ki obiskujejo zasebne osnovne šole, in njihovi starši pač drugorazredni državljani.

Predlog novega medijskega zakona uvaja inšpektorat za obračunavanje z vsemi mediji, ki ne pišejo po željah globoke države
Podobno kot ostala dva ministra iz vrst SD se je hvalisal tudi Poznić, ki je poudaril, da je poglavitna pozornost na kulturnem ministrstvu na uvajanju novih sintagem, kot so virtualizacija, digitalizacija in umetna inteligenca, v kulturi in družbi nasploh. Ob tem pa je le bežno omenil, da se ravno zaključuje obravnava spremenjene medijske zakonodaje. Ravno medijski zakon je bil že ob njegovem ustoličenju za kulturnega ministra marca letos označen za eno njegovih glavnih nalog. In to kljub temu, da je bilo že takrat jasno, da za to nima prepotrebnih kompetenc. Akademski kipar, ki ima izkušnje le z desetletjem vodenja občinskega zavoda Delavski dom v Trbovljah, namreč zagotovo nima dovolj izkušenj, da bi pripravil uravnotežen medijski zakon. Številni poznavalci so tako že ob nastopu njegove funkcije menili, da bo z omenjenim zakonom poskušal predvsem onesposobiti opozicijske medije, kot sta Demokracija in Nova24TV, saj za takšna politična obračunavanja delovne izkušnje in izobrazba pač niso potrebne niti ne pomembne. Strahovi so se uresničili. Predlog namreč predvideva tako imenovani medijski inšpektorat, ki bo glavno orožje, s katerim bo globoka država obračunavala z vsemi mediji, ki pišejo svobodno in ne izključno v skladu z levičarskimi idejami. Teren za diskriminatorni Poznićev medijski zakon ob tem že pripravlja tudi vrhovno sodišče pod vodstvom Damijana Florjančiča. To je v precedenčni sodbi v primeru sovražnega govora proti Romom v komentarjih na spletni strani Radia Krka ocenilo, da je bilo dosedanje razumevanje kaznivega sovražnega govora preozko, ter s tem povozilo dozdajšnjo prakso vrhovnega tožilstva glede pregona tega prestopka.

Damijan Florjančič (Foto: STA)

Rajko Golob