fbpx

Kaj takšnega je možno samo na slovenskih sodiščih: Tihotapila migrante in bila pri tem zalotena, a vseeno ostala nekaznovana!?

Fotografija je simbolična. Foto: Moja-Dolenjska

Neverjetnim in mnogokrat nepredstavljivim odločitvam slovenskih sodišč ni videti konca. Do zadnje v vrsti mnogih je prišlo na ljubljanskem okrožnem sodišču, ki je oprostilo dva tuja državljana, ki ju je Slovenska policija zalotila pri tihotapljenju petih ilegalnih migrantov. Omenjeno je po mnenju poslanca SDS mag. Branka Grimsa paradoksalno, sploh v kontekstu, da so na drugi strani slovenski državljani marsikdaj kaznovani že samo zaradi medsosedske pomoči, ki je v skladu s slovensko tradicijo.

47-letnega Maročana Rachida El Fannija in 39-letno Tunizijko Hendo Gmati so po poročanju Dnevnika v začetku maja so v Travniku policisti ustavili, ko sta z vozilom znamke Renault v smeri proti Sodražici prevažala pet ilegalnih prebežnikov iz Tunizije, Maroka in Libije. Preiskava je pokazala, da je El Fanni opravljal delo voznika, Gmatijeva pa je bila tista, ki se je s tujci dogovorila o podrobnostih prevoza. Posledično so dvojico obtožili kaznivega dejanja prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države v tako imenovani kvalificirani obliki. Ob tem je bilo pomembno tudi dejstvo, da sta El Fanni in Gmatijeva, oba s stalnim prebivališčem v Italiji, dva begunca skrila v prtljažnik. S tem sta namreč ogrožala njuno zdravje in življenje, za kar je zagrožena osemletna zaporna in denarna kazen.

https://twitter.com/Max970/status/1167706056656642050

Vse to pa očitno ni bilo dovolj, da bi bila tihotapca kaznovana za svoje kriminalno dejanje. Na ljubljanskem okrožnem sodišču so ju namreč oprostili, zdaj pa čakata še na odločitev višjih sodnikov. Sodnik Marjan Pogačnik je po kratkem postopku razsodil, da jima že osnovno kaznivo dejanje prepovedanega prehajanja meje ali državnega ozemlja ni dokazano, zaradi česar o ogrožanju zdravja prebežnikov sploh ni razsojal. Svojo odločitev je pri tem obrazložil s tem, da je kaznivo le ukvarjanje z nezakonitim spravljanjem tujcev na slovensko ozemlje, prevoz po njem ali pomoč pri skrivanju, ne pa tudi enkratno tovrstno dejanje. V sodbi je Pogačnik poudaril, da tožilstvo obdolžencema ni uspelo dokazati ukvarjanja s prevozi. Za to bi namreč po njegovo moralo navesti “konkretne okoliščine, zaznavne v zunanjem svetu, ki bi sodišču omogočile opraviti presojo, ali je zakonski znak ukvarjanja s prevozi izkazan ali ne.” Ob tem velja poudariti, da je kaznivo tudi, če je tihotapljenje opravljeno za plačilo, a tega Maročanu in Tunizijki tožilstvo prav tako ni očitalo.

Marjan Pogačnik (Foto: STA)

Opis ravnanj obdolžencev dokazuje, da je šlo za ukvarjanje s prevozi tujcev
Tožilka Petra Lavrič se je na Pogačnikovo odločitev že odzvala. V pritožbi na višje sodišče je zapisala, da tožilstvo res ni izrecno navedlo, da se obdolženca ukvarjata s tihotapljenjem, a da to izhaja iz opisa njunih ravnanj. Po njeno je namreč že iz slednjega povsem jasno, da sta Maročan in Tunizijka prevažala pet tujcev, s katerimi sta se o prevozu vnaprej dogovorila. Ob tem je omenila tudi sodbo vrhovnega sodišča z julija letos, ki je v podobnem primeru zaključilo, da se na podlagi natančnega opisa, za koliko tujcev je šlo ter na kakšen način in kje po Sloveniji so jih prevažali, lahko sklepa, da je šlo za tako imenovano ukvarjanje s prevozi tujcev po ozemlju Republike Slovenije.

Grims: Primer dokazuje drugorazrednost slovenskih državljanov v primerjavi s tujci
Omenjena odločitev je še toliko bolj neverjetna, ker v večini podobnih primerov, ki jih je v zadnjem času zaradi invazije ilegalnih migrantov ogromno, sodišča tujce tudi sicer obsodijo in jim pri tem izrekajo zaporne kazni, stranske denarne kazni ali celo izgon z ozemlja Republike Slovenije. Ob tem poslanec SDS mag. Branko Grims opozarja, da ta primer kaže na veliko drugorazrednost slovenskih državljanov v primerjavi s tujci, tako ilegalnimi migranti kot njihovimi tihotapci. V navezavi na slednje navaja paradoks, da živimo v državi, kjer je slovenski državljan v primeru, da pomaga sosedu prekriti streho, da ne bi nastala dodatna škoda, kaznovan s 1000 evri, medtem pa je tujec, ki tihotapi ilegalne migrante preko naše meje z očitnim namenom, da povzroči škodo, ki jo bodo krili slovenski davkoplačevalci, oproščen, saj tovrstna pomoč naj ne bi bila kaznivo dejanje. Ob tem Grims dodaja: “To pomeni, da se vzpostavlja sistem, v katerem vlada financira nevladnike, ki spodbujajo ilegalne migrante pri vdorih preko meja Republike Slovenije in jim po tem še pomagajo. Ob tem pa vlada ne zavaruje ustrezno slovenske meje, če pa se koga ujame, pa se tihotapce na sodišču oprosti. To pomeni, da živimo v državi realnega socializma. Pri slednjem gre za sistem, vzpostavljen od kriminalcev, v korist kriminalcev in v škodo vsem poštenim državljanom in državljankam/…/Pravosodje, ki tako ravna, vlada, ki tako ravna, nevladne organizacije, ki tako ravnajo, in vsi tisti, ki jih podpirajo oziroma volijo, so torej tisti, ki dejansko uničujejo Slovenijo. Uničujejo njen razvoj, njeno varnost, njeno prihodnost.”

Branko Grims (Foto: STA)

Rajko Golob