Sramota: Kučanov izbranec za načelnika Generalštaba SV, Franc Koračin, padel na izpitu iz angleščine, zato ne more na izobraževanje v ZDA

Foto: SV.

Poslanska skupina SDS že dlje časa opozarja, da je bil v čin brigadirja Slovenske vojske (SV) pred časom povišan tudi polkovnik Franc Koračin, ki pa ni imel ustreznih kompetenc za ta naziv. Pri imenovanjih in povišanjih v vseh oboroženih silah so namreč kompetence izjemno pomemben dejavnik, zato tudi v SV veljajo stroga kompetenčna merila. Med drugim velja, da mora posameznik obvladati vsaj enega od dveh uradnih jezikov zveze Nato in da je pridobil prepotrebne izkušnje na misiji ali delu v tujini. Toda po naših informacijah, o čemer so še pred njegovim povišanjem poročali nekateri slovenski mediji, Franc Koračin ni izpolnjeval teh pogojev, saj naj ne bi znal dovolj dobro niti angleškega niti francoskega jezika, prav tako so mu očitali, da se nikoli ni udeležil mednarodne misije in operacije. Nedavno je padel na izpitu iz angleščine, vseeno pa ga strici iz ozadja vidijo kot naslednika na položaju načelnika Generalštaba SV.

Naj spomnimo. Brigadir Franc Koračin je poveljnik 72. brigade SV, ki je vojaška formacija slovenske vojske in je nastanjena v vojašnici generala Rudolfa Maistra v Mariboru. Od obeh brigad Slovenske vojske (druga je 1. brigada) je 72. brigada največja enota Slovenske vojske po številu enot. Brigada je bila sicer ustanovljena septembra leta 1992 in od takrat doživela dve večji reorganizaciji; leta 1996, ko je brigada dobila dva nova učna bataljona pehote, leta 2003 pa je pridobila še dva oklepna bataljona.

Preberite še: Kučan se spet hvali, kako težko je bilo osvoboditi Slovenijo – jasno, če je pa on najbolj oviral proces!

72. brigada je taktična enota SV in zagotavlja zmogljivosti pehote. Namenjena je izvajanju ofenzivnih, stabilizacijskih, defenzivnih, podpornih in prehodnih načinov delovanj v vseh geografskih in vremenskih pogojih s ciljem vezanja ter uničenja sovražnika, kar je zapisano tudi na njeni uradni spletni strani.

Sestavljajo jo Poveljstvo brigade, ki poveljuje enotam v sestavi brigade, in je odgovorno za pripravljenost ter usposobljenost podrejenih enot, 20. pehotni polk, 74. pehotni polk, Teritorialni polk in Rodovski bataljon, ki ga sestavljajo Baterija za ognjeno podporo, Četa za JRKBO, Inženirska četa, Lahka raketna baterija ZO, Obveščevalno-izvidniška četa, Četa vojaške policije, Četa za zveze in Protioklepna četa.

Kadrovska politika SD mimo predpisov: Koračina na položaj imenoval Janko Veber
Vse lepo in prav, če ne bi bil njen poveljnik, brigadir Franc Koračin, na ta položaj imenovan na zelo sporen način. To odločitev je sprejel Janko Veber, nekdanji Cerarjev minister za obrambo, ki je v čin brigadirja Slovenske vojske (SV) leta 2015 povišal kar štiri polkovnike, med njimi tudi Koračina. Zaradi pomanjkljivih kompetenc to verjetno ne bi smel postati, a za Socialne demokrate to očitno ne predstavlja težave, da ne bi izvajali svoje nasilne kadrovske politike na področju slovenske obrambe, katere edini cilj je očitno že poltretje desetletje njena slabitev.

Tako MORS kot SV sta sicer sleherno informacijo, ki je v javnost pricurljala o pomanjkljivih kompetencah brigadirja Koračina, odločno zanikala, po njihovem naj bi imel veljavni STANAG 2 iz znanja angleškega jezika. Ker pa je bil aktiven udeleženec vojne za samostojno Slovenijo, je po mnenju MORS na ta način nadomestil udeležbo v mednarodni operaciji ali misiji kot kriterij izpolnjevanja pogojev za povišanje. S činom polkovnika je bil tako od junija 2013 razporejen na dolžnost, za katero se zahteva čin brigadirja.

Toda Koračinovo znanje angleščine ostaja vprašljivo. Po naših informacijah namreč je to čista izmišljotina, po hodniki Državnega zbora se namreč govori, da brigadir ne pozna niti osnov. Osramotil naj bi se tudi na nedavni skupni vojaški vaji z Američani v Cerkljah, ko ni znal v angleščini pravilno izgovoriti niti naziva polkovnik (colonel).

Brigadirja se pripravlja za načelnika generalštaba, podpirata ga Kučan in Lipič
Ne čudi niti, da je bil za svoje delo zadnja leta vsakič ocenjen z odlično oceno, saj so ga na ta način lahko lažje povišali v čin brigadirja, pa čeprav znova mimo vseh predpisov in pravil. In zakaj se Koračina tako potiska v ospredje? Po naših preverjenih informacijah je namreč eden od glavnih favoritov generala Ladislava Lipiča in Milana Kučana za imenovanje na položaj načelnika Generalštaba Slovenske vojske.

Ravno zato so ga želeli na GŠ poslati na generalštabni tečaj v ZDA, kjer bi ga usposobili za naslednika Andreja Ostermana, a ker je bil eden izmed pogojev tudi dobro znanje angleščine, je moral brigadir še na jezikovni tečaj. Po naših informacijah ni obiskoval zgolj enega, temveč več različnih tečajev, nobenega pa ni končal. Po naših informacijah je na izpitu zadnjič padel februarja, čeprav je tečaj v Mariboru na takmajšnji kadetnici, šoli za častnike, obiskoval dobra dva meseca. Težave mu je predstavljal že enostavnejši slušni del izpita, kjer bi moral samo pravilno obkroževati prav (true) in narobe (false). To seveda pomeni, da Koračin nikakor ne more na izobraževanje v ZDA.

To, da mu kot poveljniku 72. brigade ni uspelo opraviti zahtevanega izpita iz angleščine, je vsekakor sramoten pripetljaj in še en dokaz zgrešene kadrovske politike pri SD. Ker gre za njihovega človeka, ki je za nameček še izbranec vplivnih stricev iz ozadja, ki nadzirajo in si lastijo slovensko vojsko, se lahko upravičeno vprašamo, kako bodo na MORS tokrat pojasnili svoje odločitve.

S pristojnega ministrstva za obrambo smo sicer dobili potrditev, da Koračin zahtevanega izpita iz angleškega jezika ni prestal, zato bojda ni več med kandidati za načelnika Generalštaba SV. Vojska ima tako očitno že novega kandidata, ki bo potoval na izobraževanje v ZDA, a njegovega imena niso želeli razkriti.

L. S.