fbpx

Sramota za pravno državo – nekaj res ima tale naš Zoki, da so uničili dokaze zoper njega

Zoran Janković (foto: STA)

Ljubljansko višje sodišče je zavrnilo pritožbo Specializiranega državnega tožilstva na odločitev preiskovalne sodnice o izločitvi dokazov, ki jih je tožilstvo pridobilo s prisluškovanjem ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću, je potrdil Jankovićev zagovornik Janez Koščak. Odvetnik tako pričakuje, da bo zahteva za preiskavo zavrnjena. Slovenska pravna država očitno deluje po dvojnih merilih in bo s tem primerom še dodatno vlila nezaupanje v slovenski pravosodni sistem.

Jankovićev odvetnik je torej potrdil neuradne informacije Dela, da je višje sodišče pritožbo tožilke Blanke Žgajnar v t. i. zadevi farmacevtka zavrnilo, in pojasnil, da je odločitev pravnomočna in nanjo pritožba ni več mogoča.

Tožilstvo tako v zahtevi za preiskavo ne sme uporabiti gradiva, ki je bilo pridobljeno s prikritimi preiskovalnimi ukrepi, po Koščakovih besedah so zdaj ti dokazi tudi fizično odstranjeni iz spisa. Ker tako v zahtevi za preiskavo ostaja le še predlog za zaslišanje obdolženca in domnevne oškodovanke, Jankovićev zagovornik ne verjame, da bo tožilstvo vztrajalo pri zahtevi za preiskavo oziroma bo zahteva zavrnjena.

Če si del Kučanove mafijske falange, se ti ne zgodi nič!
Preiskovalna sodnica je sicer odredila izločitev in uničenje dokazov, ki jih je tožilstvo pridobilo s prisluškovanjem, na predlog Jankovićevega zagovornika. Kot je pojasnil Koščak, je namreč sledila njegovemu mnenju, da je tožilka za pol leta zamudila rok za vložitev zahteve za preiskavo. Ljubljanskemu županu so sicer kriminalisti prisluškovali od 18. aprila 2014 do 18. oktobra 2014. Zaradi sumov, da naj bi od farmacevtke zahteval spolne usluge v zameno za redno zaposlitev v ljubljanskem Javnem zavodu Lekarna Ljubljana, so kriminalisti nato 17. decembra 2015 na Mestni občini Ljubljana in v prostorih Lekarne Ljubljana izvedli hišni preiskavi. Policija je zaradi suma kaznivega dejanja sprejemanja koristi za nezakonito posredovanje 15. septembra lani specializiranemu tožilstvu podala kazensko ovadbo, državna tožilka pa je zahtevo za preiskavo zaradi kaznivega dejanja jemanja podkupnine podala 21. marca letos.

Jankovićev zagovornik je nato 25. maja letos vložil predlog za izločitev dokazov, v katerem je zapisal, da se je rok, v katerem bi moralo tožilstvo začeti kazenski pregon, iztekel oktobra 2016. Zahteva za preiskavo, ki je bila vložena aprila letos, je tako po navedbah zagovornika vložena več mesecev po poteku zakonskega roka.

Na tožilstvu so sicer že po odločitvi preiskovalne sodnice opozorili, da bi sodna praksa, kot jo nakazuje ta primer, bistveno otežila njihovo delo, na ministrstvu za pravosodje pa so napovedali tudi razmislek o spremembi zakonodaje, poroča STA.

Izkoristil je stisko nemočne ženske
Kazenska ovadba Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) razkriva, da je Zoran Janković julija 2014 izsiljeval farmacevtko s spolnimi odnosi, v zameno pa ji je bil pripravljen urediti zaposlitev za nedoločen čas v Lekarni Ljubljana. Farmacevtka je nato dvakrat tudi podlegla njegovim pritiskom, razkriva kazenska ovadba, ki so jo pridobili na spletnem portalu Podcrto z zahtevo po dostopu do informacij javnega značaja. Kazenska ovadba tako razkriva izkoriščevalski odnos župana do ženske v stiski, ki je bila v obravnavanem obdobju v postopku ločitve, skrbela je za dva otroka, poleg tega ji je grozilo, da bo izgubila stanovanje. Kaj bi torej lahko storila? Prepričana je bila, da bi lahko rešila svoj stanovanjski problem s posojilom za nakup stanovanja, saj če ne bi imela strehe nad glavo, bi ji socialna služba zagotovo potrkala na vrata zaradi skrbništva nad otrokoma, vendar pa so jo na banki zavrnili, ker ni imela pogodbe za nedoločen čas. Stisko nemočne ženske je izkoristil župan Janković in ji uredil zaposlitev tako, da je naročil Marjanu Sedeju, direktorju Javnega zavoda Lekarna Ljubljana, naj omenjeno farmacevtko zaposlijo za nedoločen čas. A ne zastonj …

Spolne usluge od nje sprejel kar v svoji pisarni
Omenjeni spletni portal razkriva, da je 8. julija farmacevtka poslala županu SMS-sporočilo: “Pozdravljen gospod župan! Spet nujno potrebujem vašo pomoč…prosim kdaj se lahko oglasim pri vas? Lp.” Janković ni dolgo odlašal – po prisluhih sodeč jo je poklical nazaj še isto minuto. Dogovorila sta se, da se dobita v Jankovićevi pisarni na Magistratu še isti večer, kjer bi mu “predstavila svoj problem”, torej, da je v ločitvenem postopku in da je ostala brez stanovanja. Do srečanja je tudi prišlo, v ovadbi pa piše, da je nato Zoran Janković “v nadaljevanju njunega srečanja zahteval od farmacevtke obljubo spolnega odnosa, ker bo poskrbel, da se bo zaposlila v JZ Lekarna Ljubljana za nedoločen čas, obljubil ji je tudi, da ji bo pomagal pri ureditvi stanovanja”.

Prišel je k njej v poznih nočnih urah
Vendar pa je očitno, da se Janković ni zadovoljil le z enkratno uslugo. Po prvem sestanku sta namreč pogosto govorila po telefonu, pogovarjala naj bi se predvsem o delovnem mestu v Lekarni Ljubljana in o stanovanjskem problemu. V ovadbi NPU piše, da ji je med pogovori “Janković večkrat povedal, da se želi z njo še sestati, da je za njegove usluge potem ona na vrsti, da jih vrne na način, kot si jih on želi, torej s seksom.” Župan je nato obiskal farmacevtko 28. julija 2014 v poznih nočnih urah.

Farmacevtka je odlašala in prestavljala “sestanek”, očitno se z Jankovićem ni želela sestati
A kot rečeno, Jankovićeve usluge niso bile zastonj … Ko je vse uredil je namreč farmacevtko opomnil, da je zdaj na potezi ona in da že ve, kaj mora storiti. Srečanja z njim si več kot očitno ni želela, zato mu je predlagala, da ga bo poklicala, ko bo podpisala pogodbo o zaposlitvi. Janković pa ji je odvrnil, naj naredi kakor hoče in da bo pogodbo podpisala še v tistem mesecu, poroča Podcrto. Policijska ovadba razkriva, da je v tem pogovoru Janković spet zahteval spolni odnos, in sicer je farmacevtki v telefonskem klicu dejal: “Sej sem ti reku. Tist kar sem oblubu takrat a.. sem nardiv, zdej pač si ti na potezi.” Kriminalisti so v ovadbi zapisali, da “utemeljeno sklepamo, da gre za spolni odnos”.

C. Š.