Stari starši so zakon! Naj to spoštuje tudi zakon!

(Foto: STA)

“Pri zbiranju podpisov ne gre za politiko. Gre za ljubezen. Vabim vse državljanke in državljane, da množično oddamo podpis,” je na novinarski konferenci v Slovenj Gradcu povedal Aleš Primc, s katero Gibanje za otroke in družine.si začenja zbiranje podpisov za človekove pravice vnukov in spoštovanje starih staršev.

Predstavniki Gibanja za otroke in družine.si. bodo pred upravnimi enotami v Sloveniji zbirali podpise za človekove pravice vnukov ter pomen in spoštovanje starih staršev, proti neupravičenemu državnemu odvzemu otrok in vnukov, za možnost, da bi lahko stari starši posvojili svoje vnuke in da bi socialne službe delale pravično in v skladu z zakoni.

V Gibanju so prepričani, da bodo podpise zbrali že v tem tednu
Za zbiranje podpisov imajo v Gibanju za otroke in družine.si na voljo 60 dni, vendar so prepričani, da jim bo uspelo že v prvem tednu. “Imamo veliko stojnic, kjer je veliko naših prostovoljcev,” je povedala Metka Zevnik, medtem pa Franci Donko poudarja: “Odzivi ljudi so zelo dobri. Verjamem, da je to naša skupna pobuda pod katero se Slovenci lahko združimo.”

(Foto: STA)

(Foto: STA)

Kaj nov zakon prinaša?
1. Stari starši bodo lahko prevzeli skrb za vnuka in ga tudi posvojili v primeru, da otrok ostane brez staršev; seveda, če bodo pri močeh in bodo to želeli ter bo to najboljše za otroka.

2. Pristojni organ bo moral pri imenovanju skrbnika upoštevati poslednjo voljo enega ali obeh staršev, če sta jo izrazila v obliki notarskega zapisa ali na kakšen drugačen nedvoumen način. Sprememba zakona predvideva tudi, da se pri določitvi skrbnika za otroka, če se staršema kaj zgodi, upošteva želje in predloge njegovih starih staršev, če je to v korist otroka. (Te rešitve temeljijo na t.i. načelu nepretrganost otrokove vzgoje, ki ga določa Konvencija o otrokovih pravicah (3. točka 20. člena)).

3. Zaradi varovanja otrokove koristi se staršem, ki so zaradi storitve kaznivega dejanja hujših telesnih poškodb v družini, uboja ali umora zakonca, oziroma partnerja, svojega otroka ali otrokovih starih staršev, nemudoma odvzame roditeljska pravica. Nevzdržno je, da taki starši iz zapora uveljavljajo roditeljsko pravico in s tem določajo življenje otrok, ki so jim prizadejali tako hudo krivico (kot npr. v t i. velenjskem primeru).

Stari starši so zakon! Naj to spoštuje tudi zakon! 1

NAVODILA ZA ODDAJO PODPISA

Kje oddam podpis podpore?
Na upravnih enotah ali krajevnih uradih v njihovem poslovnem času. (Bolj vešči računalnika lahko oddate podpis s certifikatom v računalniški obliki.) Upravne enote imajo praviloma poslovni čas vsak delovni dan od 8.00 do 15.00, razen v sredo, ko delajo do 17.00, in v petek, ko delajo do 13.00. Krajevni uradi delujejo zelo različno, zato se o njihovem delovanju posebej pozanimajte. Na uradu bodo obrazec potrdili, nato vam ga bodo vrnili. Podpisan in potrjen obrazec oddajte na stojnici Gibanja za otroke in družine.si. Zaradi možnih zlorab podpisanega obrazca ne dajajte drugim ljudem, ki bi vas zanj morebiti prosili v bližini upravne enote ali krajevnega urada.

Kaj, če pred upravno enoto ne bo stojnice Gibanja za otroke in družine.si?
V tem primeru podpisan in na upravni enoti potrjen obrazec čim prej pošljite po navadni pošti na naslov: Gibanje za otroke in družine.si, p.p 2056, 1001 Ljubljana.

Kako izpolnim obrazec?
– S seboj imejte veljaven osebni dokument: osebno izkaznico, potni list ali vozniško dovoljenje.
– S čitljivimi, velikimi tiskanimi črkami izpolnite osebne podatke na obrazcu. Posebej bodite pozorni, da boste zapisali podatke, ki so navedeni na vaših uradnih dokumentih (npr. uradno osebno ime). Pomembno: Obrazec morate podpisati vpričo uradnika.
– Oddaja podpisa podpore je brezplačna.

Obrazec natisnite, izpolnite, overite na upravni enoti ter oddajte na stojnici Gibanja za otroke in družine.si ali pošljite na naslov Gibanje za otroke in družine.si, p.p. 2056, 1001 Ljubljana. Računalniško vešči lahko oddate podpis s certifikatom v el. obliki (že od. 1. septembra naprej).

J.F.