fbpx

Starši šokirani: Brežiški vrtec vabi k vpisu v kar sedmih jezikih

Starši, ki so včeraj pripeljali svoje otroke v vrtec Brežice, so obnemeli, ko so videli, da je vabilo za vpis otrok v vrtec napisano v kar sedmih jezikih. 

Vrtec Brežice se očitno požvižga na določbo 11. člena Ustave RS, da je uradni jezik v Sloveniji slovenščina, razen na območjih italijanske in madžarske narodne skupnosti. Smerokaz za starše, ki so prišli svoje otroke vpisati v vrtec, so opremili z napisom v kar sedmih različnih jezikih, zato so nam številni jezni Brežičani poslali prošnjo za objavo “tega sramotnega lista papirja”.

Ker je vrtec javna ustanova, je tovrstno početje zelo vprašljivo z vidika ustavnega reda, vse več pa je podatkov, da so navodila za večjezičnost vrtcev in ostalih javnih zavodov dobili kar iz državnega vrha. Za pojasnila smo prosili ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, odgovore na poslana vprašanja še čakamo.

Po principu Jasne Murgel
Vse bolj izgleda, da so javne ustanove kar posvojile besede poslanke SMC Jasne Murgel, ki je dejala, da bi morali v Sloveniji v Parlamentu imeti še predstavnike manjšin, ki prihajajo iz Balkana. Torej predstavnika hrvaške, srbske, albanske, makedonske, bosanske, itd., narodne skupnosti. Vabilo na vpis v vrtec je katastrofalna kršitev ustavnega reda in sporoča, da se v tej državi javne institucije požvižgajo na obstoječi pravni red. Seveda pa je to popolnoma razumljivo. Kakršna vlada, takšni ljudje. Vlada Mira Cerarja pa ima v svoji “knjigi spominov” napisanih že kar nekaj kršitev zakonov. Ne pozabimo, da ministrica za šolstvo Maja Makovec Brenčič že 2 leti zavestno krši ustavno odločbo, a zgodi pa se nič. Vsi ostajajo na svojih stolčkih.

Vodstvo vrtca v Brežicah je spregledalo še eno pomembno točko. Slovenščina ni samo uradni ampak je tudi uradovalni jezik v Sloveniji, kar pomeni, da morajo vse javne institucije (in tudi vsi drugi) opravljati svoje naloge v slovenskem jeziku. Ampak ker je multi-kulti očitno zelo popularen se nekateri na Ustavo in zakone pač požvižgajo. V vsaki normalni državi bi moral ravnatelj oziroma ravnateljica vrtca odgovarjati, a pri nas se najbrž, tako kot običajno, ne bo nikomur skrivil niti las na glavi. 

M. P.