fbpx

Stavka zdravnikov se nadaljuje. Vlada nima kaj pokazati v smeri v smeri izboljšanja zdravstva

Foto: STA

V sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Fides zanikajo trditve ministrice Kolar Celarčeve, da imajo zdravniki spet nove zahteve. Zahteve so stare, vlada pa se z ministrico Kolar Celarčevo na čelu, na vse načine spreneveda, pravijo v Fidesu.

Predsednik Fidesa Konrad Kuštrin je poudaril, da teče 49 dan odkar so zdravniki predlagali izstop iz enotnega plačnega sistema v javnem sektorju. Zdravniki so prepričani, da ni mogoče spreminjati plač, ne da bi odstopili od obstoječega plačnega sistema. Ta je slabo pripravljen, predvsem pa se sami v njem ne vidijo. Kuštrin je dodal: “To je popolnoma socialističen sistem, ki tu ne gre skupaj na noben način. Različne poklicne skupine so povezane skupaj, da se ne da nič premakniti.”

Ministrica želi bolnike naperiti proti zdravnikom
Kot je še povedal predsednik sindikata Fides, so se vlada in zdravniki uskladili glede normativov in standardov ter glede tega, kdaj lahko zdravnik zaradi prenatrpanosti odslovi pacienta. To je, ko preseže 30 odstotkov standarda. Izjave ministrice Milojke Kolar Celarc, vlade in nekaterih medijev, da bodo pacienti ostali pred zaprtimi vrati, pa je za Kuštrina zloraba vseh dogovorov. Ministrica, po mnenju zdravnikov, želi ustvariti razdor med bolniki in zdravniki, kar je nedopustno, še posebno po dogodkih v Izolski bolnišnici.

Stavka zdravnikov se nadaljuje 1

Slovensko zdravstvo je odvisno od političnih struktur
Vlada o zdravniški problematiki in o zdravstvu razpravlja, ne da bi se posvetovala s strokovnim sektorjem, kar zdravniki so, ampak se zanaša na politične strukture, ki jih je sama imenovala. Pri Fidesu so kritični do ministrice in predsednika vlade Cerarja za katerega pravijo, da ne ve, kaj se v slovenskem zdravstvenem sistemu dogaja.

Korupcija in lobiji so del sistema
Večina pacientov je zadovoljna z zdravstvenimi storitvami, ni pa zadovoljna s sistemom, pravijo pri Fidesu in poudarjajo, da so vlado opozarjali tudi na korupcijo v zdravstvu in predlagali načine kako jo preprečiti. Vedno pa so naleteli na gluha ušesa. Opozorili so tudi na problem presežka diplomiranih medicinskih sester, za katerega so krivi lobiji in fakultete, ki tu vidijo svoj zaslužek. Tisti, ki v zdravstvu delajo pa se sprašujejo, kdo bo paciente negoval. Problem dodatnega dela pri drugem delodajalcu je prav tako na začetni stopnji pogajanj. Vlada namreč hoče vsiliti mišljenja, da so zdravniki pogoltni na denar, a je delo pri drugem delodajalcu ponavadi zelo dobrodošlo v okoljih, kjer na določenih področjih primanjkuje zdravnikov.

Aleksandra Jug