fbpx

Število covid hospitaliziranih se bliža številki tisoč, Stevanović pa stopinjah SD vabi na protest in zahteva šolo brez mask in testiranja

Tovrstni shodi ne pomagajo pri obvladovanju epidemije. (Foto: STA)

V četrtek je bilo opravljenih 9118 PCR-testov, od katerih je bilo 3431 takih, ki so bili pozitivni. Delež pozitivnih testov je tako znašal 37,6 odstotka. V državi naj bi imeli 40.869 aktivnih primerov okužb, ocenjuje NIJZ. Štirinajstdnevno povprečje števila potrjenih okužb na 100 tisoč prebivalcev znaša 1938, kar je 44 več kot dan prej. Najmlajši bolnik na intenzivni negi ima 28 let, najmlajši bolnik, ki je hospitaliziran, pa 23 let. Kljub temu, da je več kot očitno, da so številke okuženih še naprej visoke, stanje v bolnišnicah pa resno, to očitno ne moti stranke Resni.ca, katere predsednik je Zoran Stevanović. Ta namreč nagovarja ljudi, naj se v sredo udeležijo protesta za otroke, pred hramom demokracije. 

V samem uvodu poudarjajo, kako so dali režimu, ki ga označujejo kot kriminalnega, rok do današnjega dne, da pustijo naše otroke pri miru. “Kriminalci kot Kriminalci pač niso reagirali! Ljudje, pokažimo jim, da nam NI vseeno za otroke! Dovolite Vašim otrokom, da bodo otroci in ne zamorci bolnih umov, ker se boste čez 10-15 let prisiljeni soočiti s temi istimi otroki. Točneje, s tistim, kar boste s svojo pasivnostjo in nereagiranjem ustvarili. Moč in svoboda ljudstvu!” poudarjajo.

S svojim obnašanjem Zoran Stevanović in njegovi somišljeniki, ki so del stranke Resni.ca, dokazujejo, da jim je prav malo mar za preprečevanje širjenja okužb in za to, da zdravniki in medicinske sestre pregovarjajo, ljudje pa umirajo. Na resnost razmer je ob včerajšnjem obisku Klinike Golnik vnovič opomnil minister za zdravje Janez Poklukar, ki je dejal da je število hospitaliziranih vnovič naraslo, zaradi česar so bolnišnice primorane povečevati posteljne kapacitete na covidnih oddelkih.

Foto: Facebook stranke Resni.ca

V četrtek zjutraj je bilo po besedah Poklukarja 212 bolnikov s covidom-19 v enotah intenzivne terapije. Iz tega razloga je bil sprejet dogovor, da se kapacitete intenzivnih postelj povečajo z 213 na 234 postelj. Na račun povečanega pritiska na  na navadne postelje za covidne bolnike tudi te kapacitete povečali s 750 na 837 postelj. “S temi posteljami verjamemo, da ne bomo zdržali do ponedeljka, tako da bo že v petek naslednji koordinacijski sestanek covidnih bolnišnic, kjer se bomo dogovorili o nadaljnjem širjenju kapacitet, da bomo zdržali preko vikenda,” je po poročanju STA dejal Poklukar.

Petkovi in sredini protesti ob odsotnosti kritike celotnega dela politike
Navkljub kritičnim razmeram v bolnišnicah nas danes v Ljubljani čaka protivladni protest, na katerega vabi Protestna ljudska skupščina in 50 civilno družbenih organizacij. Še posebej žalostno pa je, da je nanj pozvala celo dr. Brigita Skela Savič, ki je v stranki SD sodelovala na volitvah leta 2018, predstavlja namreč vrh medicinskih sester v Sloveniji. Navkljub kritikam s strani zdravstvene stroke, še posebej Strokovnega združenja izvajalcev zdravstvene in babiške nege Slovenije, ki so jo pozvali k odstopu, kritike s strani celotnega dela politike ni bilo. Kritiko bi človek pričakoval od stranke SD kot celote ali pa vsaj s strani predsednice Tanje Fajon. Tega seveda ni bilo. Se mar čudimo, da smo ta petek priča vnovičnemu protestu?

Vir: Twitter Vlada RS

Kot da pa petkov protest ne bi zadostoval, nas očitno naslednjo sredo čaka še sredin protest pred Državnim zborom RS. Vse v smeri, kot da si nekateri ne želijo, da bi se situacija umirila. Proteste namreč nekateri s pridom uporabljajo za lastno promocijo. Za Stevanovića se ve, da si nadvse želi dokopati do poslanskega stolčka. Kljub temu, da je ta sprva trdil, kako naj bi bil drugačen od vseh političnih strank in naj ne bi sodeloval z nikomer, se je kaj kmalu izkazalo, da gre za larifari, ko je priznal, da ne želi sodelovati z Janezom Janšo. Sodeloval bi torej s KUL-ovci, ki so se v času pred epidemijo izkazali kot povsem neoperativni in neučinkoviti, med drugim pa so soodgovorni, da so razmere danes tako kaotične. Pri čemer je potrebno vzeti tudi v obzir, da so bile večino časa na oblasti leve vlade. Pri vsem skupaj je najbolj žalostno, da bodo najvišjo ceno plačali spet tisti, ki si najbolj ranljivi in že tako najbolj obremenjeni.

Sara Kovač