fbpx

Število ilegalnih migrantov narašča, notranje ministrstvo pa se ponaša s samo 13 ilegalci, ki so bili vrnjeni nazaj

Slika je simbolična (Foto: Twitter)

Čeprav v Slovenijo neumorno vdirajo migranti, ki že več mesecev ilegalno vstopajo v državo preko meje s Hrvaško, na notranjem ministrstvu vztrajajo, da ni potrebe po posredovanju Frontexa v Sloveniji.

Po trditvah ministrstva za notranje zadeve naj bi Slovenja učinkovito varovala zunanjo schengensko mejo Evropske unije. Na žalost trditev ministrstva pade že ob prvem pogledu na statistiko, ki kaže, da je v Slovenijo po podatkih STA samo do aprila letos vstopilo več kot 203 odstotkov več ilegalnih migrantov kot v lanskem prvem četrtletju. Od takrat število migrantov, ki nezakonito vstopijo v državo, samo še narašča.

Bavarski notranji minister Joachim Hermann je zaradi tega v nedavnem intervjuju za Frankfurter Allgemeine Zeitung, da bi se končno ustavil pretok ilegalnih migrantov, predlagal napotitev Frontexa v Slovenijo, kjer bi pomagal ščititi slovenske meje. Temu pa nasprotujejo na notranjem ministrstvu, kjer vztrajajo, da “Slovenija učinkovito varuje zunanjo schengensko mejo Evropske unije s svojimi kadrovskimi viri ter s pomočjo pripadnikov Slovenske vojske, z začasnimi tehničnimi ovirami in drugimi ukrepi”.

Tiščanje glave v pesek
Ob tem so izpostavili, da je število vračanj s strani Avstrije “zanemarljivo”, glede na to, da je bilo število vrnjenih ilegalcev v prvem delu leta zgolj 13. Ob tem na notranjem ministrstvu pozabljajo, da to ne govori Sloveniji v prid, glede na to, da je v državo vstopilo več tisoč ilegalnih migrantov. Pozabljajo tudi, koliko jih ni bilo vrnjenih, temveč so nadaljevali pot naprej.

Ilegalni migranti v Sarajevu. (Vir: Twitter)

Otepanje pomoči Frontexa nima smisla, saj je agencija namenjena zagotavljanju učinkovitega nadzora na zunanjih mejah EU. Slovenija naj bi vzdrževala schengensko mejo, a po mnenju kritikov iz tujine, ki si želijo, da bi na pomoč prišel tudi Frontex, dela ne opravlja, kakor bi morala.

Ivan Šokić