Število migrantov, obravnavanih v azilnem domu Logatec skoraj preseglo število prebivalcev mesta

Migranti prihajajo v Logatec ob policijskem spremstvu.

Če bi poslušali le predstavnike oblasti, bi bili prepričani, da so prebivalci Logatca naravnost navdušeni nad azilnim centrom v Logatcu. Informacije, ki smo jih prejeli od naše bralke iz Logatca slikajo drugačno sliko. Migranti prihajajo v center s policijskim spremstvom, število migrantov, ki so jih lansko leto obravnavali v centru, pa skoraj presega število prebivalcev Logatca. 

“Takole nam pa turistični avtobusi dovažajo v Azilni dom Logatec vsako nedeljo. Treba plačat 2 policaja, šoferja in nadstandarden mercedesov turistični avtobus. Katastrofa in sramota,” je zapisala bralka portala.

Lani so v azilnem centru v Logatcu procesirali približno 10 tisoč migrantov, pri čemer v to število niso všteti begunci iz Ukrajine. Število je izredno visoko, še posebej če upoštevamo, da v Logatcu prebiva približno 10 tisoč ljudi. Številni od teh migrantov so azilni dom že zapustili. Slovenija je namreč tranzitna država, številni migranti so namenjeni v premožnejše države.

Na spletni strani Občine Logatec v njihovem tedenskem poročilu je zapisano, da je v Azilnem domu Logatec trenutno nameščenih 240 vlagateljev namere za mednarodno zaščito (gre za osebe, ki še niso podale prošenj), 47 prosilcev za mednarodno zaščito in 67 prosilcev za začasno zaščito in oseb s priznano začasno zaščito.

Poroznost državnih meja povzroča težave z našimi sosedami. Poostren nadzor na meji z Avstrijo je postal stalnica, politika odprtih vrat pa ohlaja odnose tudi na najvišji politični ravni, kot je bilo razvidno iz zadnjega obiska premierja Goloba na Dunaju. Več TUKAJ.

Migrante v Azilni dom v Logatcu prevažajo z nadstandardnimi avtobusi in ob policijskem spremstvu.

Migracijski val, ki ga aktivno pospešuje politika odprtih vrat, pa povzroča tudi težave na domačih tleh. Ena izmed težav je očitna preobremenjenost lokalih policistov. Kot piše naša bralka so ti ob večerih preobremenjeni. “Policije soboto in nedeljo zvečer sploh nimamo, ker jih je premalo,” zapiše v elektronskem sporočilu.

Odraščanje ob azilnem domu
Da je Slovenija postala prizorišče migracijske krize, ugotavljajo tudi najmlajši. “Imamo 2 igrišči za otroke, to spodaj je prizor, ki ga mora gledati naša mladina v centru Logatca,” je zapisala bralka.

Da se številni migranti soočajo s psihičnimi težavami, je pred meseci priznala Lea Pignar, vodja nastanitvenega centra v Logatu. “Četudi k nam pridejo v na videz super stanju, slej ko prej določene zgodbe in travme iz preteklosti izbruhnejo na plano. Ko so na varnem, se sprostijo. Nekateri se soočajo s težavami , denimo z odvisnostmi,” je povedala za Žurnal.

Za prevoze migrantov skoraj 300 tisoč evrov
Problematika pa očitno ne moti župana Logatca, zapiše bralka. Ne moti pa niti političnega vrha države. Slovenski davkoplačevalec je samo letos do junija za prevoze migrantov odštel 295 tisoč evrov, poroča STA.

Ž. K.