Število primerov okužb z novim koronavirusom v Sloveniji naraslo na 1.021, smrtnih žrtev že 30!

Foto: iStock

Kot je sporočila vlada, je bilo do nedelje ob 24. uri v Sloveniji zabeleženih še 24 novih okužb s SARS-CoV-2, skupno število primerov okužb je tako naraslo na 1.021. V nedeljo sta za COVID-19 umrli še 2 osebi, skupno število žrtev zdaj znaša 30. Hospitaliziranih je trenutno 114 oseb, od tega se jih 30 zdravi na intenzivni negi.

Vlada Republike Slovenije je sporočila, da je bilo do nedelje, 5. aprila, do 24. ure v Sloveniji potrjenih 24 novih okužb z novim koronavirusom SARS-CoV-2, skupno število primerov okužb je tako naraslo na 1.021.

V četrtek je bilo po navedbah vlade v Sloveniji izvedenih 489 novih testov, število vseh izvedenih testov do zdaj tako znaša 28.253.

Število smrtnih žrtev naraslo na 30
V nedeljo sta umrli še 2 osebi s COVID-19. Skupno število umrlih v Sloveniji tako zdaj znaša 30.

Na enotah intenzivne terapije 30 oseb
Iz dneva v dan je bolj obremenjen tudi zdravstveni sistem, po zadnjih podatkih se v slovenskih bolnišnicah zaradi COVID-19 zdravi skupno 114 oseb, od tega 30 na enotah intenzivne terapije.

Klinika za infekcijske bolezni in vročinska stanja (Foto: STA)

Nekateri strokovnjaki so že od februarja poudarjali potrebo po nošenju zaščitnih mask
O dogajanju je na današnji novinarski konferenci spregovoril predstojnik Območne enote Koper Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek. Novinar Nova24TV Luka Svetina mu je zastavil vprašanje glede slepega sledenja priporočilom Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) s strani vodstva NIJZ, pa čeprav je WHO dnevno spreminjala stališča, kot je bilo vidno v primeru njihovih priporočil glede nošenja zaščitnih mask.

Krek je odgovoril, da je uradni govornik NIJZ resnično podajal stališča WHO, vendar so nekateri strokovnjaki na to opozarjali že davno, že od februarja in vse do danes, da so maske tudi potrebne: “Sem vesel, da je WHO to tudi ugotovila.”

V nadaljevanju je Svetina postavil vprašanje glede neenotnosti stroke pri komentiranju ukrepov vlade za zajezitev epidemije. “Če govoriva o ukrepih, strožji kot so, boljši so, ker zmanjšamo prenos,” je odgovoril Krek in dodal, da zdajšnji ukrepi zadostujejo, ker imamo že upad dnevnega prirasta novih primerov. Glede stroke je pojasnil, da ima ta diskusije, vendar se bo na koncu poenotila, tako, da bo prav: “Trenja med epidemiologi in ostalimi v NIJZ niso problem, to je dobro, da se diskusija razvija in lahko govorimo svobodno o tem, kar si kdo misli in nato iščemo skupne točke.”

Foto: posnetek zaslona

Rok Krajnc