fbpx

Dobovšek o policiji na DUBT: Precej nenavadno

Foto: STA

Kriminalistična preiskava, ki se je izvajala na sedežu DUTB, v kontekstu slovenskih zlorab organov represije očitno za marsikoga ni bila nekaj nepričakovanega. “Policijo se zlorablja proti verodostojnim tujim profesionalcem, ki so delali v našo korist,” je na spletnem omrežju Twitter objavil Tomaž Štih.

Štih je ob tem še poudaril, da je “to tisto, ko vdori policije postanejo strateško komuniciranje vlade, s katerim želi čistko na DUTB preobraziti v “Miro proti Janezu” pljuvačino.”

Da so stvari v Sloveniji izjemno predvidljive, pa je zapisal Žiga Turk: “Pred dnevi sem rekel, da bo Nyberg lahko vesel, če se bo izmuznil brez hišne preiskave, ovadbe, sojenja … pa so se mi smejali.”

Če bi se podobno zgodilo pod desno vlado, bi bil trg pred parlamentom poln
Za komentar glede dogajanja na DUTB smo povprašali tudi nekdanjega ministra za notranje zadeve Vinka Gorenaka, ki je dejal: “Stvar je zelo nenavadna. Najprej obglavijo vodstvo in nato pride policija. Izvirni greh je v NLB in drugih bankah, kjer so bančno luknjo naredili, namesto tega pa preiskujejo tiste, ki bančno luknjo preiskujejo,” je bil prvi odziv Gorenaka glede preiskave na DUTB.

Dragu Kosu ne bi smeli dati preiskovati ničesar
Če se zdi sporna policija na DUTB, bi torej moral tja vkorakati strokovnjak za bančne zlorabe Drago Kos in njegovo podjetje, ki si pridobiva izkušnje v zadnjem letu na NLB: “Ne na DUTB ne na NLB, Dragu Kosu ne bi dal preiskovati ničesar.” Gorenak je namreč že na svojem blogu pred dnevi opozoril, da mu ni jasno, kaj Kos počne na NLB: “Ali preiskuje ali prikriva. Poleg tega je bilo tistih 5 detektivov, ki so zaposleni v Kosovem podjetju, v pokoju od 3 do 15 let in nihče med njimi ni strokovnjak za finance.”

Hišne preiskave se delajo čim prej, da se doseže efekt presenečenja in zavarujejo dokazi
Za strokovnjaka za pregon korupcije Bojana Dobovška je današnja akcija zelo nenavadna, “saj je minilo že precej časa od pomladanskega poročila Računskega sodišča, akcije policije pa sovpadajo z menjavo vodstva DUTB, s čimer se ustvarja dodaten pritisk v javnosti.” Podrobna analiza dokumentov bi po njegovem mnenju lahko pokazala, ali je šlo za izkoriščanje policije v politične namene. “Zanimivo bi bilo videti, kdaj so prejeli prijavo in zakaj niso prej zahtevali odredbe preiskovalnega sodnika, saj bi se v tem času dalo uničiti ali prikriti dokaze,” je še dodal Dobovšek.

Za odziv smo povprašali tudi ministrico za notranje zadeve. Iz ministrstva so nam poslali naslednje sporočilo: “Policija deluje in mora tudi v prihodnje delovati popolnoma neodvisno, apolitično, strokovno in seveda zakonito. Naloga ministrice je predvsem, da usmerja in nadzoruje delo policije, vendar v kontekstu nadzora zakonitosti, strokovnosti ter spoštovanja človekovih pravic in temeljnih svoboščin pri izvajanju policijskih pooblastil in opravljanju nalog policije.
Glede na organiziranost in način delovanja policije pa vsekakor takšne izjave ocenjujemo kot popolnoma neutemeljene in kot take žaljive za institucijo, katere delovanje in rezultati so najbolj zgovorni kontra argumenti tovrstnim neupravičenim očitkom.”

Več odzivov na Twitterju:

https://twitter.com/JernejPavlin/status/654561307111370752

 

M. P.