fbpx

Stop “vojnim dobičkarjem”: Nova vlada izdala uredbo o omejitvi cen zaščitne opreme in pravno podlago za stopnjevanje ukrepov proti koronavirusu

Foto: epa

Vlada je danes v uradnem listu izdala uredbo o določitvi najvišjih cen varovalne, zaščitne in druge zdravstvene opreme. Njihova cena se v naslednjih treh mesecih ne bo smela dvigniti nad raven najvišjih maloprodajnih cen, ki so veljale na trgu danes ob 8. uri. Določila pa je tudi veljavnost ukrepov iz zakona o nalezljivih boleznih za Covid-19.

Z omenjeno uredbo je vlada omejila ceno za zaščitne maske tipa FFP2 in FFP3 ter kirurške maske, za zaščitna očala, zaščitne obleke tyvek, vodoodbojne zaščitne obleke, zaščitne rokavice nitril oziroma latex, razkužila, ventilatorje za intenzivno zdravljenje, prenosne kisikove sisteme in brezkontaktne merilce telesne temperature.

Vlada je sicer objavila tudi sklep, da se pri epidemiji Covida-19 uporabi ukrepe, “ki jih določa zakon o nalezljivih boleznih za kugo ali virusno hemoragično mrzlico po povzročiteljih iz prve skupine nalezljivih bolezni iz prvega člena pravilnika o prijavi nalezljivih bolezni in posebnih ukrepih za njihovo preprečevanje in obvladovanje”.

Za Covid-19 enaka obravnava kot za kugo
Zakon o nalezljivih boleznih namreč ukrepe veže na konkretne bolezni. Glede na to, da je Covid-19 nova bolezen, ki jo povzroča novi koronavirus sars-cov-2, je ob sprejemu zakona še nismo poznali.

Zakon sicer določa splošne in posebne ukrepe, denimo izvajanje epidemioloških preiskav, osamitev, cepljenje, dezinfekcijo in podobno. Nekateri so vezani na vse v zakonu naštete bolezni in teh je več deset. Nekateri pa se vežejo samo na določene.

V 19. členu zakon navaja karanteno kot ukrep, s katerim se omeji svobodno gibanje in določi obvezne zdravstvene preglede zdravim osebam, ki so bile ali za katere se sumi, da so bile v stiku z nekom, ki je zbolel za kugo ali virusno hemoragično mrzlico v času njegove kužnosti. Glede na sklep, objavljen v uradnem listu, je torej tudi ta ukrep možno uporabiti pri covid-19.

Med drugim je v petek ob 19. uri začela veljati odredba zdaj že nekdanjega ministra za zdravje Aleša Šabedra, ki lekarnam omejuje izdajo zdravil na recept v količini, ki ustreza zdravljenju bolnika za obdobje enega meseca, zdravil brez recepta pa na eno pakiranje na osebo. Obenem zavezuje izvajalce lekarniške dejavnosti, ki izpolnjujejo pogoje za izdelavo galenskih zdravil, da povečajo izdelavo dezinfekcijskih sredstev za površine in roke.

Na odredbo karantene ni možna pritožba
Karanteno odredi minister, pristojen za zdravje na predlog Nacionalnega inštituta za javno zdravje, zoper odločbo o odreditvi karantene ni pritožbe.

Ukrep karantene je bil sicer v času širjenja z novim koronavirusom že odrejen določenim posameznikom, predsednik vlade Janez Janša pa je v DZ ob glasovanju o svoji ministrski ekipi zanikal informacije, ki so se v zadnjih dneh razširile po družbenih omrežjih, da naj bi za celotno Ljubljano uvedli karanteno. Po njegovih besedah “nobena karantena ni smiselna, ker smo vsi v karanteni. Ukrepi, ki so potrebni, so ukrepi samokarantene”.

Ustanovljen krizni štab za bolj proti epidemiji Covid-19
Janševa vlada je sicer na nočni ustanovni seji ustanovila krizni štab za soočanje z novim koronavirusom, minister za obrambo Matej Tonin pa je po seji dejal, da bo stopnjevanje ukrepov odvisno tudi od tega, koliko se bodo ljudje držali zdaj veljavnih ukrepov in navodil.

Že vlada Marjana Šarca je na predlog takrat mandatarja Janše po večtedenskem odlašanju odredila zaprtje šol in vrtcev od ponedeljka, po državi so zaprte kulturne ustanove, odpovedane so vse prireditve, športne in kulturne dejavnosti, pristojni pa pozivajo ljudi, naj se v prihodnjih dveh tednih ne družijo in se raje držijo zase, spoštujejo pa naj vsa navodila glede higiene kašlja in kihanja in druga navodila o tem, da ne hodijo nenajavljeni k zdravniku, pač pa naj ob morebitnih težavah prej pokličejo, poroča STA.

STA, I. Š.