Stop “vojnim dobičkarjem”: Nova vlada izdala uredbo o omejitvi cen zaščitne opreme in pravno podlago za stopnjevanje ukrepov proti koronavirusu

Foto: epa

Vlada je danes v uradnem listu izdala uredbo o določitvi najvišjih cen varovalne, zaščitne in druge zdravstvene opreme. Njihova cena se v naslednjih treh mesecih ne bo smela dvigniti nad raven najvišjih maloprodajnih cen, ki so veljale na trgu danes ob 8. uri. Določila pa je tudi veljavnost ukrepov iz zakona o nalezljivih boleznih za Covid-19.

Z omenjeno uredbo je vlada omejila ceno za zaščitne maske tipa FFP2 in FFP3 ter kirurške maske, za zaščitna očala, zaščitne obleke tyvek, vodoodbojne zaščitne obleke, zaščitne rokavice nitril oziroma latex, razkužila, ventilatorje za intenzivno zdravljenje, prenosne kisikove sisteme in brezkontaktne merilce telesne temperature.

Vlada je sicer objavila tudi sklep, da se pri epidemiji Covida-19 uporabi ukrepe, “ki jih določa zakon o nalezljivih boleznih za kugo ali virusno hemoragično mrzlico po povzročiteljih iz prve skupine nalezljivih bolezni iz prvega člena pravilnika o prijavi nalezljivih bolezni in posebnih ukrepih za njihovo preprečevanje in obvladovanje”.

Za Covid-19 enaka obravnava kot za kugo
Zakon o nalezljivih boleznih namreč ukrepe veže na konkretne bolezni. Glede na to, da je Covid-19 nova bolezen, ki jo povzroča novi koronavirus sars-cov-2, je ob sprejemu zakona še nismo poznali.

Zakon sicer določa splošne in posebne ukrepe, denimo izvajanje epidemioloških preiskav, osamitev, cepljenje, dezinfekcijo in podobno. Nekateri so vezani na vse v zakonu naštete bolezni in teh je več deset. Nekateri pa se vežejo samo na določene.

V 19. členu zakon navaja karanteno kot ukrep, s katerim se omeji svobodno gibanje in določi obvezne zdravstvene preglede zdravim osebam, ki so bile ali za katere se sumi, da so bile v stiku z nekom, ki je zbolel za kugo ali virusno hemoragično mrzlico v času njegove kužnosti. Glede na sklep, objavljen v uradnem listu, je torej tudi ta ukrep možno uporabiti pri covid-19.

Med drugim je v petek ob 19. uri začela veljati odredba zdaj že nekdanjega ministra za zdravje Aleša Šabedra, ki lekarnam omejuje izdajo zdravil na recept v količini, ki ustreza zdravljenju bolnika za obdobje enega meseca, zdravil brez recepta pa na eno pakiranje na osebo. Obenem zavezuje izvajalce lekarniške dejavnosti, ki izpolnjujejo pogoje za izdelavo galenskih zdravil, da povečajo izdelavo dezinfekcijskih sredstev za površine in roke.

Na odredbo karantene ni možna pritožba
Karanteno odredi minister, pristojen za zdravje na predlog Nacionalnega inštituta za javno zdravje, zoper odločbo o odreditvi karantene ni pritožbe.

Ukrep karantene je bil sicer v času širjenja z novim koronavirusom že odrejen določenim posameznikom, predsednik vlade Janez Janša pa je v DZ ob glasovanju o svoji ministrski ekipi zanikal informacije, ki so se v zadnjih dneh razširile po družbenih omrežjih, da naj bi za celotno Ljubljano uvedli karanteno. Po njegovih besedah “nobena karantena ni smiselna, ker smo vsi v karanteni. Ukrepi, ki so potrebni, so ukrepi samokarantene”.

Ustanovljen krizni štab za bolj proti epidemiji Covid-19
Janševa vlada je sicer na nočni ustanovni seji ustanovila krizni štab za soočanje z novim koronavirusom, minister za obrambo Matej Tonin pa je po seji dejal, da bo stopnjevanje ukrepov odvisno tudi od tega, koliko se bodo ljudje držali zdaj veljavnih ukrepov in navodil.

Že vlada Marjana Šarca je na predlog takrat mandatarja Janše po večtedenskem odlašanju odredila zaprtje šol in vrtcev od ponedeljka, po državi so zaprte kulturne ustanove, odpovedane so vse prireditve, športne in kulturne dejavnosti, pristojni pa pozivajo ljudi, naj se v prihodnjih dveh tednih ne družijo in se raje držijo zase, spoštujejo pa naj vsa navodila glede higiene kašlja in kihanja in druga navodila o tem, da ne hodijo nenajavljeni k zdravniku, pač pa naj ob morebitnih težavah prej pokličejo, poroča STA.

STA, I. Š.

 • Peter

  Upam, da so takoj naslednji na vrsti mirnodobni dobičkarji pri nabavi medicinskih sredstev, no.

  • Vera

   Müstočovega Hanza rojenega v Bukovcih pri Markovcih pri Ptuju,je treba prvega preiskati,predvsem njegove račune v tujini.

   • sunday

    zato bo potrebna kar obsežna ekipa, računov ziher ni malo in še kučkinovi so v bližini !!!

  • Simon Rožič

   …čas bi bil, da polovijo in obsodijo lopove kot je Zemljarič& banda levičarska!

   • tomven

    Prepozno, zemljarića bo Matilda kmalu nagradila z večnim zveličanjem, čeprav v peklu.

    • Simon Rožič

     ….bo hudiča,maziljenega, hudobca iz prve vrste iz ozadja; mislim, da
     je to oseba, ki bi ubijala za 1 eur ali še manj! – eno pa je, takšni se
     težko poslovijo iz zanje “bajnega” sveta ….

     • tomven

      Bo bo, nič bat. Belcebub ga je že namazal s poslednjim oljem.

 • Rožle

  Z NIJZ so sporočili, da so ugotovili, da je bila
  na letalu Turkish Airlines, let številka 1061, ki je pristalo v
  Ljubljani 10. 3. 2020, ob 8. 45, oseba, pozitivna na koronavirus.
  ********************************

  • Peter

   In jih še kar ne ukinemo….

 • Johana Jurgen

  “nobena karantena ni smiselna, ker smo vsi v karanteni. Ukrepi, ki so potrebni, so ukrepi samokarantene”.
  Čudno povedano. Kako karantena ni smiselna, če pa smo v karanteni ?! Karantena = osamitev zaradi suma okuženosti. In če je osamitev, je to da si sam v karanteni = samokarantena, se sam samoizoliraš.

 • Fancy

  Zakaj prenos konference samo na POP TV in 24 ur??????? Večina starejših in upokojencev gleda televiziji na sobno anteno. Torej so posledično brez informacij??????

  • rubec

   Na rtv so se tudi prilagodili. Pravkar katarina kresal razlaga, da je najboljša karantena tista, ki je v garaži.

   • LeftistsNPCs

    bogi bulmastifi :(…

   • Peter

    Saj tega ji ne moreš očitati, da govori brez izkušenj, no.

   • Simon Rožič

    …ti si pravi frajer! Odlično!

 • pajot

  Bo pa tale karantena koristna tudi za porast populacije.
  Bomo videli kaj bo čez devet mesecev.

  • sunday

   ja, jaz že cel dan opazujem sosedo, samo prepričati se še moram, da nima virusa !!!

  • dež

   Dokler ne bo za neupoštevanje priporočil v zvezi s karanteno zagrožena kazen vsaj 1000 €, ne bo napredka. Gledam pri sosedih, 5 mulcev neprekinjeno od včeraj popoldne naprej igra košarko. Danes proti Orlam trume ljudi, po 10 in več skupaj, folk je totalno neresen in očitno tudi IQ defekten. Nekdo bo moral preko medijev konkretno zaropotati in zagroziti, da se bo kaj spremenilo. Se bo slišalo grozeče, ampak slovenceljni si zaslužijo policijsko uro.

  • Zgornji

   No, ja, pa tudi Ne , kajti : naša dva tamlada sta se že skregala prejle, ker nezmoreta shajati drug z drugim, in naveličana kot sta, sta že kot pes in mačka, otroci ju pa samo še bolj živčne delajo . Žal bo iz te moke verjetno bolj malo Kruha. Slaba Vzgoja pač naredi svoje.

  • 0 Cool

   Georgia Guidestones… ;-)

 • DMB

  Enostavno, shraniš račun in ko bo krize konec na pristojne institucije. Za višanje cen bodo za odgovorne ustrezne sankcije.

 • totex39

  Niso pa navedli kakšne naj bi bile cene mask tipa FFP2 ?

  • Steve

   komot si lahko narediš masko iz vrečk za sesalc. isti materjal. v glavnem, kupiš vrečke katere so HEPA razred in gor spneš štiri elastike.
   kupi si še prozorna zaščitna očala, pa tiste tanke pelerine ter latex rokavice za enkratno uporabo.

   • totex39

    Haha, mene bol zanima cena, ker mi nek proizvajalec ponuja za masko 12 evrov, kar se mi zdi preveč.

 • Rožle

  V Sloveniji je bilo do 14 ure potrjenih 181 okuženih s koronavirusom,
  ********************************

 • Garbage man

  A potem Mladina ne bo izšla?

  • sunday

   joooj, a res, ne morem verjeti, to pa je udarec, ja kako bodo pa sedaj levisti vedeli kaj se dogaja, saj bodo imeli vsi umazane glave, ker jim jih ne bo nihče pral !!!

 • a to bodo začasne omejitve ustavnih pravic davkoplačevalcev (kot je pravica do svobodnega gibanja recimo) al bo to potem tako, kot takrat z “kriznim DDV” ki je nato obveljal tudi po koncu krize? ker bojda virus ne bo nikamor izginil in nas bo spremljal še več let ter mutiral…..zato me zanima, če bo, ko bo to sprejeto, veljalo za ves čas trajanja “izbruha virusa”…ker to pomeni, da bodo ti ukrepi veljali tudi čez 5 let recimo…

  • sunday

   upam, da ne, no najbolj upam, da virus ne bo tako dolgo vztrajal in da se najde cepivo ali karkoli drugega, ki bi pomagalo ljudem preboleti to komi kitajsko kugo (verjamem, da cepivo obstaja oz. je obstajalo že pred podtaknitvijo virusa). in vedi, da nimamo več levistične vlade, ki bi to vsekakor izkoriščala kot je izkoriščala “začasni” ddv – pijimmat !!!

   • upam da imaš prav…..samo problem je tale zadeva okoli virusa je precej zajebana zadeva, ker so vzel klasičen koronavirus in mu vgradil ovojnico HIV virusa, z “p-shuttle” gensko tehniko so mu vgradil še SARS, MERS in dodal “gain of functions” sekvenco na RNA, ki povzroča, da se z vsakokratno mutacijo spremenijo tudi njegove karakteristike, ko so nalezljivost, smrtnost…..vgrajeno ima 15% reinfekcijsko stopnjo….polovica ljudi, ki se okuži ima trajne poškodbe, ki so vse od uničene plodnosti do okvare srčnih mišic do pljuč….in da je pizdarija še večja, jim je to ušlo iz Wuhanskega inštituta za virologijo, kjer ima kitajska vojska Biosafety Level 4 laboratorij, v katerem so se igral z najbolj patogenimi zadebami tega planeta, kot so recimo ebola, originalne seve koronavirusa pa so nabavili iz BSL4 laboratorija univerze v severni karolini, to so takoimenovani “death science labs”….in bojda jim je pizdarija ušla pomotoma, obstaja aerosolni prenos, kjer naj bi zadeva kar lebdela v zraku tudi do 30min….v določenih okoljskih pogojih preživi tudi do 9 dni na površini….80% infekcijska stopnja, 6-10% smrtnost ampak to še precej variirajo podatki, ker je logično, da je bazen okuženih veliko večji, kot bazen odkritih okužb, ki so vhodni podatek za računanje teh odstotkov…..ampak kot vidiš po zgornjih dveh komentarjih nad tvojim komentarjem….retardom ni jasno niti to, da človek, ki je prijazen in vljuden, ni nujno tudi inteligenten ali pa uspešen ali pa karkoli jim že pač neke čebele rojijo po glavi….potem naj bi bil pa še po nekem slabem spletu okoliščin z takšnimi v isti državi v času napada z biološkim orožjem….čista zmaga

    • Mademoiselle

     Zanimivo je ja, da se BSL4 nahaja ravno v Wuhanu. Možno da so se okužili zaposleni, ki so malo eksperimentirali, pa se bolje sliši, da je nastalo na marketu.
     No, higiena jim je pa vseeno katastrofa.

     • zmeraj več informacij in avtoritet iz področja bioloških orožij, kot je Dr.Francis Boyle ki je napisal US Biological Warfare Act, prihaja do zaključkov, da jim je zadeva ušla pomotoma in da je sedaj pizdarija, ker se bo ta celotna shema takoimenovane “death science” sfere globalizma izpostavila ljudem in bodo zahteval prepovedi sploh raziskav pa takih for v to smer…..in seveda so kle v igri triljarde, ne samo milijarde….in zdaj kaj….jaz pismeni, pripravljen že od sredine januarja na tole, okoli mene pa 1.99mio polpismenih retardov, ki blejejo država reši me…..municije za 1.99mio ljudi pa nimam :) potem pa je seveda tu še general Chi Haotian in njegova vizija nove kitajske renesanse, ki so jo kot vojaško doktrino zapisali….in sredstvo naj bi bilo biološko orožje, ker ne uničiš habitata…..ampak mi imamo retarde, ki zjutraj niso pojedli tablet, ki so jim jih predpisali doktorji, ki so posredniki za farmacevtske korporacije, ki so del teh “death science” sfer globalizma in divje tekmujejo, kdo bo posredoval bolj kretenske in neuporabne infromacije v našo digitalno sfero….precej zaskrbljujoče….

     • Simon Rožič

      —odlično, ni kaj! – tole z “1,99mio polpismenih retardov”, pa je naravnost
      briljantno !!!

     • ja niso vsi, to nam je verjetno vsem jasno, samo še 1x….to sem nekje pod neko novico na nova24tv že napisal….če ima slučajno kdo življenjske izkušnje s takšno situacijo, kot je tole….torej da imamo cel planet v roku 3 mesecev okužen z biološkim orožjem s katerim so se neprevidno v bsl4 laboratoriju igral kitajci, in jim je zadeva pomotoma očitno ušla v zemeljsko biosfero in divje napore držav pri omejitvi širjenja okužb hkrati pa še zlom dobaviteljskih verig aka deflacijska depresija ali nekaj podobnega ter vse ostalo, kar potegne to za sabo (nezaposlenost, težave pri oskrbi z osnovnimi dobrinami, delno prazne police, družbeni nemiri)….če ima kdo izkušnje, naj jih prosim deli, ker bodo prišle najbrž prav…ker vse to našteto potegne za seboj ukinitev vseh pravic in svoboščin ter korporativno-državno represijo aka martial law….in to pod diktatom globalističnih organizacij…..jebeš takšno “suverenost in neodvisnost”

  • Antonius

   Ne bom se spustil na nivo zmerjanja rodil vaše matere, ampak podli ste pa, da bolj ne morete biti.
   Vlada in z njo vse strokovne službe se trudijo, da najširšim množicam dopove, kako naj ravna, da zaščiti zdravje vsakogar in vseh nas, vi pa s pritlehnim dvoličnim kretenizmi pametujete, vladni napor pa ves čas kritizirate kot nesmisel in postavljate pod vprašaj.
   Zajebana osebnost ste, da bolj ne morete biti.
   Kdor pod vašim trobezlanjem neumnosti z vami polemizira, smeti na portalu kot vi.

   • majstr, to je svoboda govora, je ena od stvari, ki jo radikalni desničarji zelo cenimo, kot ustavno pridobitev naše suverene in neodvisne republike Slovenije, v naši državi je to standard, zato moraš spremeniti svoj odnos do pravice do svobode govora ali pa boš tvegal, da te žigosamo z radikalno levo komjunaro ali pa nacionalnim socialistom ali pa podpornikom globalistov, ki se poslužujejo cenzuriranja in omejevanja kritične misli ter ostalih elementov svobode govora, če ti moji komentarji niso všeč, lahko storiš tudi avto-cenzuro z pritiskom na tipko “block” in mojih objav ne boš več videl….podobno kot avto-karantena za sars covid-19…..

    • Antonius

     Pametni svobodo govora ne zlorabljajo, da v javnost razglašajo svojo neumnost in osebno pokvarjenost.
     Koliko vas pa je, da me boste ožigosali? Sklicujete se na neimenovano množico, na portalu vas pa skoraj nihče niti ne povoha. Sem in tja kdaj, se vas kdo naivnih s kakšnim odzivom usmili.
     Vzgojeni in pametni si v demokraciji sami postavijo svojo mejo ali *planke*, ki jo, jih, nikakor ne prestopijo.
     Vi niste niti vzgojen, ostalo, k vaši osebnosti dodano, sem pa že zgoraj zapisal.

     Zaključujem z vami, niti obžalovanja niste vredni.

     • v tej situaciji bi bilo dobro, da tvoje strokovno politično znanje daš za trenutek na stran in upoštevaš tvoj prvi nasvet citiram ”
      Pametni svobodo govora ne zlorabljajo, da v javnost razglašajo svojo neumnost in osebno pokvarjenost.
      ” ker v tej situaciji nimaš za dodati za ljudi nobene uporabne informacije in lahko z zbijanjem fokusa na iskanje rešitev, zaradi pač očitnega osebnostnega defizita, spraviš v smrtno nevarnost…..

     • Zgornji

      Čakaj, pa saj nisem nikjer zasledil, da je on tukaj kaj vagino materino omenjal , … ali sem pač kaj izpustil morda ?

  • Rožle

   Kaj se pa ti s tem sploh obremenjuješ, če pa sam ne živiš v Sloveniji ..?

  • šmentanamuha

   Od kod pa se javljaš?

  • Olga101

   Anarhist na pohodu? Zaradi vas in nenadzorovanih prehodov meja se je ta pandemija zgodila! V Italiji je nulti pacient pakistanski migrant! Pa poglejte, kaj imajo! Boste prevzeli odgovornost za smrti ljudi v Sloveniji???

  • Kluki

   Bo pač trajalo toliko časa kot bo treba.Tudi DDV traja naprej,ker smo povečali število zaposlenih v javni upravi.Vedno manj ljudi dejansko dela in proizvaja DDV.Spravi se že enkrat v politiko in reši vse probleme.Mislim,da si po duši anarhist in zelo blizu levičarjem.

 • Scipio

  Naj takoj zaprejo vse lokale, kafiče, zborovanja, dons bodo spet razni žuri po Maroborju, Ljubljani itd. idealno za prenašanje virusa! Kot drugo potrebno bo na žalost prepovedat ves javni prevoz.

  • Waltter

   Eh ne sekiraj se sedaj ne bodo vec steli tistih ki bodo doma in ne bodo v bolnici tako da ne bo hudega… Mislim da ne bod naredili nic, ampak bodo lepo prelozili na posameznike in jih malo tam malo tu opozarljali da pac naj ne gredo v trgovino ali na zabavo ali na kavo. Kar je resda malo cudno ampak tako pac je. Posredno je kot kaze bilo priznano da nimajo ne testov, jih ne zelijo nabaviti in tudi glede cene testiranja se ne bodo spuscali v to..

  • Simon Rožič

   …ja kako bojo pa Zoki&sinovi preživeli mesec marec?

   • rubec

    Takoj ko bodo dezinficirali farmacevtke, bo zoki z eno od njih.

  • 0 Cool

   Pa strankarska zborovanja in proteste pred sodišči. :D

 • Garbage man

  KITAJCI IN KOMUNISTIČNA PARTIJA so odgovorni za Pandemijo.Potrebno jih je odločno in hitro kaznovat!

  • tomven

   Ni daleč od resnice

   • Simon Rožič

    …ampak Kitajci si to lahko privoščijo, saj bo partija zdaj zahtevala od
    ljudi dvojno delo za polovično plačilo!

   • Zgornji

    Amennn !!! ! !!! Žal.

  • Zgornji

   Asap !!!

 • Nobel s popravci

  Vojnim dobičkarjev? Ja Jajotu se gre zopet vojno in uvaja režim da bo lahko njegova ablast določala ceno artiklov in se bogotali na račun ljudstva.

  • Kluki

   Pojdi nazaj v gmajno.

   • Nobel s popravci

    Ravno prišli so ti predniki iz šume s petokrsko vtetovirano na čelu.

 • Simon Rožič

  …zeelo preprosta tolažba, bi rekl, ampak če verjameš, pomaga!

 • Anton

  Nedopustno, da dir. raznih direktoratov v JS ne upoštevajo navodil: zaposlenim ne dajo zaščitne opreme (jo pa imajo) in to zahteva njihovo delo, se posmehujejo zaposlenim, ki sprašujejo kako ravnati, ker je sodelovka v izolaciji zaradi koronavirusa v družini..

  kdor ne upošteva predpisov naj se ga nemudoma razreši, brez pardona, in ne samo to, tudi kazensko ovadi

  sarkazem press

 • hehe JJ se zgleduje po Venezueli

 • NoName

  To bi morali narest še za vse ostale stvari, da se ne pasejo razni priložnostni dobčkarji, enostavno določit ceno, ki bi morala biti povsod enaka.

  • Zgornji

   Aaameeennn !!! ! !!!

  • 0 Cool

   Kaj pa svobodni trg pa to ? ;-)

   Desničarji radi palite na to, sedaj pa kar takšnele ven letijo.

 • NoName

  Te maske, pa razkužila bi morali častiti zavarovalničarji, ki se že desetletja bogatijo na račun naših dodatnih prispevkov, naj tudi dajo kaj a ne?

 • 0 Cool

  Še zmeraj imamo sekret papir kot protiutež. :D

  V Avstraliji je to naslednji BitKonj.

 • 0 Cool

  YT -> Dean Koontz Corona

  Zanimivo, da je on to že v svoji knjigi 1981-ega leta spisal… sledimo nekemu scenariju ? ;-)

 • Vrhovni sodnik

  Zdaj vidimo kaj je strup za rdeče, žvepleni je poniknu, vsi, ki se boste okužili prvo k Štefki na čaj, pol se rokujte s ponyom in se mu zahvalte za to situacijo.!

 • Vladni komik

  Prišel je čas, ko se bom moral posloviti od vas, delal sem po svojih močeh, novi vladi želim veliko uspehov.

  • Poštenjakar

   Zadnji cajt

 • Poštenjakar

  Od Ponedeljek dalje so v LJ- zaprti vsi lokali !!!

 • lena

  Popolnoma pravilno, koriscenje stiske drugih za lastno obagatitev, je skrajno sprevrzeno dejanje. Pri nas v lekarnah 1dl razkuzila za roke 6€, v Nemciji v vsakem Hoferju, pa 1,5dl razkuzila za 1,75€. Drzava mora takoj narediti temu konec!