fbpx

Stroka odločila: Vrtci in šole za prvo triado bodo jutri lahko odprli vrata!

Fotografija je simbolična. (Foto: epa)

“Epidemiologi NIJZ in svetovalna skupina Ministrstva za zdravje Vlade RS, po oceni nove situacije zaradi odkritja angleške različice koronavirusa, še vedno podpirajo odprtje 1. triade OŠ in polno delovanje vrtcev po veljavnem odloku v 9. regijah. Pomagajmo učiteljem in vzgojiteljem, da bo delo varno,” je preko Twitterja sporočil predsednik vlade Janez Janša. 

Predsednik vlade Janez Janša se je odzval na mnenje stroke glede novega britanskega seva koronavirusa, ki je podprla jutrišnje odprtje šol za 1. triado in polno delovanje vrtcev, ob tem pa pozval k pomoči učiteljem in vzgojiteljem, da bo delo potekalo varno. Pri NIJZ-u so ob tem sicer zapisali, da “stališče epidemiološke stroke glede odpiranja vzgojno-izobraževalnih zavodov ostaja nespremenjeno glede izvajanja vzgoje in izobraževanja v Republiki Sloveniji v času epidemije Covida-19”.

Kot še navajajo v NIJZ, se bo epidemiološko sliko v vzgojno-izobraževalnih zavodih ter v celotni slovenski populaciji, tudi v prihodnje, skrbno spremljalo. V primeru, da bi se epidemiološka slika naglo poslabšala pa se bo predlagalo nadaljnje ukrepe. Ob tem še menijo, da so se za podoben pristop odločile tudi druge članice EU ter še pozvali, da se vse napore vloži v obvladovanje epidemije v državi, hkrati pa zagotavlja varno šolsko okolje tako za učence kot tudi za zaposlene.

NIJZ je podalo svoje mnenje glede izvajanja vzgojno-izobraževalnega procesa v OŠ in vrtcih. (Foto: Twitter)

Poleg tega še menijo, da se v primeru nuje zaostrovanja ukrepov, prednostno zapre ostale možne lokacije za prenos okužbe. Pri Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport pa so ob tem za javnost sporočili, da so osnovne šole in vrtci, kjer se pričenja vzgojno-izobraževalna dejavnost v prostorih vrtcev in šol ter s tem v delu opušča izobraževanje na daljavo, pripravljeni na izvajanje VIZ procesa v skladu z modelom C. Kot še navajajo je pripravljenost zdravstveno-preventivno zagotovljena ob upoštevanju zaščitnih ukrepov, kamor spadajo: ustrezno razkuževanje rok, pravila zračenja, maske in ustreznost prostorov itd. S 26. 1. 2021 se, kot že rečeno prične odpiranje OŠ za 1. triade in vrtce.

Ministrstvo za šolstvo je podalo svoje mnenje glede izvajanja vzgojno-izobraževalnega procesa. (Foto: Twitter)

Domen Mezeg