Strokovnjaki podpirajo ukrepanje vlade, gospodarstvo pozdravlja predlagan paket pomoči, mediji tranzicijske levice pa nadaljujejo s cenzuro, blatenjem in laganjem!

Foto: STA

Vlada Janeza Janše je v nekaj tednih že naredila več dela kot predhodna vlada, kar se tiče koronavirusa. Tako so tudi ta konec tedna najavili kar nekaj novosti, med drugim so zaostrili omejitve gibanja ter uvedli obvezno nošenje mask oz. drugih zaščitnih sredstev prek ustnega in nosnega predela. Levičarji se pričakovano z ničemer ne strinjajo, je pa zato ukrepe pozdravila stroka. Režimski mediji nadaljujejo po starem in se ukvarjajo s cenzuro, blatenjem in laganjem. Vlada je prav tako skomunicirala predlagan paket pomoči, ki ga gospodarstvo in državljani pozdravljajo. V GZS tako pozdravljajo, da se država zaveda resnosti položaja, v OZS jih je razveselilo, da je vlada prisluhnila tudi njihovim argumentom, v ŠOS pa so zadovoljni, ker je vlada namenila pomoč tudi študentom, a so opozorili na nekatere pomanjkljivosti. Tudi iz opozicije je zaenkrat slišati načelno podporo ukrepom za blažitev posledic epidemije.

Od ponedeljka je z vladnim odlokom prepovedano gibanje izven občine stalnega ali začasnega prebivališča. Prepovedano je tudi gibanje in zbiranje ljudi na javnih krajih in površinah ter dostop na javna mesta in površine. Odlok določa nekaj izjem, med drugim za prihod na delo, opravljanje kmetijskih dejavnosti in nego družinskih članov. Dostop do javnih parkov in drugih sprehajalnih površin je še naprej dovoljen, a le v občini stalnega ali začasnega prebivališča. Pri gibanju in zadrževanju na zaprtem javnem kraju pa je ob upoštevanju varne razdalje do drugih oseb obvezna tudi uporaba zaščitne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela, kot so šal, ruta ali podobne oblike zaščite, ki prekrijejo nos in usta, ter zaščitnih rokavic.

Ukrepe vlade za zajezitev novega koronavirusa stroka podpira, mediji pa se ukvarjajo s cenzuro in z laganjem
Ukrep vlade je naletel na nekaj kritik, zlasti s strani levičarjev, kot je nekdanji predsednik Državnega zbora Pavel Gantar, ki je bil kritičen do omejitve gibanja na območje posameznih občin. A stroka se s tem v veliki meri strinja, zdravnik Blaž Mrevlje je bil v svojem odzivu precej oster: “Pavel, česa ne štekaš? Virus ne pozna ne ustave, ne urbanih sistemov, ne meja občin. Ali lahko vsaj v času pandemije, ko se nekateri (zdravniki, sestre, gasilci, policisti, vojska, prodajalke, ipd.) žrtvujejo, da vsaj osnovne stvari funkcionirajo, nehaš s to mentalno greznico?”

Nekaj prahu je dvignila tudi uvedba obveznega nošenja mask, glede česar je predsednik Sindikata družinskih zdravnikov Praktik.um Igor Muževič izpostavil: “Kolektivno nošenje mask je vroča tema. Tisti, ki so proti, pravijo, da ni dokazov, da pomaga. Ampak še manj dokazov je, da ne pomaga.”

V še enem sporočilu pa je izrazil mnenje, da napačna raba mask posameznikov lahko škodi, če pa jih vsi nosimo, pa tudi če marsikdaj narobe, pa koristi. Čedalje več podatkov kaže, da to velja.

Na temo epidemije je v oddaji Intervju na TV Slovenija v nedeljo zvečer nastopila zdravnica in izjemna poznavalka zgodovine kužnih bolezni dr. Zvonka Zupanič Slavec, ki je med drugim opozorila, da je tudi Slovenija zamudila najugodnejši čas za zajezitev epidemije, ko vlada in pristojne ustanove niso prisluhnile opozorilom zdravnikov. Intervju je po besedah voditelja dr. Jožeta Možine RTV Slovenija cenzurirala, kolikor je bilo možno: “Promovirajo pa vse drugo od intervjuja s Kocijančičem naprej. Zanje je bolj pomemben od gostje, ki s svojim nastopom rešuje življenja.”

Z grdim laganjem se ukvarjajo tudi pri Žurnal24, kjer navajajo, da naj bi predsednik vlade Janez Janša gospodarskemu ministru Zdravku Počivalšku odvzel velik del pristojnosti pri koordinaciji nabav mask in druge zaščitne opreme. Pri tem se sklicujejo kar na portal Necenzurirano, ki ga je Martin Odlazek, pravnomočno obsojen zaradi kriminalnega dejanja, vzpostavil pred kratkim in sicer izključno z namenom blatenja Janše.

Gospodarstvo pozdravlja predlagan paket pomoči
Predlog velikega protikriznega zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije covida-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo na skupaj 82 straneh in v 111 členih predvideva številne ukrepe za pomoč različnim prizadetim družbenim skupinam. Vlada je v tri milijarde vrednem predlaganem paketu pomoči zaradi epidemije novega koronavirusa razširila nabor upravičencev. Ta se zdaj napoveduje med drugim tudi študentom, dodatek bo pripadel delavcem, ki delajo, samozaposleni bodo lahko prejeli do 700 evrov mesečno. Hkrati pa se je ministrska ekipa že lotila tudi priprave drugega paketa.

V GZS pozdravljajo, da se država zaveda resnosti položaja
Predsednik Gospodarske zbornice Slovenije Boštjan Gorjup se je že prejšnji teden odzval na predstavljen paket ukrepov za pomoč prebivalstvu in gospodarstvu. Ocenil je, da predlog vladnega paketa interventnih ukrepov sledi v znatni meri predlogom GZS in potrebam gospodarstva.

“Večina ukrepov prinaša učinkovite, hitre in enostavne rešitve. Seveda upamo, da ne bo zapletov pri izvedbi. V času, ko se ustavlja ves svet, države svoje gospodarstvo ohranjajo z močnimi podporami. Temu sledi tudi Slovenija. Pozdravljamo, da se država zaveda resnosti položaja, v katerem se je znašlo slovensko gospodarstvo. Likvidnostni krč podjetij bo omilila s prevzemom socialnih prispevkov, stroškov bolniške odsotnosti prizadetih, pa tudi z garancijsko shemo terjatev. Ti ukrepi naj čimprej zaživijo v praksi,” je še sporočil Gorjup.

Na GZS pričakujejo, da bodo v naslednjem paketu ukrepov, ki ga je najavil predsednik vlade vzpostavljeni tudi učinkoviti mehanizmi za sveže kreditiranje podjetij po vzoru drugih držav ter zavarovanje izvoznih poslov. Le tako bo po Gorjupovih besedah mogoč obstoj podjetij v času drastičnih upadov prihodkov in njihov hiter zagon po koncu epidemije.

V OZS jih veseli, da je vlada prisluhnila tudi njihovim argumentom, pozdravljajo pa tudi ukrepe za delavce in samozaposlene
“Kot je na tiskovni konferenci poudarila vlada, so slovenski obrtniki in samostojni podjetniki hrbtenica naše države. Veseli nas, da vlada ni prelomila svoje obljube in bo poskrbela za vse slovenske obrtnike in podjetnike ter zaposlene v malem gospodarstvu. Od kondicije gospodarstva po koncu epidemije je odvisno, kako hitro bomo naša življenja spravili nazaj v neke normalne okvirje,” pa je paket komentiral predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Branko Meh, ki poziva vse slovenske državljane, da bodo po koncu epidemije pomagali spodbuditi slovensko gospodarstvo in kupovali slovenske storitve ter proizvode.

V OZS so prvi opozorili na krizno situacijo samozaposlenih in samostojnih podjetnikov, zato jih izjemno veseli, da je vlada prisluhnila njihovim argumentom in bo pomagala tudi tej ranljivi skupini. Samozaposlenim, ki so prizadeti zaradi epidemije, bodo tako odpisali prispevke za socialno varnost oziroma jih bo namesto njih krila država, prav tako pa jim bo država izplačala temeljni mesečni dohodek, za mesec marec 350 evrov, za april in maj 2020 pa 700 evrov. Država pa bo poskrbela tudi za delavce, zato pozdravljajo tudi ukrep vlade, ki bo poskrbela za delavce na čakanju doma. Država jim bo plačala nadomestilo plač in vse prispevke. Pogoj je, da so v prvem poletju prihodki upadli za več kot 20 % glede na enako obdobje lani in da v drugem polletju ne dosežejo več kot 20 % rast prihodkov glede na enako obdobje lani.

Spodbudno je po mnenju OZS tudi to, da bodo delavci, ki delajo in so ogroženi zaradi epidemije, dobili krizni mesečni dodatek za delo v višini 200 evrov, ki pa ne bo obdavčen. Za te delavce pa bo država plačala prispevke za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Pozdravljajo še skrajšanje plačilnih rokov države do zasebnih subjektov in podaljšanje rokov za oddajo poročil (vezano na zakon o varstvu okolja).

Predsednik OZS Branko Meh (foto: V.V.)

V ŠOS zadovoljni, ker je vlada namenila pomoč tudi študentom in, ker jim v času epidemije ne bo treba plačevati študentskih domov
Na Študentski organizaciji Slovenije (ŠOS) so zadovoljni, ker jim je vlada v predlogu velikega protikriznega zakona namenila pomoč. A s predlogom za enkratno nadomestilo v višini 150 evrov za redne študente s stalnim prebivališčem v Sloveniji kriza študentov ne bo rešena, menijo. Po njihovi oceni je znesek glede na povprečne stroške študenta, ki znašajo približno 500 evrov mesečno, občutno prenizek. Poleg tega gre za enkratni in ne mesečni krizni dodatek, čeprav bo izjemen upad študentskega dela trajal več mesecev. Študentom, ki so morali delati zaradi šibkejšega socialnega ozadja ali nizkih ostalih prihodkov, pa ne nadomesti izgube prihodkov. Za skoraj 50 odstotkov študentov so namreč prihodki od dela glavni vir prihodka, so izpostavili za STA.

Nadalje je vladni predlog po oceni ŠOS izpustil izredne študente, ki imajo še višje stroške študija, hkrati pa niso nujno v delovnem razmerju, brezposelni ali samozaposleni. Prav tako so izpuščeni študenti brez stalnega prebivališča v Sloveniji, čeprav so z vsemi pravicami in obveznostmi izenačeni s študenti s stalnim prebivališčem, ter dijaki in udeleženci izobraževanja odraslih, ugotavljajo.

Predlagano rešitev o enkratnem kriznem dodatku bodo poskušali spremeniti v času zakonodajnega postopka. Odprta pa ostajajo še nekatera druga vprašanja, denimo o subvencionirani študentski prehrani in subvencioniranem prevozu, s katerimi se bodo spopadli v prihodnjih dneh. Je pa po mnenju študentske organizacije pozitivno, da študentom v času epidemije ne bo treba plačevati študentskih domov.

Foto: STA

Tudi iz opozicije je zaenkrat slišati načelno podporo ukrepom za blažitev posledic epidemije
Tudi iz poslanskih skupin opozicije je zaenkrat v glavnem slišati načelno podporo ukrepom za blažitev posledic epidemije novega koronavirusa, ki jih državljanom in gospodarstvu prinaša vladni mega zakonski predlog, še poroča STA. Napovedujejo konstruktivno držo pri vlaganju dopolnil.

Rok Krajnc