fbpx

Študentska organizacija Slovenije pozdravlja novo Vlado Republike Slovenije in velik del ukrepov iz koalicijske pogodbe na področju mladih, družine, pokojnin in socialnih zadev

Foto: STA

Vsekakor lahko pozdravimo velik del ukrepov, ki so v koalicijski pogodbi navedeni. Na področju Mladih, družine, pokojnin, socialnih zadev pozdravljamo predlagane ukrepe na področju stanovanjske politike; izvzem študentskega dela in kadrovskih štipendij pri upoštevanju skupnega dohodka gospodinjstva pri uveljavljanju pravic iz javnih sredstev ter seveda napoved različnih ukrepov za izboljšanje položaja mladih družin (otroški dodatki) in upokojencev,” so zapisali v Študentski organizaciji Slovenije in dodali, da pričakujejo sodelovanje pri nekaterih področjih.
V torek, 25. februarja 2020, so predstavniki Slovenske demokratske stranke (SDS), Stranke modernega centra (SMC), Nove Slovenije – Krščanskih demokratov (NSi) in Demokratične stranke upokojencev Slovenije (DeSUS) potrdili Koalicijsko pogodbo o sodelovanju v Vladi Republike Slovenije (2020 – 2022), poslanci Državnega zbora pa so 3. marca 2020 na mesto Predsednika Vlade (PV) Republike Slovenije (RS) izvolili Janeza Janšo.

Koalicijska pogodba v devetih poglavjih opredeljuje ukrepe na različnih področjih, s katerimi koalicija želi delovati za blaginjo Slovenije. Nekateri ukrepi so navedeni bolj konkretno, nekateri bolj ohlapno, zato se na ŠOS glede vseh, kot reprezentativna organizacija slovenskih študentov, ne morejo opredeliti.

V ŠOS pozdravljajo velik del ukrepov iz koalicijske pogodbe, pričakujejo sodelovanje na nekaterih področjih
Vsekakor lahko pozdravimo velik del ukrepov, ki so v koalicijski pogodbi navedeni. Na področju Mladih, družine, pokojnin, socialnih zadev pozdravljamo predlagane ukrepe na področju stanovanjske politike; izvzem študentskega dela in kadrovskih štipendij pri upoštevanju skupnega dohodka gospodinjstva pri uveljavljanju pravic iz javnih sredstev ter seveda napoved različnih ukrepov za izboljšanje položaja mladih družin (otroški dodatki) in upokojencev. Na področju urejanja državnih štipendij je predviden ukrep zelo ohlapno opisan, zato si želimo, da bi v sodelovanju s pristojnim ministrstvom skupaj začrtali konkretne rešitve, saj ima ŠOS na tem področju tudi konkretne predloge,” so izjavili v ŠOS.

Na področju izobraževanja so po mnenju ŠOS predlagani ukrepi pričakovani, vendar prav tako ohlapno zapisani. V ŠOS pričakujejo, da bodo kot krovna študentska organizacija, sodelovali pri pripravi konkretnih zakonskih rešitev, ki bodo v korist študentov, predvsem pa v korist kakovosti slovenskega visokega šolstva. Tako med drugim podpirajo tudi izvedbo ukrepov za boljšo pretočnost znanj med javnimi raziskovalnimi zavodi in gospodarstvom, vendar na način, ki ne bo oškodoval javnih sredstev. Bodo pa v ŠOS odrekli podporo predlogu uvedbe obveznega naborniškega sistema in šestmesečnega vojaškega roka.

Klemen Peran, predsednik ŠOS: ”Novemu Predsedniku Vlade Republike Slovenije, g. Janezu Janši želimo vse dobro in veliko uspehov pri vodenju Vlade Republike Slovenije. Tako Predsedniku Vlade kot ministrom v nastajajoči Vladi RS pa pošiljamo poziv za skupno konstruktivno sodelovanje v dobro mladih in celotne slovenske družbe. Menim, da je podpisana Koalicijska pogodba dobra podlaga za sprejem konkretnih ukrepov, ki bodo izboljšali stanje v slovenski družbi.

Hana Murn