fbpx

“S*ukati ga treba. Popolnoma ga je treba s*ukati,” je izrekel Branko Masleša, podpornik agresorske JLA in oboževalec natančnih strelov v čelo

Branko Masleša. (foto: Youtube)

Branko Masleša. (foto: Youtube)

“S*ukati je ga je treba. Popolnoma ga je treba s*ukati,” so bile besede takratnega predsednika Vrhovnega sodišča Republike Slovenije Branka Masleše. Vse to je slišal Radovan Marvin ter javno povedal pred državnozborsko komisijo za peticije, človekove pravice in enake možnosti. V nadaljevanju članka pa se bomo spomnili še na nekatere škandale, v katerih je nastopal Masleša. Spomnili se bomo na njegov škandalozni govor na Dnevih slovenskega sodstva v Podčetrtku junija 2014. Branko Masleša pa ima tudi krvavo zgodovino sodnih primerov v komunistični Jugoslaviji. Ni pa si želel niti samostojne Slovenije, saj je odkrito navijal za agresorsko Jugoslovansko ljudsko armado.

Primer Patria je predstavljal končni obračun globoke države z Janezom Janšo. Pri glavnih potezah “globoke države” pa je ključno vlogo igral takratni predsednik Vrhovnega sodišča RS Branko Masleša. Samega sebe je razkrinkal v ljubljanskem lokalu Ambient. “S*ukati ga je treba. Popolnoma ga je treba s*ukati,” so bile grozljive besede vrhovnega sodnika Masleše o Janezu Janši. Vse to je skupaj s svojo ženo slišal Radovan Marvin. Svoje besede je še enkrat podkrepil s pričanjem na komisiji za peticije, človekove pravice in enake možnosti. Zaslišanje je potekalo 23. oktobra 2014.

V nadaljevanju je Radovan Marvin na pričanju zgroženo nadaljeval: ““Enostavno sem obstal in se vprašal, kaj sem pravkar slišal pri vsej tej zadevi? Ženo sem vprašal, a si ti to slišala, kaj se je izgovorilo? Pravi, da je slišala. Pa to ni normalno, pa nisva bila edina v tistem trenutku tam.” Marvin je v luči te izkušnje poudaril dejstvo, da imamo v Sloveniji problem, saj nimamo neodvisnega sodstva in neodvisnih sodnikov. “Meni je strašno žal, da se danes nisem mogel srečati z gospodom Maslešo in ostalimi,” je še dodal.

Sodnik Branko Masleša: Janšo je treba sf…ti

Pričenja se (14.11.2019) sodni postopek proti sodnikom in tožilcem, ki so krivično sodili v zadevi Patria. Kljub nedvoumnim dokazom o krivičnem in pristranskem, politično motiviranem toženju in sojenju – ter soglasni odločitvi Ustavnega sodišča o razveljavitvi sodb na vseh stopnjah – prihajajo informacije, da naj bi sodnica Metka Turk (nekoč Dejak) postopek peljala tako, da Masleše, Hrastarjeve in ostalih ne bi niti zaslišala, ker se bojijo kamer pred sodno dvorano. Upajmo, da so to samo govorice. Enega od dokazov o "zagretosti" in "nepristranskosti" sodnika Masleše si lahko ogledate tudi na spopdnjem kratkem posnetku.

Gepostet von Janez Janša am Mittwoch, 6. November 2019

 

Izkoristil priložnost ter si kot neodvisen sodnik prilastil komentiranje sodbe Patria na Dnevih slovenskega sodstva
Branko Masleša pa si je kot predstavnik najvišje sodne oblasti privoščil nedopusten komentar na Dnevih slovenskega sodstva v Podčetrtku junija 2014. Čeprav je sodeloval v postopkih vrhovnega sodišča pri zavrnitvi sodbe v primeru Patria, si je vzel pravico in govoril o tem primeru. “Naj takoj povem, danes nameravam govoriti o zaskrbljujoči pojavnosti, ki spremlja najbolj znano pravnomočno sodbo zoper Janeza Janšo in ostale, ne da bi si drznil seveda spuščati v ocenjevanje njene pravilnosti in zakonitosti. Omalovaževanje, kar že skrunitev table največjega višjega sodišča v državi, z jasno sporočilnostjo, ki so jo zaznali le redki, da gre za naslednjo tarčo, bodočo trofejo, je nedopustno. Njene namestitve ob tabli nekega sodišča, ki ga ni več in ki ni bilo naše, ni mogoče razumeti drugače. Posebej, če je pospremljena z izjavami pravnomočno obsojenega eminentnega politika, da če še ni takega sodišča, bo pa že ustanovljeno, ki da bo to pravnomočno sodbo spravilo s sveta, oziroma da pravnomočne sodbe ne spoštuje, bolje bi bilo sprejema, pač pa, da jo le upošteva. S tem se v bistvu vsaj besedno postavlja nad zakon. Sporočilnost takega ravnanja, ki sodišče in s tem sodstvo prikazuje kot ciljno trofejo, je zato izjemno nevarno, saj vodi v razgradnjo ustavnih temeljev države. Da je taka ocena na mestu, zgovorno potrjuje izjava, v kateri je politik za TV Slovenija povedal, ‘da bije zadnja ura tistemu, kar se je po osamosvojitvi Slovenije skušalo predstavljati kot neodvisno sodstvo’,” je v svojem govoru poudaril ljubitelj streljanja ljudi v čelo Branko Masleša.

Foto: Youtube

Foto: YouTube

Govor je sprožil pravi val zgražanja med nekaterimi sodniki. Zaradi ravnanja Branka Masleše sta iz sodniškega društva izstopila Barbara in Jan Zobec. Aktualni ustavni sodnik Marko Šorli pa je v pismu pozval sodniško društvo, da naj se opredeli do škandaloznega nastopa Branka Masleše. “Masleša ne more pregnati senc, ki so nad njim in o katerih so pričali trije omenjeni sodniki. Z razčiščevanjem sporne preteklosti Masleša ne bi smel obremenjevati sodstva in sodnikov, saj v tej zvezi ne more nastopati kot predsednik vrhovnega sodišča in predstavnik sodstva,” je izjavil Marko Šorli za nacionalno televizijo.

Nasprotnik osamosvojitve Slovenije in oboževalec agresorske Jugoslovanske ljudske armade
Branku Masleši slovenska država in osamosvojitev nista bili prioriteta. Častil je vlogo vojske JLA. “Masleša je odkrito nasprotoval osamosvojitvi Slovenije. Med vojno je govoril, da se mora Jugoslovanska armada brez milosti maščevati,” je njegovo “navdušenje” nad slovensko osamosvojitvijo in veliko oboževanje agresorske Jugoslovanske ljudske armade opisal vrhovni sodnik Jan Zobec.

Foto: Youtube

Foto: YouTube

Krvavi zločini komunističnega sodnika Masleše
Branko Masleša je eden najbolj krvoločnih sodnikov bivšega komunističnega režima. Leta 1982 je v vlogi preiskovalnega sodnika sodeloval pri mučenju človeka, ki ga je zaprla Udba. “Vaš sin ni niti kriv niti bogosumen, držimo ga zaradi drugih,” je Masleša izjavil v takratnem procesu. Priprtemu nedolžnemu človeku bi lahko pomagal, pa mu ni, saj je bil pod vplivom Udbe, se je tistih dogodkov spominjal pesnik Matej Bor.

Foto: Youtube

Foto: YouTube

Masleša pa se je vpisal v neslavno zgodovino slovenskih sodnikov tudi kot zadnji predstavnik komunističnega režima, ki je izrekel smrtno kazen človeku. Leta 2010 je Karel Peter Schwarz v časniku Frankfuter Allegmeine Zeitung zapisal: “Vsaj v enem primeru je poskrbel, da smrtni strel na vzhodnoevropskega begunca ni bil kazenskopravno obravnavan.” Masleša je bil zadnji sodnik v komunistični Sloveniji, ki je izrekel smrtno kazen. Njegovi bivši sodniški kolegi pa so bili zgroženi nad navdušenjem Masleše, ko so ilegalnega prebežnika ustrelili v čelo. Njegovo okrutno dejanje so potrdili sodniki Jan Zobec, Rudi Štravs in Janez Brank. “Poletnega dne leta 1982 ali 1983 je Masleša prišel z ogleda ubežnika čez jugoslovansko-italijansko mejo in povedal, kako je neki vojak nekoga ustrelil z zelo natančnim strelom v čelo,” je leta 2010 izjavil takratni vrhovni sodnik Rudi Štravs.

Foto: Youtube

Foto: YouTube

V zimskem času 1987-1988 je bil v Šempetru v Novi Gorici na ogledu ubitega civilista. Civilist je poskušal tihotapiti kavbojke z Italije. Sodeloval je pri prikrivanju umora, je v pismih bralcev v tedniku Demokracija zapisal Teodor Durnik. Nov škandal si je privoščil ob umoru sezonskega delavca iz Vojvodine. Masleša bi moral prijaviti storilce, a jih je zaščitil. Branko Masleša je s kolegi na smrt obsodil psihiatričnega bolnika v času, ko je bilo jasno, da bo smrtna kazen odpravljena. Svojega dejanja ni nikoli obžaloval.

Branko Masleša in njegova neodvisnost
V času kandidature Branka Masleše za predsednika vrhovnega sodišča se je pojavilo mnogo očitkov ter informacij glede njegove sporne vloge v komunističnem režimu. Branko Masleša je v bivšem režimu sodeloval v mnogih postopkih, v katerih so bile posameznikom kršene človekove pravice. V nekaterih primerih so plačali s smrtjo, za kar je bil odgovoren prav Masleša. Njegova kariera je bila z vidika današnjih demokratičnih in pravnih standardov polna krvavih zločinov in dejanj, zato ne bi smel zasesti niti mesta tajnice na sodišču, kaj šele mesto predsednika Vrhovnega sodišča RS. Vendar je globoka država Masleši vselej dajala oporo, saj je izvedel eno najbolj umazanih in sramotnih epizod v slovenskem krivosodju.

Luka Perš