Svinjina v šoli za nekatere verski problem: Starši zahtevajo, da se umakne z jedilnikov

Foto: Nova24TV: Maja Makovec Brenčič.

Vse več staršev v Sloveniji zahteva, da se svinjina umakne iz šolskih jedilnikov. Medtem ko so bile izjeme včasih pogojene z zdravstvenimi razlogi, kot je na primer alergija, so te dni za odklonilen odnos do uveljavljenega jedilnika v šolah na površju verski razlogi. Poslanec SDS Ljubo Žnidar je ministrico za izobraževanje Majo Makovec Brenčič vprašal: “Ali ne gre v teh primerih za dejansko poseganje v ločenost države in verskih skupnosti?”

V to, da imajo v šolah posebne jedilnike za nekatere učence zaradi zdravstvenih razlogov, ni nobenega dvoma. Kakor je zapisano v 4. členu, četrtem odstavku, Zakona o šolski prehrani: “Dietne obroke organizira šola v okviru dodatne ponudbe, v skladu s svojimi zmožnostmi.” Do zdaj se je nekako vedno razumelo, da če obstajajo izjeme v šolski prehrani za določene učence in dijake, so te izjeme pogojene z zdravstvenimi razlogi.

Zdaj pa se zdi, da vse več in več staršev zahteva spremembo šolskih jedilnikov, ki po njihovem mnenju ne bi smeli vsebovati svinjskega mesa. To samo po sebi še ne bi bilo sporno, če ne bi bili razlogi, ki jih starši večinoma navajajo za prepoved, verske narave.

Ali gre za kršenje ustave?
To predstavlja težavo, ki ni samo logistična. Kakor je opomnil poslanec SDS Ljubo Žnidar, je v 7. členu slovenske ustave zapisano, da so “država in verske skupnosti ločene”. Zato se zdi poseganje v šolski jedilnik iz verskih razlogov vmešavanje vere tam, kjer ji ni mesto. Šola je namreč po zakonu dolžna, da za optimalen razvoj učencev in dijakov zagotovi zdrave prehranske obroke in razvija njihovo zavest o zdravi prehrani ter kulturi prehranjevanja.

Naslednji korak: en mesec nobenih obrokov v šoli, dokler ne zaide sonce?!
S tega razloga je poslanec Žnidar na ministrico za izobraževanje Makovec Brenčič naslovil vprašanje: “Ali ne gre v teh primerih za dejansko poseganje v ločenost države in verskih skupnosti?” Vprašanje je zelo na mestu, saj si lahko samo zamislimo, kaj bi bil naslednji korak v takšnih zahtevah. En mesec brez obrokov v šoli dokler ne zaide sonce? Nič več morskih sadežev? Mogoče še prepoved govedine? Jasno je razvidno, da ko enkrat začnemo ugajati takšnim muham staršev, naenkrat ni več možno imeti normalnega jedilnika v šoli, ki bi izpolnjeval svoj primarni namen, to pa je zdrav razvoj otrok.

Ivan Šokić