[VIDEO] Slovenija preplavljena s halal izdelki, klavnicami in celo s hoteli s halal certifikatom

Foto: epa

Muslimani v skladu s svojo vero ne smejo uživati alkohola in svinjine, prav tako pa tudi ne jedi brez oznake halal, torej tistih jedi, ki vsebujejo svinjino ali izdelke iz svinjine ter kri. Glede na to, da gre za muslimanski običaj, je naravnost žalostno, da se v naši kulturi povečuje število izdelkov z oznako halal, ki jih nekatera podjetja potuhnjeno vsiljujejo, saj takšni izdelki ne sodijo v naše okolje.  

Beseda halal, ki izhaja iz arabskega jezika, pomeni dovoljeno oziroma čisto, nanaša pa se na živila, vedenje, komunikacijo in oblačila, ki so v skladu z islamskim pravom dovoljeni ali dopuščeni. Hrano, ki predstavlja njeno nasprotje, pa imenujejo haram. Muslimanom sicer vera narekuje, da če v okolju, kjer  živijo in so, ni mogoče najti halal hrane, lahko jedo drugo hrano, da bi preprečili smrt kot posledico stradanja.

Med podjetji s halal certifikatom so: Žito, d. o. o., MP ALPE, d. o. o., Perutnina Ptuj, d. d., Pivka perutninarstvo, d. d., Celjske mesnine, d. d., Hiša začimb, Podravka, d. d., Pekarna Pečjak, Mesnine dežele Kranjske, Panvita Agromerkur, Kras, Revita, uvoznik za Slovenijo – Novus Spiritus, Krašcommerce, Pomurske mlekarne, prehrambna industrija Vindija in Costella. Islamska skupnost v Republiki Sloveniji in Slovenska muslimanska skupnost, torej obe islamski verski organizaciji pri nas, sta certifikat halal, ki potrjuje ustreznost mesa in mesnih izdelkov, namenjenih za uživanje, podelili naslednjim klavnicam v Sloveniji: Agromerkurju, Celjskim mesninam, Krasu, Pivki Perutninarstvu in Perutnini Ptuj.

Foto: iStock

Na trgovinskih policah veliko izdelkov z oznako halal
Na policah slovenskih trgovin je mogoče najti tudi mnogo izdelkov z oznako halal. Med njimi so izdelki podjetja Ecco Verde, mineral – hranilo za rastline blagovne znamke Planet zdravja, izdelki, dostopni prek spletne trgovine Pekis.si, aloe vera neodvisnega distributerja za FOREVER Living Products Slovenija (Laura Bežjak), sladkorna pasta uvoznika Art-Pe, kolački Munchmallow Jaffe, sladkor s Hrvaškega, meso in mesni izdelki Ave, kapsule iz ribjega olja Softgel, mikroaktiven Koencim Q10 Valeo Vite, bio konopljino olje podjetja Hemp Oil Canada in sveži sir ABC. Med trgovci, ki prodajajo izdelke z oznako halal, so Spar, Tuš, E. Leclerc, Mercator in Hofer, med restavracijami pa arabska restavracija Habibi v Ljubljani, restavracija Harambaša v Ljubljani, Okrepčevalnica 10 v pol v Kopru, turška restavracija Yildiz Han v Ljubljani in restavracija Saraj v Ljubljani.

Tudi hoteli imajo halal certifikat
Poleg tega, da imamo v Sloveniji halal mesnico Halalko, pa imamo tudi hotele, v katerih je hrana pripravljena v skladu s standardi halal ali jo dobavljajo proizvajalci, ki imajo certifikat. Nevzet Porić, generalni tajnik Islamske verske skupnosti v Republiki Sloveniji, ta je pristojna za izdajanje halal certifikatov v Sloveniji, je pojasnil, da mora med drugim turistični objekt v namestitvenih prostorih gostu priskrbeti tudi molitveno preprogo in koran ter v njih označiti smer Meke, prav tako pa ni dovoljeno, da v namestitvenih prostorih ponuja alkoholne pijače. Med hoteli, ki ta certifikat imajo, so: Habakuk v Mariboru, Terme Krka v Dolenjskih Toplicah, Thermana Laško, Grand Hotel Union v Ljubljani, Hotel Aleksander v Rogaški Slatini in Hotel Betnava v Mariboru.

Foto: STA

Krut način zakola živali
Na spodnjem posnetku si lahko ogledate, kako krut je način pridobivanja halal mesa, saj muslimani živali pred zakolom ne omamijo, ampak jih zakoljejo in pustijo, da jim počasi odteče kri, torej na krut način z izkrvavitvijo. Ker slovenski spremenjeni zakon to prepoveduje, je Slovenska muslimanska skupnost na ustavno sodišče naslovila pobudo za oceno ustavnosti zakona. Trdijo, da so jim kršene človekove pravice. (POZOR: Ni za občutljive!)

Kot lahko vidimo, v Sloveniji ni težko najti proizvajalcev, podjetij, prodajalcev, hotelov in izdelkov s halal certifikati, kar kaže na to, da smo se kot družba na krščanskih temelji povsem podredili muslimanski kulturi. To je naravnost žalostno glede na to, da  moramo mi ob obisku muslimanskih držav upoštevati kulturo in običaje, saj lahko v nasprotnem primeru sledi kazen, tudi zaporna. Slovenci smo podobno kot ostali evropski narodi za hlapce rojeni in za hlapce vzgojeni.

H. M.