Policija preganja gasilce zaradi pirotehnike, petkovim protestnikom pa so odpisali kazni

Petkovi protestniki in gasilci (foto: sta)

“Sramota za slovensko policijo”, “absurd”, “dvojna merila”, so se glasili komentarji in zapisi uporabnikov Twitterja, ki so zgroženi nad več kot očitnimi dvojimi merili Golobove vlade. Medtem ko nasilnih protestnikov, ki so po ljubljanskih ulicah med epidemijo razgrajali in uničevali tujo lastnino, niso sankcionirali, še več, celo razrešili so jih vseh glob in postopkov in to kljub temu, da so bili shodi neprijavljeni, danes želijo sankcionirati gasilce. Gasilce, ki so mirno protestirali, svoj protest zakonito prijavili in so za proteste dejansko imeli razumljiv motiv. Ne, to ni šala.

“Drhal je grozila s smrtjo, na domove funkcionarjev pošiljala naboje, pretepala policiste, uničevala tujo lastnino itd. itd. Gasilci so mirno in kulturno protestirali. Kar je ostalo za njimi, so POČISTILI. Žal vam resnica tako kot Slovenija nikoli ni bila intimna opcija,” je zapisal uporabnik Twitterja. Twitter so podobni komentarji preplavili po novici, da policija želi sankcionirati gasilce zaradi februarskih protestov, medtem ko je organizatorje neprijavljenih shodov ne le ne sankcionirala, ampak celo nagradila!

Na Policijski upravi Ljubljana vodijo več prekrškovnih postopkov zaradi februarskega shoda poklicnih gasilcev, na katerem so ti zahtevali višje plače in odpravo domnevnih plačnih nesorazmerij v javnem sektorju, piše N1. 16. februarja so se gasilci, oblečeni v uniforme in opremljenimi z dimnimi baklami, najprej zbrali na Trgu republike pred parlamentarno stavbo, od koder so se naprej podali pred poslopje vlade, kjer so z nagovori, trobljami, dimnimi baklami in glasnim pokanjem sporočili, da imajo dovolj čakanja. Če kdo, potem so gasilci tisti, ki vedo, kako uporabljati baklje in pirotehniko, hkrati pa tudi, kako pogasiti požar. Zdi se absurdno pomisliti, da bi gasilci, ki kot svoje poslanstvo opravljajo delo reševanja življenj, sploh poskusili škodovati komurkoli. Pa vendar je Golobova vlada našla način, kako “kaznovati” njihov upor, medtem ko je upor samooklicane civilne družbe med Janševo vlado celo nagradila.

Twitter so preplavili komentarji zgroženih ljudi nad policijo in Golobovo vlado, ki ima očitno dvojne vatle ali pa je popolnoma izgubila zdrav razum. “Sramotno. Gre za kolege. Če gasilci niso vedeli, kaj smejo, bi jih policist na kraju lahko pred shodom preventivno informiral in opozoril na posledice. Podobno se je preventivno delalo tudi s “petkovimi” protestniki. Ali gre za dvojna merila?” je zapisal nekdanji šef policije dr. Anton Olaj, sledili pa so ostali komentarji.

Foto: Twitter

Foto: Twitter

Foto: Twitter

Foto: Twitter

Protest gasilcev je bila posledica dolgoletnega čakanja na prepotrebne spremembe, kaplja čez rob pa je bila poteza premierja Roberta Goloba, ki je januarja sodnikom in tožilcem mimo vseh postopkov obljubil 600 evrov dodatka (pri zakonodajni podlagi se je nato zataknilo, tako da so tudi sodniki in tožilci ostali brez). Na PU Ljubljana zdaj pravijo, da je bil shod prijavljen, zaznali pa naj bi sum kršitev zakona o javnem zbiranju, kar je očiten dokaz o dvojnih merilih. Spomnimo namreč na čas epidemije, ko je bilo potrebno upoštevati varnostno razdaljo, pa so to ne le enkrat kršili protestniki pod vodstvom organizatorjev, ki mimomgrede svojih shodov niso prijavili. Sem spadajo vsi samooklicani “borci za ljudi”, ki so za razliko od delovnih ljudi, našli čas med tednom dopoldan in popoldan za razgrajanje po ulicah. Sem spadajo vsi od Jaše Jenulla, Zorana Stevanovića, Zlatana Čordića in Anisa Ličine.

Izgredi med protesti “civilne družbe” oziroma nasilnežev v času Janševe vlade. (Foto: zajem zaslona)

Neprijavljeni shodi pod njihovim vodstvom ne le da niso bili mirni, bili so razgrajaški, protestniki so na pobudo organizatorjev uničevali tujo lastnino, metali granitne kocke in celo steklemnice, pljuvali policiste in funkcionarje, celo napadali novinarje. In kako se je zgodba končala? Ne le da jih Golobova vlada ni kaznovala, celo nagradila jih je. Sledili so umiki odškodninskih tožb, vloženih proti organizatorjem takratnih protivladnih protestov. Na podlagi nastalih stroškov, povezanih z varovanjem protestov, so bile vložene odškodninske tožbe, ki pa nikoli niso doživele sodnega epiloga. Notranje ministrstvo pod vodstvom nekdanje ministrice Tatjane Bobnar je namreč umaknilo soglasje k tožbam, ki jih je zoper organizatorje vložila policija. Vlada je tako stroške preložila kar na davkoplačevalce, tudi tiste, ki se s protesti niso strinjali.

Pojasnilo policije:
V prispevku je med drugim navedeno, da policija ni sankcionirala protestnikov, ki so bili udeleženi v protestih med epidemijo, danes pa želi sankcionirati gasilce, pri čemer je večkrat izpostavljeno, da gre za dvojna merila. Prav tako je navedeno, da policija ni ukrepala zoper neprijavljene shode  in protestnike nagradila. Izpostavljeni so enostranski komentarji povzeti iz družbenih omrežij.

Najprej naj pojasnimo, da je imel javni shod, ki je potekal 16. 2. 2023, na območju centra Ljubljane dovoljenje Upravne enote Ljubljana. V dovoljenju izrecno piše, da se med shodom ne sme uporabljati pirotehničnih sredstev, odprtega ognja in drugih nevarnih predmetov. Na ustni obravnavi pred izdajo dovoljenja je organizator ustno in s podpisom izjave zagotovil, da se ti predmeti ne bodo uporabljali. Prav tako so policisti na dan shoda organizatorja opozorili, da upošteva te navedbe v dovoljenju. V članku so izpostavljene zgolj enostranske navedbe povzete iz družbenih omrežij, ki izkazujejo neresnična dejstva o dogajanju, niste pa zaprosili za izjavo policije, da bi lahko predstavila sedaj zapisana dejstva. Tako niste zagotovili objektivnega poročanja v katerem bi bile predstavljene vse plati dogajanja.

Dejstvo je, da omenjeni shod ni potekal v skladu z izdanim dovoljenje uprave enote, saj se je tam uporabljal odprt ogenj in pirotehnika, kar pomeni kršitev določil Zakona o javnih zbiranjih, zaradi česar je policija pričela s prekrškovnim postopkom v katerem bodo ugotovljena vsa dejstva in okoliščine.

Na isti način policija ukrepa pri vseh drugih shodih, kjer se ugotovi, da niso potekali v skladu z dovoljenji, oziroma sploh niso bili prijavljeni ali pa so se na njem dogajale različne kršitve javnega reda in miru ali kazniva dejanja. Policija bo vedno v vseh primerih tako sledila zakonodaji Republike Slovenije, ne glede na to kdo jo krši. Zato je popolno neupravičeno špekuliranje, da ima policija dvojna merila in da celo nagrajuje posamezne protestnike.

Poudarimo naj, da podpiramo izražanje mnenj in uveljavljanje sindikalnih pravic poklicnih gasilcev, vendar so tako kot vsi drugi dolžni spoštovati slovensko zakonodajo in tukaj policija ne bo delala razlik.

Ana Horvat