[Video] Kremelj zahteva odgovore srbskega vodstva zaradi prodaje srbskih raket Ukrajini

Datum:

V začetku tega tedna je v Ukrajino prispelo 3500 srbskih raket tipa MLRS Grad. Dokumenti razkrivajo, da so do bojišča potovala preko postojank v Turčiji in Slovaški. Afera je ohladila odnose med Srbijo in Rusijo do te mere, da sedaj v Kremlju zahtevajo uradno izjavo srbskega političnega vodstva, ki še vedno trdi, da s prodajo niso imeli ničesar. Nekatera mediji razkrivajo, da politični vrh Srbije morda pri prodaji ni posredoval, je pa za njo zagotovo vedel. 

“Če zasebna podjetja kupujejo orožje na tretjih trgih in ga prodajajo podjetjem v drugih državah, to ni vprašanje Srbije, to je mednarodna trgovina. Za nas je to lahko zanimivo v smislu obveščevalnih podatkov, v smislu informacij, ne zakonskih obveznosti ali predpisov,” je zadevo komentiral obrambni minister Vučević v parlamentu, ko je odgovarjal na vprašanje predstavnika opozicije o primeru. Informacije, da Srbija izvaža orožje v Ukrajino, je zanikal.

Zadeva je za vlado izredno kočljiva, saj mora državno vodstvo po zakonu o uvozu in izvozu orožij in vojaške opreme vedeti, kdo je končni uporabnik orožij in vojaške opreme, ki se izvozi iz Srbije. Glede na informacije, ki so bile objavljene v medijih, je certifikat za rakete iz tovarne Krušik prejela Turčija. Aleksandar Milovanović, nekdanji uslužbenec sektorja varnosti v državni orožarski družbi Jugoimport SDPR, je za srbski N1 komentiral, da pri tako kompleksni shemi ne bi bilo mogoče, da za posel ne bi vedelo tudi državno vodstvo. Več o tem lahko preberete v članku: Ukrajinci v vojni uporabljajo tudi srbske rakete. Kako je to mogoče?

https://twitter.com/Mr_Anderton_/status/1630929652100341762?s=20

Na spletu kroži zgornji posnetek, ki naj bi prikazoval transport 3500 raket v Ukrajino. Kot že rečeno naj bi bil končni uporabnik raket Turčija, a so rakete nato potovale naprej v Slovaško od tam pa v Ukrajino. Posnetek vsebuje tudi kopije uradnih dokumentov transporta. Sistem MLRS Grad sicer izvira iz Sovjetske zveze. Popularni raketomet, ki ga uporabljajo številne države, se montira na tovornjak, s katerega je nato mogoče lansirati 40 raket.
Uradna govornica ruskega zunanjega ministrstva Maria Zaharova (Vir: epa)

V Kremlju razjarjeni
Uradni vrh Rusije od Srbov zahtevajo pojasnila. “Beograd smo prosili za izjavo. Takšne izjave ne bi smele biti podane prek medijev, niti prek kanala Telegram, niti prek uhajanja informacij, ampak prek uradnega sporočila stališča srbske strani,” je iz Moskve sporočila Zaharova, uradna govornica ruskega zunanjega ministrstva. Ruska državna tiskovna agencija TASS piše, da bo Rusija glede na odgovor naredila ustrezne zaključke in da gre za “izjemno pomembno temo za dvostranske odnose”. Isti medij še poroča, da so v Moskvi zaradi zadeve izredno zaskrbljeni. “To zgodbo pozorno spremljamo. Pozorni smo bili na nedavno razpravo o tej temi v srbskem parlamentu. Informacije, ki krožijo, nas seveda zelo skrbijo,” spletna stran ruskega zunanjega ministrstva citira Zaharovo.

Gal Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Revoz: Kaj pomeni včeraj podpisani neobvezujoči dokument?

Predstavniki francoskega proizvajalca vozil Renault, v okviru tega tudi...

“Vrhunski menedžer” bo škodo zavarovalnicam poplačal iz proračunske rezerve

Od "zamrznitve" cene dodatnega zdravstvenega zavarovanja do fantomske "ukinitve"...

Politični analitik: Mene bi bilo sram!

Predsednik vlade je zakuhal nov PR škandal, ko se...

Za oblečene kopalke islamske veroizpovedi kopalni red ne velja?

V kranjskem javnem kopališču so obiskovalci priča vse večjemu...