fbpx

Svojci padlih v osamosvojitveni vojni kritično do RTV: “Drznili ste se norčevati iz števila padlih v osamosvojitveni vojni!”

Svojci padlih v osamosvojitveni vojni so v pismu obsodili silvestrski program oddaje “Kaj dogaja?” na RTV Slovenija, kjer so izpostavljali, da je bilo zelo malo žrtev v vojni za Slovenijo. Svojcem je omenjena izjava izredno boleča, saj kljub temu, da je od tega minilo že 30 let, zanje spomin na umrle ni nič manj boleč. 

Otroci padlih v osamosvojitveni vojni so bili ogorčeni nad silvestrskim programom RTV. Kot pravijo, so znotraj oddaje “Kaj dogaja?” izpostavili, da je bilo malo žrtev vojne za Slovenijo in le-te so bile primerjane s številom žrtev koronavirusa in številom padcev iz jablane.

Med vojno za samostojno Slovenijo je bila vsaka žrtev odveč. “Za vse družine, ki smo v vojni izgubile sinove, može in očete, pa je bila naša žrtev mnogo večja,” poudarjajo svojci padlih v vojni.  Vojna jim je vzela očete, vzela jim je družino v pravem pomenu in je močno posegla v otroštvo otrok žrtev. Otroci padlih sicer poudarjajo, da so že skoraj po 30-letih osamosvojitvene vojne že odrasli, s svojimi družinami, a izpostavljajo, da zato niso nič manj občutljivi na vse, kar je povezano z osamosvojitveni dogodki.

Slovenska osamosvojitvena vojna. (Foto: STA)

“Kot nacionalna televizija ste si, le nekaj dni po praznovanju 30. obletnice plebiscitarne odločitve, ko smo Slovenci odločili, da želimo svojo državo in pol leta pred praznovanjem 30. obletnice osamosvojitvene vojne za samostojno Slovenijo, drznili norčevati iz števila padlih v osamosvojitveni vojni,” očitajo povedano v Oddaji “Kaj dogaja?”.

Žalostno je, da se zgodovina naroda pozablja v 30-letih
Njihovi očetje so postavili s svojo žrtvijo močne temelje naše države. Brez njihovih žrtev tudi naše Slovenije ne bi bilo. Zato menijo, da je bil skrajno neprimeren in zelo žaljiv njihov odnos do žrtev osamosvojitvene vojne in posledično tudi do osamosvojitvene vojne in posledično tudi do osamosvojitve prikazan v njihovem silvestrskem programu. “Žalostno je in zelo boli. da se zgodovina naroda pozablja v 30-letih,” še poudarjajo.

Bitka za Holmec (Foto: Arhiv 8. PŠTO Vir: Premiki Janeza Janše)

Podpisniki pritožbe se sprašujejo, kako bodo otroci gojili spoštljiv odnos do države, do domovine, do vseh žrtev osamosvojitvene vojne in tistih, ki so bili zaslužni zanjo, če spoštljivosti in odnosa do njih ne goji nacionalna televizija, ki naj bi bila televizija vseh državljank in državljanov. Od javnega zavoda RTV zato pričakujejo in zahtevajo iskreno opravičilo, kar sicer ne bo izbrisalo bolečega madeža. Z omenjeno gesto menijo, da bodo mogoče tudi tisti, ki so odgovorni za njihove oddaje, zavedali, da so žrtve osamosvojitvene vojne bile, da vojna je bila in da posledice vojne lahko občutijo tudi oni, ki živijo v samostojni državi, kot oni, ki so v vojni izgubili svoje očete, številni pa tudi svoje zdravje.

Foto: Twitter

Foto: Twitter

Sara Rančigaj